Atnaujintas 2008 gegužės 2 d.
Nr.33
(1626)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių XV suvažiavimas

Kazimieras Dobkevičius

XV Lietuvos politinių kalinių
ir tremtinių suvažiavimo dalyviai

Kaune,Vytauto Didžiojo universiteto salėje (S. Daukanto g. 28) įvyko XV Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių suvažiavimas. Lietuvoje beveik nėra šeimos, kurios gyvenime atmintin nebūtų įsirėžusi 1940 metų birželio 14 diena, kai iš Lietuvos į amžinojo įšalo žemę, atokiausias Sibiro vietas gyvuliniuose vagonuose trėmė nekaltus žmones. Komunistų ideologas, Maskvos emisaras M. Suslovas pagyrūniškai tvirtino, kad bus Lietuva, bet be lietuvių. Komunistai per prievartos struktūras – NKVD, KGB – nuosekliai vykdė genocido politiką. Šiemet gegužės mėnesį sukanka 60 metų nuo to laiko, kai 1948 metais į Sibiro tyrus buvo ištremta penkiasdešimt tūkstančių nekaltų žmonių – vaikų, senelių, moterų. Tremtinius globojo Dievo Apvaizda. Malda padėjo jiems išlaikyti dvasinę pusiausvyrą ir išlikti gyviems, sugrįžti į Tėvynę, paliudyti, kaip žiauriai elgėsi okupantai.

Suvažiavimo pradžią paskelbė LPKTS pirmininkas Antanas Lukša. Į suvažiavimą atvyko garbūs svečiai: Tėvynės sąjungos partijos pirmininkas, Seimo pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius, Seimo nariai Rimantas Dagys, Arimantas Dumčius, Rytas Kupčinskas, Vincė Vaidevutė Margevičienė, Povilas Jakučionis, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Prezidiumo pirmininkas dim. pulk. Jonas Čeponis, žurnalistas Vilius Bražėnas ir kiti garbūs svečiai.

Suvažiavime dalyvavo apie penkis šimtus delegatų iš visų didžiųjų Lietuvos miestų ir apskričių. Suvažiavimą sveikino A. Kubilius, R. Kupčinskas, V. V. Margevičienė, dim. pulk. J. Čeponis, publicistas V. Bražėnas.

LR Seimo narys, buvęs ilgametis LPKTS pirmininkas P. Jakučionis kalbėjo, kad reikia sukurti valstybinę tarnybą, kuri teiktų juridinę ir piniginę pagalbą nukentėjusiems nuo sovietinės okupacijos asmenims – buvusiems politiniams kaliniams ir tremtiniams arba jų artimiesiems, teikiantiems ieškinius Lietuvos ir užsienio teismams dėl okupacijos žalos atlyginimo. P. Jakučionis ragino Lietuvos atstovus tvirtai laikytis bekompromisės pozicijos ir visomis jėgomis ir priemonėmis siekti istorinio teisingumo – komunistinių režimų nusikaltimų visuotino pasmerkimo.

Įdėmiai buvo išklausytas PKTS pirmininko A. Lukšos ataskaitinis pranešimas. Sąjungos vadovas kalbėjo apie kasmet vykstantį partizanų sąskrydį nauju pavadinimu: „Su Lietuva širdy“. Jis kalbėjo apie kasmetinį renginį „Partizanų takais“, „Laisvės kovų istorijos“ dėstymą mokyklose, mišrių chorų festivalį šv. Cecilijos garbei. Kartu priminė šiemet gegužės 22 dieną būsiantį Didžiosios tremties 60-čio, Kalniškės mūšio minėjimus ir dar daugybę turiningų sąskrydžių bei renginių, kuriuos organizuoja sąjungos skyriai. Revizijos komisijos ataskaita ir Etikos ir procedūrų komisijos ataskaita baigėsi visų komisijų atsiskaitymas. Pasisakiusieji priekaištų neturėjo.

Rinkimuose į LPKTS pirmininko postą buvo pasiūlytos keturios kandidatūros. Balsavimo rezultatai (iš galiojančių 450 biuletenių – 290 balsų) parodė, kad prie vadovavimo vairo vėl liko A. Lukša.

Suvažiavimo delegatams gražų, turiningą koncertą surengė Kauno tremtinių choras „Ilgesys“ (vadovė Bronė Paulavičienė).

Kaunas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija