Atnaujintas 2008 balandžio 25 d.
Nr.32
(1625)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Atnešė Kristaus viltį

Mindaugas BUIKA

Niujorko „Yankee“ beisbolo
stadione popiežius
Benediktas XVI vizito Jungtinėse
Amerkos Valstijose metu
sekmadienį aukojo šv. Mišias

Čikagos katalikai
taip pasveikino Šventąjį Tėvą

Į susitikimą su Popiežiumi
atvykę maldininkai laikė
religinius simbolius

Niujorko arkivyskupas
kardinolas Edvardas Iganas (centre)
pristato Šventajam Tėvui miesto
merą Maiklą Blumbergą

Vienybės pagrindas – Dievo žodis

Popiežiaus Benedikto XVI apaštalinio vizito Jungtinėse Amerkos Valstijose kulminacija – balandžio 20 dieną, sekmadienį, aukotos šv. Mišios Niujorko „Yankee“ beisbolo stadione. Pamaldomis, kuriose dalyvavo beveik 60 tūkstančių tikinčiųjų (atvykusių pavieniui ir grupėmis iš visos šalies), buvo paminėtas JAV Katalikų Bažnyčiai svarbus jubiliejus. Kaip sveikindamas Šventąjį Tėvą priminė Niujorko arkivyskupas kardinolas Edvardas Iganas, prieš 200 metų popiežius Pijus VII vienintelei šalyje Baltimorės diecezijai suteikė arkivyskupijos statusą. Tada buvo įsteigtos ir keturios sufraganinės Bostono, Niujorko, Filadelfijos ir Bardstauno (dabar Luizvilis) vyskupijos, kurios dabar jau tapo arkivyskupijomis. Šiuo metu Jungtinėse Amerikos Valstijose veikia 195 arkivyskupijos ir vyskupijos su beveik 20 tūkstančių parapijų. Iš daugelio šių diecezijų į jubiliejines iškilmes Niujorke su savo ganytojais buvo atvykę tikinčiųjų delegacijos.

(Beje, patį „Yankee“ stadioną, statytą 1923 metais, galima vadinti „popiežiškuoju“, kadangi Benediktas XVI jau trečiasis Romos vyskupas, aukojęs jame šv. Mišias. Popiežius Paulius VI pamaldoms vadovavo 1965 metais, o Jonas Paulius II – 1979-aisiais. Deja, „Yankee“ stadionas veikia jau paskutinį sezoną, jį pakeis šalia baigiama statyti sporto arena.)

Homilijos pradžioje, kalbėdamas apie Bažnyčios vienybę, popiežius Benediktas XVI pasakė, jog šią vienybę liudija ir buvimas prie altoriaus drauge su Romos vyskupu, „jo broliais vyskupais, kunigais, diakonais, broliais ir seserimis vienuoliais“, taip pat su pasauliečiais tikinčiaisiais, atvykusiais iš visų penkiasdešimties valstijų. Per pastaruosius du šimtmečius Bažnyčia „laisvės ir galimybių“ sąlygomis, vykstant migracijai, gerokai paaugo – padaugėjo tikinčiųjų, išsiplėtė katalikiškos sielovadinės, švietėjiškos bei socialinės veiklos struktūros, todėl vienybės poreikis įgijo ir naujus iššūkius. Nors būta ir kliūčių – padidėjo įtampa, kurią nulemia JAV katalikų bendruomenės lingvistinė bei kultūrinė įvairovė (pamaldos šioje šalyje vyksta dešimtimis kalbų), taip pat prisidėjo „žmogiškasis ribotumas ir silpnybės“. Tačiau visuomet būtina prisiminti pagrindinę tiesą, kad „Bažnyčios vienybė neturi kitokio pagrindo, kaip Dievo Žodis, įsikūnijęs Jėzuje Kristuje, mūsų Viešpatyje“, – kalbėjo Šventasis Tėvas.

Laisvė be nuodėmės naštos

Jis taip pat priminė evangelinius tikėjimo klusnumo reikalus ir poreikį palaikyti Bažnyčios autoritetą. Tai svarbu visuomenei, kuri ypač vertina asmeninę laisvę.

„Evangelija mus moko, kad tikra laisvė, Dievo vaikų laisvė, atrandama tik per susivaldymą, kuris yra meilės slėpinio dalis, – mokė popiežius Benediktas XVI. – Tikra laisvė suklesti, kai mes atsipalaiduojame nuo nuodėmės naštos, kuri aptemdo mūsų siekius ir silpnina mūsų ryžtą“. Jis amerikiečius katalikus ragino įgyvendinti šį krikščioniškąjį laisvės supratimą per aktyvią tikėjimo praktiką ir dalyvavimą pilietiniame gyvenime, kad jų „giliausi moraliniai įsitikinimai patektų į viešąją erdvę“. Tik taip galima sukurti gyvybingą demokratinę visuomenę, kuri teikia viltį būsimoms kartoms.

Šventasis Tėvas homilijoje priminė Viešpaties maldos žodžius: „teateinie tavo Karalystė“, ir palinkėjo, kad ši malda „formuotų krikščionio protą ir širdį“. Tačiau karštą maldą turi lydėti ir atitinkamas veikimas, kad būtų įveiktas tikėjimo ir realaus gyvenimo atotrūkis ir pasipriešinta „klaidingų laisvės ir laimės evangelijų“ vilionėms. Primindamas Vatikano II Susirinkimo mokymą, kad „jokia žmogaus veikla negali būti atsieta nuo aukščiausios Dievo valdžios“ („Lumen gentium, 36“) popiežius Benediktas XVI kvietė katalikus darbuotis ir Amerikos kultūrą ir visuomenę praturtinti „Evangelijos tiesa ir grožiu“. Niekada negalima išleisti iš akių didžiosios evangelinės vilties, kuri suteikia prasmę ir vertę visoms kitoms viltims, teikiančioms įkvėpimą mūsų gyvenimui.

Ypač svarbu, kad tai suprastų ir tuo savajame gyvenime vadovautųsi jauni žmonės, kurie „yra Bažnyčios ateitis“, – pažymėjo Popiežius. Jis pakvietė jaunimą „rasti drąsos skelbti Kristų per kasdienio gyvenimo liudijimą, visų žmonių teisių ir orumo gynimą „įskaitant silpniausiųjų žmonių – motinų įsčiose esančių kūdikių“ teisę į gyvenimą. Benediktas XVI ragino ir „atverti savo širdis Viešpaties šaukimui, sekti Juo kunigystėje ir vienuoliškame gyvenime. Negali būti didesnio meilės ženklo, kaip sekti Kristaus pėdomis, kuris buvo pasirengęs atiduoti gyvybę už savo draugus“. Panašius padrąsinančius žodžius Šventasis Tėvas išsakė ir balandžio 19 dieną Niujorko Šv. Juozapo seminarijoje vykusiame jo susitikime su miesto jaunimu ir seminaristais.

Terorizmo aukų paminėjimas

Prieš atvykdamas į Niujorko „Yankee“ stadioną popiežius Benediktas XVI apsilankė ir palaimino „Ground Zero“ – vietą, kur per 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroristų išpuolį buvo sunaikinti Pasaulio prekybos centro dangoraižiai. Suklupęs ant kelių tragediją patyrusių žmonių ir artimųjų akivaizdoje Šventasis Tėvas susitelkė meditacijai ir uždegė memorialinę žvakę. Po to perskaitytoje maldoje jis kreipėsi į „meilės, gailestingumo ir susitaikinimo Dievą“, prašydamas „amžinosios šviesos ir ramybės“ visiems žuvusiesiems, kurių buvo apie trys tūkstančiai. (Sunaikintose pastatuose dirbę žmonės bei gelbėtojai – gaisrininkai, policininkai, medikai – „nekalti vyrai ir moterys tapo tragedijos aukomis“ vien dėl to, kad atliko savo pareigas.)

„Gailestingasis Dieve, pagydyk tą dieną sužeistuosius ir patyrusius psichologinę traumą, pagelbėk šioje tragedijoje žuvusiųjų artimųjų šeimoms. Duok jėgų visiems gyventi drąsiai su viltimi“, – meldė popiežius Benediktas XVI. Jis taip pat prašė taikos, Dievo sutaikinimo ir ramybės smurto apimtam pasauliui. Prašė, kad į tiesos kelią būtų nukreipti protai ir širdys tų žmonių, kurie dar yra kupini neapykantos. „Dieve, priblokšti šios tragedijos dydžio, mes siekiame Tavo šviesos ir vadovavimo“, – kalbėjo maldoje Šventasis Tėvas, prašydamas visiems stiprybės darbuojantis dėl tokio pasaulio, kuriame įsiviešpatautų tikra taika ir meilė.

Po maldos popiežiui Benediktui XVI buvęs Niujorko arkivyskupas kardinolas E. Iganas pristatė 24 asmenis patyrusius tragediją, bei jų artimuosius. Dauguma jų pabučiavę Šventojo Tėvo žiedą su juo pabendravo. Kartu su jais dalyvavo Niujorko meras Maiklas Blumbergas, Niujorko valstijos gubernatorius Devidas Patersonas. Jie taip pat sveikino Popiežių ir padėkojo už supratimą nelaimėje. Gedulingas melodijas atliko Niujorko filharmonijos orkestro smuikininkai. Popiežiui išvykus, žmonės dar ilgai suklupę ant kelių meldėsi ir dalijosi patirtais įspūdžiais.

Padėka už dvasinį sutelkimą

Po šv. Mišių Niujorko beisbolo stadione popiežius Benediktas XVI buvo iškilmingai išlydėtas į Romą. Ją pasiekė pirmadienio, balandžio 21-osios, popietę. Palydoms Niujorko Džono Kenedžio tarptautiniame oro uoste vadovavęs Jungtinių Amerikos Valstijų viceprezidentas Dikas Čeinis atsisveikinimo kalboje pasakė, kad Šventasis Tėvas „ypatingu būdu įžengė į amerikiečių tautos istoriją“. Jis padėkojo Benediktui XVI už šaliai atneštą „visuotinę vilties ir išganymo žinią“, už parodytą jautrumą ir meilę. Popiežiaus vizitas daugelį amerikiečių paskatino „susitelkimui ir asmeniniam atsinaujinimui“, – tvirtino viceprezidentas D. Čeinis. Pasak jo, popiežiaus Benedikto XVI išmintis ir turimos pastoracinės dovanos yra „nepaprasta palaima mūsų pasauliui“. Džiugu, kad visa tai vizito dienomis realiai galėjo patirti Jungtinių Valstijų žmonės. „Savo buvimu Jūs pagerbėte mūsų šalį. Ir nors dabar turite mus palikti, Jūsų žodžiai ir prisiminimai apie šią savaitę liks visada su mumis, – kalbėjo Popiežiui JAV viceprezidentas. – Mes esame nuolankiai Jums dėkingi“.

Popiežius Benediktas XVI pripažino, kad Jungtinėse Valstijose praleistos dienos jam taip pat liks atmintyje dėl parodyto svetingumo. Jam džiugu buvo patirti vietinės katalikų bendruomenės stiprų tikėjimą ir ištikimybę Bažnyčiai. Šventasis Tėvas padėkojo JAV prezidentui Džordžui Bušui ir kitiems valstybės pareigūnams, kad jo vizitas, kuriam reikėjo ir didelių saugumo pastangų, praėjo be sutrikimų.

Prisiminęs apsilankymą Jungtinių Tautų Organizacijos būstinėje Niujorke, jis padrąsino visus geros valios žmones nepaliaujamai darbuotis dėl „taikaus ir teisingo sambūvio tarp tautų ir žmonių“. Šventasis Tėvas sakė, kad meldžiasi už Ameriką ir visą pasaulį, kad pasaulio ateitis būtų labiau broliška ir solidari ir stiprėtų abipusė pagarba.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija