Atnaujintas 2008 balandžio 25 d.
Nr.32
(1625)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Mirė kardinolas A. Lopesas Truchiljas

Mindaugas BUIKA

Kardinolas
Alfonsas Lopesas Truchiljas

Meilės Bažnyčiai liudijimas

Viso pasaulio gyvybės gynėjai ilgai prisimins Popiežiškosios šeimos tarybos pirmininką kolumbietį kardinolą Alfonsą Lopesą Truchilją, praėjusį trečiadienį palaidotą Romoje. Kardinolas mirė balandžio 19 dieną eidamas 73-iuosius metus po sunkios ligos. Bažnyčios hierarchas tvirtai laikėsi Bažnyčios mokymo apie žmogiškosios gyvybės šventumą ir sakramentinės santuokos neišardomumą. Jis nuolat pabrėždavo politikos ir įstatymdavystės atsakomybę šioje srityje, perspėdamas, kad kontraversinių teisinių aktų priėmimas gali turėti dramatiškų pasekmių visuomenės egzistencijai.

Popiežius Benediktas XVI velionio artimiesiems pasiųstoje užuojautos telegramoje (kardinolo A. Lopeso mirties laiku Šventasis Tėvas lankėsi Jungtinėse Valstijose) jį pavadino „nepailstančiu ganytoju“, kuris vykdė „dosnią tarnystę Bažnyčiai ir Gyvybės evangelijai“. Aptaręs jo kunigišką ir vyskupišką sielovadinį veikimą tėvynėje Kolumbijoje bei vadovaujant Šventojo Sosto dikasterijai, popiežius Benediktas XVI teigė, jog tai akivaizdžiai liudija apie kardinolo A. Lopeso Truchiljo „gilią meilę Bažnyčiai ir pasišventimą santuokos ir krikščioniškos šeimos stiprinimo kilniam reikalui“.

Kardinolas A. Lopesas Truchiljas gimė 1935 metų lapkričio 8 dieną Viljahermozos vietovėje. Dar vaikystėje kartu su tėvais persikėlė gyventi į sostinę – Bogotą. Pradėjęs studijas vietiniame universitete pajuto dvasinį pašaukimą ir mokslus toliau tęsė jau Bogotos arkivyskupijos kunigų seminarijoje. Vėliau buvo pasiųstas į Romą, kur Popiežiškajame Šv. Tomo Akviniečio (Angelium) universitete apsigynė filosofijos doktoratą. 1960 m. lapkričio 13 d. Romoje priėmė kunigystės šventimus. 1962-aisiais sugrįžęs į tėvynę, Bogotos arkivyskupijoje dirbo pastoracinį darbą, dėstė kunigų seminarijoje, ėjo generalvikaro pareigas, buvo 1968 metais Bogotoje vykusio 39-ojo Tarptautinio eucharistinio kongreso koordinatorius.

1971 m. vasario 25 d. popiežius Paulius VI A. Lopesą Truchilją paskyrė Bogotos vyskupu augziliaru. Kitais metais jis buvo išrinktas Lotynų Amerikos vyskupų tarybos (CELAM) generaliniu sekretoriumi. 1978 metų gegužės 22 dieną paskirtas antro pagal dydį Kolumbijos miesto Medeljino arkivyskupu koadjutoriumi, o po metų – diecezijos ordinaru. 1979 metais Puebloje (Meksika) vykusioje CELAM 3-iojoje generalinėje konferencijoje, kurioje dalyvavo ir popiežius Jonas Paulius II, A. Lopesas Truchiljas buvo išrinktas šios organizacijos pirmininku. Juo buvo iki 1983 metų vasario 2 dienos. 1987-1990 metais jis išrenkamas Kolumbijos vyskupų konferencijos pirmininku.

Tarnystė Gyvybės evangelijai

Popiežius Jonas Paulius II 1990 metų lapkričio 8 dieną, per kardinolo A. Lopeso Truchiljo 55-ąjį gimtadienį, jį paskyrė Popiežiškosios šeimos tarybos pirmininku, kuriuo ir buvo iki gyvenimo pabaigos. Beveik du dešimtmečius eidamas šias atsakingas pareigas Vatikane, kardinolas A. Lopesas Truchiljas rodė stebėtiną aktyvumą, organizuotumą ir nuoseklumą padėdamas vietinėms Bažnyčioms priešintis aborto legalizavimui bei siekiams įteisinti vadinamąją homoseksualų „santuoką“. Jis buvo įsitikinęs, kad tradicinės šeimos institucijai dabar iškilęs realus sunaikinimo pavojus ir Bažnyčia turi pradėti „evangelinę kovą“, kad ją apgintų.

Kai 2005 metais Ispanijos parlamente daugumą įgijo socialistai, jie įteisino homoseksualų „santuoką“. Kardinolas A. Lopesas Truchiljas pasakė, kad vietiniai civilinės metrikacijos pareigūnai katalikai sąžinės prieštaravimo pagrindu turi atsisakyti dalyvauti tokioje ceremonijoje, netgi rizikuodami prarasti darbą. Tais pačiais (2005) metais kalbėdamas Romoje vykusiame Vyskupų Sinode kardinolas A. Lopesas Truchiljas pritarė nuostatai, kad nereikia leisti Komuniją imti tiems, kurie palaiko aborto legalumą ir dalyvauja tokių įstatymų priėmime. Prieš priimdami Švč. Sakramentą jie turi prisipažinti, kad bendradarbiauja su blogiu ir dėl to atlikti atgailą.

Kardinolas A. Lopesas Truchiljas griežtai pasisakė ir prieš kontraceptikų vartojimą bei propagavimą, juos pavadindamas farmacinių kompanijų primesto „biologinio kolonializmo“ forma. Priešišką reakciją sukėlė jo aiškinimas, jog prezervatyvai nėra efektyvi apsisaugojimo nuo AIDS priemonė ir siūlymas šį perspėjimą užrašyti ant pakuotės. Kardinolui A. Lopesui Truchiljui vadovaujant Popiežiškoji šeimos taryba pradėjo organizuoti Pasaulio šeimų susitikimus. Jau įvyko penki susitikimai – Romoje (1994 ir 2000 metais), Rio de Žaneire (1997), Maniloje (2003) ir Valencijoje (2006). Kitas susitikimas 2009 metų sausį turėtų įvykti Mechike.

Šiais metais kardinolas A. Lopesas Truchiljas paskelbė, jog Vatikanas stengiasi, kad Jungtinių Tautų Organizacijos sprendimu pasaulyje būtų įvestas moratoriumas abortams. Jis planavo tiesiogiai susitikti su daugelio šalių vyriausybių vadovais, pradedant Lotynų Amerika, ir paraginti juos pasirašyti po peticija dėl minėto moratoriumo. Sunki liga, o dabar ir mirtis sutrukdė kardinolui įgyvendinti šiuos siekius, tačiau pats moratoriumo abortams sąjūdis plečiasi įgydamas vis stipresnį tarptautinį palaikymą.

Balandžio 23 dieną velionio, Bažnyčios hierarcho, laidotuvių šv. Mišioms Vatikano bazilikoje vadovavo Kardinolų Kolegijos dekanas kardinolas Andželas Sodanas. Į gedulingų pamaldų liturgiją taip pat įsijungė ir popiežius Benediktas XVI, kuris pasakė homiliją. Mirus kardinolui A. Lopesui Truchiljui dabar Kardinolų Kolegiją sudaro 195 nariai, kurių 118 yra jaunesni kaip 80 metų amžiaus ir gali dalyvauti konklavoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija