Atnaujintas 2008 balandžio 25 d.
Nr.32
(1625)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Dvasinė gyvybė

Be gyvybės – didžiosios prigimtinės Dievo malonės – negalėtume ne tik egzistuoti, bet ir suvokti jos neįkainuojamos vertės. Todėl tikintieji, gebėdami matyti ir apmąstyti Viešpaties jiems skirtas įvairiausias dovanas ir didžiausią iš jų – dieviškąją privilegiją sekti Dievo Sūnaus pavyzdžiu – yra Šventosios Dvasios skatinami gyventi taip, kaip moko Kristus bei Bažnyčia.

Popiežiaus Jono Pauliaus II enciklikoje „Evangelium vitae“ rašoma: „Visiems, kurie įsipareigoja sekti Kristų, duodama gyvybės pilnatvė: juose atkuriamas, atnaujinamas ir ištobulinamas dieviškasis paveikslas. Dievo planas žmonėms yra toks: Jis turėtų matyti juos „panašius į Jo Sūnaus pavidalą“ (Rom 8, 29). Tik tokiu būdu, tik šiuo pasigėrėtinu pavidalu žmogus gali išsivaduoti iš stabmeldystės vergijos, atkurti prarastą bičiulystę ir iš naujo atrasti tikrąją savo tapatybę“.

Šiame šėlstančiame geismų pasaulyje tikintieji, suprasdami savo kilnią atsakomybę sekti Kristumi, savo gyvenimo būdu, o kai reikalauja būtinybė, ir protestuodami, sako „ne“ mirties civilizacijos apraiškoms: negimusių vaikelių žudymui, eutanazijai, savižudybėms, viskam, kas tik prieštarauja žmogaus orumui, tai yra nežmoniškoms gyvenimo sąlygoms, savavališkam kalinimui, prostitucijai, prekybai moterimis ir jaunuoliais bei kitiems panašiems dalykams.

Maža to, ypač sąmoningi tikintys tėvai, suvokdami, kad jų atsakomybės už vaikus nepanaikina pinigų nepriteklius šeimoje, nusprendę vykti į užsienį ir ten gyventi bei dirbti, būtinai drauge vežasi ir vaikus, nes gerai žino, jog palikus savo atžalas auklėti giminaičiams ar geriems pažįstamiems gali būti padaryta sunkiai atitaisoma klaida: vaikai, netekę juos supančios gimdytojų meilės, gali pasukti šunkeliais ir išgyventi skaudžiausią dvasinės gyvybės netektį, kurios net tėvų uždirbti milijonai nepajėgs užgydyti.

Todėl viena geriausių krikščioniškų priemonių, padedanti šeimose (net jei šeimos gyvena svetur) auginti dvasinės gyvybės stiebelį galėtų būti popiežiaus Pauliaus VI nuoširdus raginimas, skirtas tėvams: „Motinos, ar mokote savo vaikus krikščioniškos maldos? Ar vaikystėje rengiate juos kartu su dvasininkais sakramentams: Išpažinčiai, Šventajai Komunijai, Sutvirtinimui? (...) Ar šeimoje kalbate rožinį? O jūs, tėvai, ar meldžiatės su savo vaikais? Jūsų teisingo mąstymo ir teisingos veiklos pavyzdys, paremtas bendra malda, yra gyvenimo mokykla (...) Prisiminkite – taip jūs statote Bažnyčią!“

Kun. Vytenis Vaškelis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija