Atnaujintas 2008 gegužės 14 d.
Nr.36
(1629)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Neišsemti aruodai

Bronius VERTELKA

Panevėžio krašto tautodailininkai

LTS pirmininkas Jonas Rudzinskas
ir Liaudies kultūros centro
atstovė Laisvė Ašmonaitienė

Beveik visą balandį Panevėžio dailės galerijoje vyko Panevėžio krašto tautodailės paroda, kurioje 215 autorių eksponavo 620 savo darbus. Parodą aplankė 1659 lankytojai, tarp jų ir svečiai iš Turkijos, Prancūzijos, Japonijos. Tautodailės paroda buvo puiki švietėjiška priemonė moksleiviams.

Šiuos skaičius ir faktus pateikė dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė per gegužės 1 dieną vykusį tautodailės parodos aptarimą. „Kokie būtume skurdūs, jeigu neturėtume to, kas šiandien yra sukurta. Lietuva bus gyva tol, kol gyvuos liaudiškas menas“, – kreipdamasi į tautodailininkus kalbėjo Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė ir dovanojo jiems didžiulę pavasarinių gėlių puokštę. „Nė viena Europos valstybė, išskyrus Lietuvą, neturi tokio meno“, – pritarė Seimo narys Gintaras Šileikis. Parodos aptarime dalyvavęs Lietuvos tautodailininkų sąjungos (LTS) pirmininkas Jonas Rudzinskas sakė, jog iki šiol nė vienas sąjungos skyrius dar nėra pateikęs savo ataskaitinės parodos: tai padarė tik gausiausias Panevėžio krašto kūrėjų būrys. Išimtinį dėmesį tautodailei čia parodė miesto savivaldybė, Dailės galerija, skirdama jai visą savo pirmąjį aukštą. Liaudies kultūros centro atstovė Laisvė Ašmonaitienė sakė: „Menininkai yra ypatingi, kitokie nei visa visuomenė. Kūrėjų gyvenimo atspindį galima pamatyti jų darbuose. Malonu parodoje matyti naujus tautodailės darbus, naujus jų autorius“. Panevėžio miesto vicemeras Petras Luomanas teigė: „Liaudies menas yra kaip neišsemiamas aruodas, gilios jo šaknys. Tos tradicijos perduodamos iš kartos į kartą. Mes būsime įdomūs tarp kitų 27 Europos Sąjungos šalių tol, kol išlaikysime savo tautodailę“. Knygų leidėja Jerutė Vaičekauskienė pasiūlė išleisti knygą apie pynimą iš vytelių, o Tautodailininkų sąjungos Panevėžio krašto pirmininkas Vidas Mažukna padėkojo dailės galerijos direktorei Jolantai Lebednykienei, kad ši įsileido parodą.

Tautodailininkų sąjungos pirmininkas J. Rudzinskas didelei menininkų grupei įteikė šalies Tautodailės kūrėjų asociacijos narių pažymėjimus. Asociacijos nariais tapo panevėžiečiai skulptorius Vidas Mažukna, tapytojai Alfreda Petrulienė ir Rimantas Skunčikas, audėjai Gvidas ir Irena Ona Viliai (sūnus ir motina), medžio meistrai anykštėnas Jonas Tvardauskas, biržietis Vidas Jatulevičius, ukmergiškis Rimantas Zinkevičius bei kiti.

Vasarą medžio drožėjams ir tapytojų rengiamas pleneras. Taip pat kūrėjai paraginti rengtis rudenį sumanytai tautodailės parodai „Aukso vainikas“. Ruoštis jai gali ne tik tautodailininkai, bet ir šiaip kuriantys žmonės, tačiau privaloma pateikti penkis darbus.

Parodos aptarimą pagyvino programėlė, kurią atliko Rokiškio vaikų lopšelio-darželio „Nykštukas“ auklėtiniai.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija