Atnaujintas 2008 balandžio 11 d.
Nr.28
(1621)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Gyvenimas, pašvęstas visų gerovei

Agnė Kanapinskaitė

Kęstutis Trakšelys Šilalės
šeimos centre veda užsiėmimus
sužadėtiniams, skaito paskaitas
„Šeima socialiniu požiūriu
ir šeima psichologiniu požiūriu“
bei kiekvieną sekmadienį veda
parapijinės katachezės pamokėles.
Jis taip pat dirba Klaipėdos
universitete Regioninės politikos
ir planavimo institute, dėsto
Socialinių mokslų fakultete
ir keliose kolegijose bei VDU
studijuoja Sociologijos doktorantūrą

Su Kęstučiu Trakšeliu teko ilgokai derinti susitikimo laiką. Viena vertus, pašnekovas pats atkalbinėjo nuo susitikimo, nes yra ir daugiau žmonių, kurie yra padarę didesnių darbų ir apie juos niekas nežino, o antra – buvęs labai užimtas. Kęstutis Trakšelys jau keletą metų dirba Klaipėdos universitete Regioninės politikos ir planavimo institute jaunesniuoju mokslo darbuotoju, dėsto KU Socialinių mokslų fakultete ir keliose kolegijose, taip pat dirba ir dorinio ugdymo mokytoju bei VDU studijuoja Sociologijos doktorantūrą. Tad nenuostabu, kad kiekviena minutė yra suskaičiuota ir brangi.

Nors veiklos, atrodo, turi daug, bet savaitgaliais darbuojasi Bažnyčios labui. Jau ketveri metai kaip Kęstutis Trakšelys Šilalės šeimos centre veda užsiėmimus sužadėtiniams, skaito paskaitas „Šeima socialiniu požiūriu ir šeima psichologiniu požiūriu“ bei kiekvieną sekmadienį veda parapijinės katachezės pamokėles. „Turiu dvi grupes, rengiu vaikus Sutvirtinimo sakramentui ir Pirmajai Komunijai, – sako Kęstutis. – Man patinka dirbti su vaikais, svarbiausia, stengiuosi padėti jiems suprasti, kas yra Dievas, kodėl reikia ateiti sekmadienį į bažnyčią. Be sąmoningumo nieko nebus. Tas pats ir su sužadėtiniais, per paskaitas norisi kuo daugiau pasakyti, juk tiek mažai jaunimo žino Katalikų Bažnyčios mokymą apie šeimą, gyvybę, kitus socialinius klausimus. Daugelis Bažnyčią įsivaizduoja tik kaip institutą, kuris atlieka tik tam tikrą liturginį ritualą. Bet Bažnyčia yra kur kas daugiau ir jos mokslas apima visas gyvenimo sritis. Labiausiai trūksta religinio sąmoningumo. Žmogų žlugdo tai, jeigu jis nesupranta, kodėl atlieka vienokius ar kitokius veiksmus, neįžvelgia prasmės. Tada ir Mišios atrodo ilgos ir kai kurie Sakramentai beprasmei. Tik skiepydami sąmoningumą ir šviesdami žmonių protus galime jų širdyse įskiepyti tikrąjį tikėjimą. Ir tai labai svarbu, kad būtų atliekama per parapijinę katachezę ir per susitikimus su sužadėtiniais“. Tie susitikimai – gera proga, nes kitaip jaunų žmonių nepasieksi, su jais tokiomis temomis nepakalbėsi. „Tiesa, aš dar turiu kitą neblogą auditoriją tai studentus, – sako Kęstutis. – Jiems viskas įdomu ir jeigu Sociologijos paskaitose nagrinėjame religijos temą, tai ją išsiaiškiname iki galo, nes jaunimas nori diskutuoti, kalbėtis, tik reikia juos išgirsti ir suprasti bei ilgai ir kantriai aiškintis.“

Kęstutis teologinių žinių sėmėsi studijuodamas Telšių kunigų seminarijoje bei Romoje, tačiau, kaip jis pats sako, Dievas norėjo kitaip: „Matyt, Jis norėjo mane matyti šeimos žmogumi. Esu patenkintas savo gyvenimu, Dievui turiu dėkoti už gražią šeimą, už žmoną ir dukrytę bei visas malonias, kurias gavau ir gausiu“. Taigi savo gautų malonių pašnekovas nepasilieka sau, o nuolat dalija kitiems, todėl jų ir nestinga. Prakalbus apie dvasininkus autoritetus, pašnekovas pasakė, kad pažįsta daug gerų, sąžiningų ir atsidavusių Bažnyčiai ir Dievui kunigų. „Jeigu reikėtų išskirti kunigus, kurie ypač man imponuoja, pirmiausia prisiminčiau Telšių kunigų seminarijos dvasios tėvą mons. S. Brazdeikį – jis man visada buvo kunigiškos tarnystės, kuklumo, nuolankumo ir pamaldumo pavyzdys. Negaliu atsistebėti mūsų vyskupo J. Borutos dvasine ir fizine energija. Tai tikras ganytojiškas pavyzdys. Verta paminėti ir Šilalės parapijos kleboną kun. S. Toleikį, su kuriuo tenka nuolat bendradarbiauti. Pažįstu jį senokai: tai puikus žmogus, pamaldus darbštus, mokantis išklausyti ir patarti. Ypač džiugina jo sekmadieniniai pamokslai, visada taiklūs, metodiški, jiems gerai pasiruošta, turiningi“, – sako K. Trakšelys.

Jaunas, energingas, turintis puikią iškalbą K. Trakšelys ir ateičiai puoselėja didelius planus – doktorantūros studijos VDU, disertacijos rašymas, kuri atima nemažai laiko, mokslinis darbas institute. „Džiaugiuosi savo gyvenimu“, – baigdamas pokalbį dar kartą pakartojo pašnekovas. Gal tikrai kai žmogus moka džiaugtis, džiaugsmu dalijasi su kitais, todėl jam jis sugrįžta dvigubai.

Klaipėda

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija