Atnaujintas 2008 gegužės 14 d.
Nr.36
(1629)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Seluona“ švenčia savo veiklos dvidešimtmetį

Petras IVANOVAS

Folklorinio meno entuziastė
Rima Vitaitė

Koncertuoja ansamblis „Seluona“

Zarasų kultūros centro folkloro ansamblis „Seluona“ šį pavasarį švenčia savo veiklos dvidešimtmetį. Gimė jis Atgimimo metais, paskatintas zarasiškio Algirdo Svidinsko, kuris pasiūlė burtis draugėn ir išsaugoti turtingą krašto paveldą. Vadovauti folkloro ansambliui ėmėsi etnografė Rima Vitaitė. Per tuo metus kolektyvas augo, stiprėjo. Netrukus vaikai atsiskyrė ir susibūrė į savarankišką folkloro kolektyvą „Oželis“, kuriam ir šiandien vadovauja Rima Vitaitė.

Per du ansamblio gyvavimo dešimtmečius keitėsi kolektyvas, tačiau branduolys ir vadovė liko. Visus juos vienija meilė dainai, šokiui, tautos kultūrai. Ansambliečiai suprato, kad daina turi gyventi, pereiti iš kartos į kartą, iš lūpų į lūpas. Ir „Seluona“ atgaivino šventes, priminė pamirštas liaudies dainas, šokius, muzikos melodijas, žaidimus. Daug šių švenčių tapo tradicinėmis ir be jų jau niekas neįsivaizduoja zarasiškių kultūrinio gyvenimo. Iš pradžių kartu su rokiškėnų ansambliu „Gastauta“ buvo rengiamos Rasų apeigos, paskui parengta Vėlinių programa, o pastaraisiais metais renginiai vyksta garsiojoje Stelmužėje. Turiningos Kalėdų, Velykų programos. Nudžiugino žiūrovus „Seluona“ ir labai rimtais spektakliais. Prieš aštuonerius metus zarasiškiams ansambliečiai parodė spektaklį „Aukštaičių vestuvės“, 2006 metais – spektaklį „Prakalbinti vandenį, ugnį ir žolę“. Zarasų krašte gražiai švenčiama Žolinė. Prie šios šventės rengimo prisideda ir folkloristai – jie rengia sutartinių ir poezijos vakarus Stelmužėje.

Neįsivaizduojama be „Seluonos“ rajono folkloro sambūris „Gieda gaideliai“ ir festivalis „Zalvinė“. Pernai jie dalyvavo festivalyje „Mėnuo juodaragis“. Ansamblio „Seluona“ dalyviams žiūrovai plojo respublikinėse, pasaulio lietuvių, visuotinėje dainų šventėse, jie rodė savo programas Flandrijoje ir Italijoje. Ansambliečiai domisi sėlių kultūra, puoselėja jų dainas, šokius, papročius. „Seluona“ dalyvavo keturiose Sėlių dainų šventėse Aknystėje, Daugpilio rajono dainų šventėje, dviejuose Augšdauguvos festivaliuose. Gražiai zarasiškiai buvo sutikti ir Rygos lietuvių draugijos surengtoje Velykų šventėje ir Dauguvos šventėje Salaspilyje, Pylvos rajono dainų šventėje Estijoje, senovinės lietuviškos dainos skambėjo ir Baltarusijoje, Breslaujoje, kur vyko regiono šventė. Lietuvoje ansamblis dalyvavo dviejuose „Lingaudala“ festivaliuose Kupiškyje, džiugino rokiškėnų festivaliuose „Un tėvulio dvaro“ ir „Aušta aušrala“.

Zarasų kultūros centre vykusioje šventėje klausytojų širdis virpino šio krašto žmonių dainos. Vakaro vedėjas Antanas Laurinkevičius nuotaikingai pasakojo apie „Seluonos“ veiklą, jos dalyvius, koncertus, renginius, festivalius, keliones. Džiaugėsi, kad lengviau išvardinti vietoves, kur seluoniečiai dar nekoncertavo, negu kur jau koncertavo. Ansamblio siela Rima Vitaitė džiaugėsi tuo keliu, kurį nuėjo ansambliečiai. Į savo gyvavimo trečiajį dešimtmetį „Seluona“ įžengia dar brandesnė, turtingesnė.

1991 metais rajone buvo pradėtos rengti ekspedicijos, nuo tada ansamblio repertuaro pagrindą sudaro Zarasų krašto dainos, šokiai, rateliai. Ekspedicijų darbas davė rezultatus. Vakaro metu buvo pristatyta dar spaustuvės dažais kvepiantis leidinys „Anam šoni ažara“. 180 puslapių knygelėje sukauptas daugelio šio krašto žmonių etninės kultūros turtas – užrašytos jaunimo, meilės, žvalgytuvių, vestuvinės ir šeimos dainos. Šias dainas pateikė kelios dešimtys žmonių, knygelę sudarė Rima Vitaitė. Leidinys skirtas ansamblio „Seluona“ dvidešimtmečiui. Ta proga išleistas ir kompaktinis diskas, kuriame įrašytos „Seluonos“ atliekamos Zarasų krašto dainos.

Nuoširdžiai folklorinio meno entuziastus sveikino Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vytautas Sekonas ir įteikė Zarasų rajono savivaldybės mero Arnoldo Abramavičiaus padėką, Seimo nario Manfredo Žymanto sveikinimus perdavė jo padėjėja Olga Podolskienė. Daug šiltų žodžių aukštaičių kultūros puoselėtojams pasakė Utenos apskrities Socialinių paslaugų, kultūros ir turizmo departamento Kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėja Vyda Krasauskienė, kolegos iš Utenos, Rokiškio, Ignalinos, Kupiškio. Sveikino ir seluoniečių pasekėjai zarasiškiai. Dainavo ir sveikino folkloro ansamblis „Oželis“, Avilių kultūros namų folkloro ansamblis „Karkluoja“ ir jo vadovė Irena Blinstrubienė, Zarasų viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė, vaikų folklorinio ansamblio „Vyželė“ vadovė Janina Trimonienė, kaimo kapelos „Sadūnai“ vadovas Ramūnas Lisinskas, Zarasų kultūros centro vadovė Jovita Mikutavičienė, kaimo kapelos „Čir vir vyrai“ vadovas Gintaras Andrijauskas bei daug svečių ir folklorinio meno mylėtojų ir gerbėjų. Šiltai buvo sutiktas Algirdas Svidinskas, vienas iš Lietuvių etninės kultūros draugijos kūrėjų, folkloristas, dainuojamosios poezijos autorius ir atlikėjas. Nors jis jau senokai gyvena Kaune, bet nenutraukia ryšio su gimtąja Aukštaitija. Algirdas įkūrė Sėlių bendriją, vadovauja aukštaičių sambūriui.

Tą vakarą buvo daug sveikinimu, gėlių, dovanų ir gražių palinkėjimų, kad ir ateityje „Seluona“ puoselėtų meilę savo kraštai, jo kultūrą, teikti galimybę žmonėms mėgautis tauriomis senovinėmis liaudies dainomis.

Zarasai

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija