Atnaujintas 2008 gegužės 2 d.
Nr.33
(1626)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kanados lietuviai pradėjo Šiluvos Švč. Mergelės Marijos jubiliejinius metus

Lietuvos kankinių šventovėje
Anapilyje šv. Mišių metu
vyskupo Jono Ivanausko
iškilmingai pašventinta Šiluvos
Švč. Mergelės Marijos paveikslo
kopija šiemet aplankys
visus Kanados lietuvių telkinius

Vyskupas, kunigai ir Kanados
lietuviškų parapijų atstovai
po šv. Mišių Lietuvos
kankinių šventovėje

Balandžio 5 dieną, šeštadienį, Ontarijo provincijos Misisaugos mieste, Anapilio sodyboje, Kanados lietuviai suvažiavimu ir malda pradėjo švęsti Šiluvos Švč. Mergelės Marijos jubiliejinius metus. Dievo Motinos apsireiškimo Šiluvoje 400 metų jubiliejus bus švenčiamas ištisai pakaitomis įvairiuose lietuviškuose Kanados telkiniuose, maldingai priimant Šiluvos Marijos keliaujantį paveikslą.

Balandžio 5-osios rytą šia proga Misisaugos Lietuvos kankinių šventovės salėje visus susirinkusiuosius pasveikino Jubiliejaus Kanadoje komiteto pirmininkas Antanas Samsonas. Jis perskaitė ir ambasadorės Gintės Damušytės sveikinimą. Paskui Kanados lietuviams apie Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo Šiluvoje prasmę ir reikšmę Lietuvai, Europai ir visam pasauliui kalbėjo Kauno arkivyskupo augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas. Jis taip pat papasakojo apie tai, kaip Šiluvoje numatoma švęsti apsireiškimo jubiliejų, kokie darbai atliekami šiame miestelyje. Išreikšta viltis, kad Šiluva ateityje labiau išgarsės ir trauks tikinčiųjų širdis panašiai, kaip vėlyvesnės Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo vietos Lurde ir Fatimoje. Paskui, skambant varpams, visi buvo kviečiami į pirmąją pasaulyje Lietuvos kankiniams dedikuotą bažnyčią švęsti šv. Mišių. Prieš jas vyko trumpas Marijai skirtų giesmių koncertas, vadovaujamas Lilijos Turūtaitės, kurį atliko jungtinis parapijos, „Dainos“ ir „Angeliukų“ choras. Po koncerto iškilmingoje eisenoje su vėliavų palyda buvo įnešta per Kanadą keliausianti Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslo kopija su Romo Dūdos padarytu altorėliu. Šv. Mišių pradžioje visus atvykusius pasveikino Kanados lietuvių kunigų vienybės pirmininkas kun. Vytautas Staškevičius. Vyskupas J. Ivanauskas pasveikino visus iš įvairių parapijų bei vietovių susirinkusius lietuvius ir su juo šv. Mišias koncelebruosiančius prelatus E. Putrimą ir J. Staškevičių, kunigus A. Simanavičių, OFM, A. Šarką, OFM, K. Kaknevičių, V. Staškevičių, asistuosiančius diakonus dr. K. Ambrozaitį ir B. Belicką, OFM, Jubiliejaus komiteto ir Kanados lietuvių katalikų centro valdybos narius. Vyskupas atkreipė dėmesį, kad jubiliejaus šventimas pirmiausia prasideda Kanadoje, todėl jis iš čia siunčiąs sveikinimus visiems lietuviams išeiviams, gyvenantiems Jungtinėse Amerikos Valstijose, Pietų Amerikoje, Airijoje, Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje, Australijoje ir visuose kituose kraštuose, kur yra lietuvių. Jis taip pat perdavė arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus sveikinimus. Šv. Mišių pamoksle vyskupas priminė apsireiškimo Šiluvoje istoriją, pašventintos paveikslo kopijos kelionę po Lietuvos parapijas.

Vyskupas J. Ivanauskas taip pat papasakojo apie įvairius renginius, susijusius su Šiluva, pasidžiaugė Kanados lietuviais, pastačiusiais lietuviškas šventoves, auginančiais tikinčias lietuviškas šeimas, kovojusiais dėl Lietuvos laisvės visais įmanomais būdais. Šv. Mišių pabaigoje vyskupas pašventino paveikslo kopiją, o vaikučiai ją papuošė Valės Siminkevičienės paaukotomis gėlėmis. Tada vyskupas J. Ivanauskas perdavė paveikslą atstovams iš įvairių Kanados lietuviškų parapijų, o jie iškilminga eisena paveikslą išlydėjo į kelionę po Kanadą.. Lauke prie šventovės durų visa eisena su dvasininkais ir paveikslu nusifotografavo.

Po pamaldų visi šventės dalyviai pabendravo parapijos salėje.

Paveikslas, kaip maldos ženklas, per visus metus iki lapkričio mėnesio keliaus per Kanados lietuviškas parapijas, misijas ir bendruomenes. Pirmoji parapija, kurią jau balandžio 6 dieną paveikslas aplankė – Ontarijo provincijos Londono Šiluvos Švč. Mergelės Marijos parapija.

Jubiliejiniai metai Kanadoje bus iškilmingai užbaigti lapkričio pradžioje. Lapkričio 1 dieną, per Visų Šventųjų iškilmę, Prisikėlimo parapijoje Toronte rengiama Kauno arkivyskupo Sigito Tamkavičiaus konferencija apie pavergtosios Lietuvos pogrindžio veiklą ir „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką“. Lapkričio 2-ąją, Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną, Misisaugos Lietuvos Kankinių šventovėje Anapilyje tikintieji su kunigais ir arkivyskupu S. Tamkevičiumi švęs šv. Mišias, kuriomis Šiluvos Marijos sukaktuviniai metai Kanadoje oficialiai bus užbaigti.

Parengta pagal „Šiluvos žinia išeivijoje“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija