Atnaujintas 2008 gegužės 9 d.
Nr.35
(1628)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Aktyvinamas viešosios žiniasklaidos stebėjimas

Eglė Tendytė

Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija (NŠTA) nuolat stebi viešąją žiniasklaidą. Asociacijos nariai stebi TV laidas, seka spaudą, klausosi radijo laidų ir fiksuoja galimus pažeidimus. Informaciją apie pastebėtus pažeidimus asociacijai siunčia ir Lietuvos gyventojai. Monitoringo metu ypatingas dėmesys skiriamas viešajai informacijai, kuri yra susijusi arba prieinama nepilnamečiais.

Pirmą kartą galimų pažeidimų rinkinys Žurnalistų etikos inspektoriui buvo nusiųstas 2007 m. birželio mėnesį. Sulaukus palankaus įvertinimo, naujai sukaupta informacija buvo išsiųsta 2008 m. sausio 29 dieną. Atsakymo dar nesulaukėme, tačiau asociacija sulaukė itin didelio susidomėjimo šia savo veikla, todėl nuspręsta dar aktyviau stebėti žiniasklaidą.

Balandžio 22 dieną Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai išsiųstas naujas galimų pažeidimų sąrašas. Sąraše nurodyti 8 galimi pažeidimai, pastebėti visuomenės informavimo priemonėse. Iš visų žiniasklaidos priemonių pirmiausia išskirtina televizija – joje užfiksuota daugiau nei pusė visų galimų pažeidimų. Tarp galimų pažeidėjų buvo didžiausius reitingus turinčios televizijos: TV3, BTV. Galimi pažeidimai buvo užfiksuoti ir spaudoje, pvz., dienraščiuose „Vakaro žinios“ ir „15 min“. Įdomu tai, kad šį kartą užfiksuota pažeidimų ir radijo stočių transliuojamose laidose. Tai tik įrodo, kad pažeidimų ne mažėja, o priešingai – daugėja ir jų pobūdis vis plečiasi. Kaip ir praėjusiais kartais dažniausiai buvo pažeidžiamas Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas. Pastebėta, jog žiniasklaidoje yra labai daug erotinio pobūdžio informacijos, daug vartojama nešvankių žodžių, posakių ir gestų, teigiamai vertinama nusikalstama veikla.

Interneto svetainėje www.mususeima.lt, skyrelyje „Pranešimai“ pateikiama informacija apie užfiksuotus pažeidimus bei patarimai, kaip kiekvienas pilietis gali prisidėti prie žiniasklaidos stebėjimo ir surinktą informaciją pateikti tiek asociacijai, tiek už žiniasklaidos kontrolę atsakingoms institucijoms.

Kviečiame visus įsitraukti į šią veiklą!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija