Atnaujintas 2008 gegužės 7 d.
Nr.34
(1627)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Prošvaistė sunkiais laikais

Grįžkime mintimis į pirmuosius pokario metus. Sovietų Sąjunga užėmė Rytprūsius. Rytprūsiai niekinami, gyventojai engiami. Gresia badas. Daug alkanų vaikų ieško išsigelbėjimo Lietuvoje. Lietuvos kaimas juos svetingai priima. Vieni grįžta atgal į Rytprūsius, kiti lieka Lietuvoje.

Tų, kurie liko Lietuvoje, likimas susiklostė labai įvairiai. Bloga situacija tų, kurie negali įrodyti savo vokiškos kilmės. Tokių Vokietija neremia ir nesudaro galimybės persikelti į Vokietiją. Jie lieka Lietuvoje jų materialinė padėtis labai sunki. Lietuvoje, kaip žinoma, visų pensinio amžiaus žmonių materialinė padėtis bloga. O šitų iš Rytprūsių atėjusių žmonių, vadinamų „vilkiukų“, Wolfskinder, neturinčių senatvės draudimo, padėtis ypač sunki. Ir štai atsiranda prošvaistė – prof. dr. Freihero von Stetten asmenyje.

Freiherr von Stetten yra didelis Lietuvos simpatikas. Būdamas Vokietijos parlamento narys, jis jau maždaug prieš dvidešimt metų įsijungė į Lietuvos išsilaisvinimo ir tarptautinio pripažinimo darbą. 1991 metų rudenį jis lydėjo parlamento pirmininkę prof. Süssmuth jai vykstant į Lietuvą. Prieš porą metų jis tapo Lietuvos garbės konsulu Baden-Württenburgo krašte. Istorinėje pilyje, kur jis gyvena, netrūksta svečių iš Lietuvos. Prof. V. Landsbergis, vysk. E. Bartulis, daugybė politikų. Kartą apsilankė visas autobusas „vilkiukų“ iš Lietuvos. Visi, žinoma, jau vyresnio amžiaus. Žinodamas mūsų situaciją, kad vis daugėja vyresnio amžiaus žmonių, prof. von Stetten įkūrė dvi puikiai įrengtas „senjorų rezidencijas“. Viena – prie jo pilies, kita – kurorte Bad Mergentheim. Pirmoji rezidencija balandžio 19 dieną šventė 25 metų sukaktį. Į tą šventę atvyko ir lietuvių muzikos bei tautinių šokių ansamblis „Bočiai“ iš Kauno. Jis koncertavo Stetten pilyje ir Bad Mergentheime. Sukaktuvių proga prof. von Stetten organizuoja rinkliavą „vilkiukams“ paremti. Tai nuostabus socialinio solidarumo pavyzdys, kuriuo verta sekti.

Jonas NORKAITIS

Bad Mergentheim, Vokietija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija