Atnaujintas 2008 balandžio 18 d.
Nr.30
(1623)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Žvali, nepriklausoma ir kūrybinga senatvė

Giedrius SINKEVIČIUS

Nuotraukoje trečia iš kairės
Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“
savanorė, pagalbos centro
„Rūpintojėlis“ vadovė gyd. Emilija
Montvilienė, toliau Vilkaviškio
vyskupijos „Caritas“ direktorius
kun. Arvydas Liepa, Marijampolės
Garbės pilietė Brunhilde
Sigl, vertėja Zita Karpavičienė,
Zalcburgo katalikiško švietimo
centro referentės Herta Gallee
ir Maria Kasberger seminaro
aptarime

Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ programų koordinatorius dekanatuose

Balandžio 9-11 dienomis prasidėjo bendras Zalcburgo žemės Vyriausybės, Zalcburgo katalikiško švietimo centro, Marijampolės savivaldybės ir Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ pagalbos centro „Rūpintojėlis“ seminaras „Savarankiška ir kūrybinga gyvenimo kokybė senatvėje“. Šio seminaro idėjos autorė – Marijampolės miesto Garbės pilietė p. Brunhildė Sigl (Brunhilde Sigl), kuri savo iniciatyva panašų seminarą organizavo prieš keletą metų. Šį kartą p. Brunhildė į Marijampolę atvyko su Zalcburgo katalikiško švietimo centro referentėmis Herta Galė (Herta Gallee) ir Marija Kazberger (Maria Kasberger).

„Mūsų tikslas – išmokyti socialinius darbuotojus, jų padėjėjus dirbti pagal programą, padedančią pagyvenusiam žmogui išlikti žvaliam, nepriklausomam ir kūrybingam kuo ilgiau, nepaisant su jo amžiumi ateinančiomis pačiomis įvairiausiomis problemomis. Daugumos jų galima išvengti, laiku pradėjus treniruoti judėjimą, atmintį ir kompetenciją“, – sako p. Brunhildė.

Pirmoji seminaro ciklo dalis vyko 9-10 dienomis Vilkaviškio vyskupijos pastoraciniame centre, jame dalyvavo globos įstaigų darbuotojai ir ne tik jie. Po dviejų dienų teorijos kurso ir praktinių užsiėmimų su senyvo amžiaus žmonėmis, socialiniai darbuotojai įgytas žinias galėjo įtvirtinti Marijampolės Švč. Marijos globos namuose, Marijampolės specialiuose globos namuose ir Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo globos namuose, dirbdami su šių namų gyventojais tiesiogiai. Vėliau vyko pirmojo seminaro ciklo aptarimas Švč. Marijos globos namuose, kur dalyviai ir svečiai pasidalijo mintimis apie praėjusį seminarą.

„Įspūdingiausia seminare buvo ypač didelis dalyvių stropumas, jų susidomėjimas. Aš labai gerai įsivaizduoju, kad išmokta medžiaga tikrai bus panaudota veikloje. Toks tobulinimosi seminaras motyvuoja išbandyti naujoves ir su naujomis jėgomis toliau dirbti“, – teigia Herta Galė. Kalbėdama seminaro dalyviams ji sakė: „Esu labai patenkinta, kad Jūs visi norėjote mokytis ir daryti dar daugiau nei buvo numatyta programoje. Praktinių mokymų metu žavėjo Jūsų greita orientacija ir mokėjimas improvizuoti pagal esamą situaciją. Aš jau dabar džiaugiuosi būsimu mūsų susitikimu rudenį“.

„Lietuvoje mes su Herta esame pirmą kartą, tad negaliu nepaminėti jūsų svetingų, draugiškų žmonių. Atvažiavome pasidalyti patirtimi, tačiau ir aš pati jos iš jūsų labai daug gavau. Mokymų metu mane stebimo jūsų atsidavimas, domėjimasis, aktyvumas“, – sako Marija Kazberger.

Seminaro aktualumas ir jo nauda buvo vertinama anketavimo būdu. Trys dalyviai atsakė, kad seminaras buvo aktualus (11,1 proc.), o 24 dalyviai, t.y. 88,9 proc. užpildžiusių anketą, – kad labai aktualus. Didžioji dauguma apklaustųjų (88,9 proc.) teigia, kad jam, kaip specialistui, seminaras buvo labai naudingas. Antrasis seminaro ciklas numatytas surengti spalio mėnesio viduryje.

Marijampolė

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija