Atnaujintas 2008 gegužės 2 d.
Nr.33
(1626)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Meldė šv. Jurgio užtarimo

Petras STULGAITIS

Prie šio šv. Jurgio paveikslo meldėsi
ne viena šilališkių karta

Pavasarį katalikai švenčia brangią kankinio, antrojo Lietuvos globėjo – šv. Jurgio – šventę. Legenda pasakoja, kad narsus karys Jurgis išlaisvino karalaitę nuo baisaus slibino. Šis išlaisvinimas simbolizuoja šv. Jurgio kovą su bet kokiu blogiu. Jurgis dažniausiai vaizduojamas su šarvuota kario apranga, sėdintis ant žirgo ir galingai smeigiantis ietį į slibiną – visų blogybių blogį...

Šv. Jurgio kultas plačiai paplito Europoje. Daugelis valstybių ir miestų šį šventąjį pasirinko globėju. Mūsų tauta netgi suteikė jam tam tikrų folklorinių bruožų. Kadangi šv. Jurgio šventė sutampa su atbundančiu pavasariu, pirmąja žaluma, gyvulių išleidimu į lauką, šiam šventajam dar priskyrėme ir laukų su įvairiais pasėliais bei gyvulių globėjo titulą. Todėl ir šiandien lietuviai meldžiasi į šv. Jurgį ir prašo: „Šventasis Jurgi, kurio apsaugai lietuvis pavedė viską, kas jam brangu – žemę, savo laukus ir savo laisvę – būk ne tik žemę dirbančiųjų, bet ir kiekvieno tautiečio gerasis gynėjas nuo bet kokio pikto. Tegul per Tavo globą žemės ir pasėlių nepaliečia audra nei kruša, nei pikti žmonės, tegul nedoras geismas bei darbas nepaliečia nė vieno lietuvio širdies. Padėk mūsų kartos žmonėms taip, kaip Tu šimtus metų ištikimai padėdavai mūsų protėviams. Kilnusis Riteri, šimtmečius simbolizavęs mūsų tautos kovą su piktuoju slibinu, vesk mus ir toliau šios kovos keliu.“ ( Iš 2002 metais išleisto maldų rinkinėlio „Dieve, visada su Tavimi“).

Su tokiomis mintimis, tikėjimu ir viltimi saulėtą ir vaiskų balandžio 23-osios rytą Šilalės parapijos tikintieji rinkosi į Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią melsti šv. Jurgio užtarimo bei pagalbos. Jau prieš porą dienų iki tikrosios šv. Jurgio šventės šioje bažnyčioje, netoli Didžiojo altoriaus, ties sakykla buvo išstatytas didžiulis, žaliu vainiku, gėlėmis ir degančiomis žvakėmis papuoštas šv. Jurgio paveikslas su šalia pastatyta aukų dėžute šv. Mišioms, meldžiant šio šventojo pagalbos bei užtarimo. Beje, jau ne viena šilališkių karta yra klūpojusi prie šio paveikslo ir patyrusi Jo užtarimą.

Lygiai devintą valandą ryto aukotojų intencijomis sudėtines šv. Mišias aukojo visi trys Šilalės parapijos kunigai: klebonas dekanas Stasys Toleikis, vikarai Mindaugas Alekna ir Sigitas Valauskis. Klebonas dekanas kun. S. Toleikis apžvelgė šv. Jurgio nueitą kovos ir kankinystės kelią, parodant ištikimybę bei meilę krikščioniškajam tikėjimui, šv. Jurgio užtarimo, meldžiant Jo pagalbos. Šv. Mišiose itin gražiai vargonais grojo ir giedojo šilališkis Kornelius Pukinskis.

Po šv. Mišių tikintieji dar kartą pasimeldė prie šv. Jurgio paveikslo, sudėdami savo viltis, dar kartą pavesdami save, savo laukus ir gyvulėlius Jo globai.

Šilalė

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija