Atnaujintas 2008 balandžio 25 d.
Nr.32
(1625)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kur nėra tikėjimo, nėra ir dorovės

Seniai prenumeruoju katalikišką laikraštį „XXI amžius“. Paskutiniu metu pasirodė nemažai įdomių straipsnių, į kuriuos noriu ir aš atsiliepti. Labai pritariu Alfonso Norvilio straipsnyje „Kodėl dvasininkams neleidžiama sakyti tiesos“ išsakytoms mintims. Kodėl yra varžomos dvasininkų teisės pilietinėje srityje, kodėl jie neturi teisės pasisakyti valstybei svarbiais klausimais? Ar jie nėra Lietuvos piliečiai? Kodėl jie negali savo darbo vietoje, t.y. parapijoje, išsakyti savo požiūrio. Negi jiems būtinai reikia eiti į gatves? Nuo bolševikų laikų prigijęs toks bedievių monopolis, kad tik jie yra teisūs ir gali ką nori daryti. Reikia leisti kunigams kalbėti pagal jų sąžinę. Būkime lietuviai ir katalikai ir kilkime už tiesą ir teisingumą. Rusų laikais dauguma dvasininkų, nebodami kalėjimų ir lagerių, rizikavo, nors daugelis skaudžiai nukentėjo, skelbdami tiesos žodį, mokydami vaikus. Ar neliko pas mus kunigų dabar, kai niekas nesodina į lagerius, kurie kovotų su neteisybe? Kodėl nekeliamas klausimas dėl nužudytų kunigų Zdebskio ir Laurinavičiaus? Kaip rašė „Kronika“, gal jų žudikai dar ne visi išsidangino į „plačiąją tėvynę“ ir juos galima įvardinti ir sužinoti tiesą.

A. Norvilis rašo, kad katalikiškas laikraštis „XXI amžius“ išgyvena labai sunkius laikus. Kas pasidarė, kad mūsų tikintieji nenori užsisakyti, galima sakyti, vienintelio laikraščio? Yra dar vienas kitas katalikiškas žurnalas, bet „XXI amžius“ yra turtingesnis gyvenimo klausimais. Jeigu mes, lietuviai katalikai, leisime laikraščiui numirti, istorija mums neatleis. Laikraštyje nuolat spausdinami puikūs straipsniai, kuriuos rašo garbingi žurnalistai: P. Katinas, G. Visockas, V. Bražėnas, K. Dobkevičius, kun. R. Grigas, E. Simanaitis, A. Endriukaitis, A. Kačerauskienė, V. Bagdonas, kun. V. Vaškelis, O. Voverienė.

Vieni galvoja, kad gerai būtų dienraštis, bet ar atsiras tiek norinčių užsisakyti. Laikraštyje rašoma, kad kitur kunigai draudžia skaityti laikraštį, bet aš nenoriu tikėti. Tai tik blogų žmonių kalbos. Kartais net stebiesi, kaip lietuviai yra naivūs, iš kur koks rusas atsibeldžia, sutinka išskėstom rankom ir laiko didžiausiu geradariu. Tai balsuodami nieko gero nelaukit. Tie, kurie daug žada, nuo jų bėkit ir peržegnokit. Aš vertinu tik Tėvynės sąjungą – konservatorius. Jeigu jie nieko nepagerins, tai niekas daugiau nepadarys. Padaro ir jie klaidų – angelai ir tie klysta.

Man, kaip ir kitiems katalikams skaudu, kad „XXI amžius“ negauna paramos iš spaudos fondo. Ir per ryto spaudos apžvalgą vedėjas Šalkauskas jo net nepamini. Tai rodo, kokia yra spaudos laisvė ten, kur valdo komunistai – socialdemokratai.

Mūsų visuomenėje daugybė ydų! Gerbiami tėvynainiai, nesnauskite, kovokite, kalbėkite, su visais, raginkite apsnūdusius, prašykite, kad liautųsi girtuokliavę, nes stovim ant bedugnės krašto. Tėvai prageria net savo vaikus, kurie patenka į prieglaudas, juos augina svetimi. Užaugę jie tampa nusikaltėliais ir bedieviais. Tai tinka Lietuvos priešams, nes tokius galima per balsavimą nupirkti.

Galima daug ką parašyt. Negerovių yra aibės. Žmonės degraduoja, smunka tikėjimas, dorovė.

Vytautas SEDZENIAUSKAS

Vilkaviškis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija