Atnaujintas 2008 gegužės 14 d.
Nr.36
(1629)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės premija

Bronius VERTELKA

Panevėžio rajono vicemeras
Vytautas Rapolas Gritėnas (kairėje),
Gabrielės Petkevičaitės-Bitės
premijos fondo tarybos pirmininkas
Edvardas Vaičius
ir prof. Viktorija Daujotytė

Tradicinės Gabrielės Petkevičaitės-Bitės literatūrinės premijos 21-ąja laureate už knygą „Sauganti sąmonė. Literatūra ir patirtis: užrašai“ tapo literatūrologė, viena žymiausių Lietuvos mokslininkių moterų, profesorė Viktorija Daujotytė. Šios premijos laureatais anksčiau yra tapę prozininkai Rimantas Šavelis, Romualdas Granauskas, Vanda Juknaitė, poetas Sigitas Geda bei kiti žinomi šalies kūrėjai.

Premija įteikta gegužės 8 dieną Panevėžio rajono Pedagogų švietimo centro salėje. Ceremonijos metu smuikavo Vytauto Mikalausko menų mokyklos moksleiviai: Eglė Juškaitė ir Alvydas Semaška. J. Miltinio dramos teatro aktorė Eleonora Matulaitė skaitė prof. V. Daujotytės knygos ištraukas.

Gražius atsiliepimus apie mokslininkę iš sostinės išsakė mokytoja ekspertė Lionė Lapinskienė, kuriai, kaip ir tūkstančiams kitų studentų, teko klausytis jos paskaitų Vilniaus universitete. Tai buvo kaip jautraus ir subtilaus žodžio vartojimo pamokos. Kaip publicistė, profesorė plačiai atsivėrė atėjus Atgimimui, kasmet skaitytojams pateikdama net ne po vieną savo naują knygą. Ji yra ne tik monografijų apie žymius kūrėjus, bet ir mokykloms skirtų vadovėlių autorė, viena lietuvių literatūros reformos strategių. Lituanistė L. Lapinskienė prof. V. Daujotytę vadino naujųjų laikų Bite, sugebančia nešti gražų kultūros nektarą.

Mokslininkas Regimantas Tamošaitis teigė, kad prof. V. Daujotytė jam buvo ir yra dvasinių ir žmogiškų vertybių autoritetas. Ji sugebėjo atsilaikyti per visus politinius virsmus. „Nors tarp mūsų amžiaus skirtumas nėra didelis, tačiau tarp mudviejų yra kažkoks slaptas ryšys. Aš turiu į ką atsiremti. Profesorė yra autoritetas, kuris neslegia, bet tarsi šviečia“, – teigė doc. R. Tamošaitis.

Įteikdamas premiją prof. V. Daujotytei, rajono vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas apgailestavo, kad nors visada premijai pristatyto autoriaus knygą būtinai perskaitydavo, tačiau šį kartą teįveikė tik 30 puslapių – mat kiekvieną sakinį tekdavo apgalvoti. Tačiau profesorės knygą vicemeras vis dėlto žadėjo perskaityti. Apie premijos dydį V. R. Gritėnas kalbėjo aptakiai, persakydamas jau mirusio panevėžiečio žurnalisto Stasio Kriaučiūno žodžius: „Norint atšvęsti, reikia tiek pat dar nuo savęs pridėti“.

Žodį tarusi literatūrinės premijos laureatė sakė, kūryba negali būti nei provinciali, nei sostinės. Jeigu Panevėžyje negalvos apie literatūrą, jos negerbs ir Vilniuje. Jeigu eilėraščių nerašys Panevėžyje, jų nebus ir Lietuvoje bei Europoje. Garbinga viešnia daugiau nei du dešimtmečius dėstydama lietuvių literatūros istoriją Vilniaus universitete, studentams perskaitė per 20 paskaitų apie G. Petkevičaitę-Bitę.

Prof. V. Daujotytė apgailestavo, kad jos knyga išėjo tik 300 egzempliorių tiražu, todėl neturinti ant ko palikti savo autografo. Panevėžio rajono viešosios bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė, kuri yra ir G. Petkevičaitės-Bitės literatūrinės premijos fondo tarybos narė, sakė, jog tris profesorės knygas šiaip taip gavo iš leidyklos. Laureatę sveikino Smilgių bendruomenės „Bitė“ pirmininkas Antanas Dabužinskas, Lietuvos moterų lygos Panevėžio skyriaus pirmininkė Liudvika Knizikevičienė ir kiti.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija