Atnaujintas 2008 gegužės 14 d.
Nr.36
(1629)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Auksalio kupke“ pristatyti krašto kūrėjai

Rūta Averkienė

Saulė Lazaravičienė prie savo darbų

Stasys Truncė savo darbais
papildė „aukso kupką“

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta Varėnos rajono kūrėjų darbų paroda „Auksalio kupkas“. Joje dvidešimties įvairaus amžiaus autorių – tautodailininkų ir amatininkų iš įvairių Varėnos krašto kampelių – austi, pinti, rišti, lipdyti iš molio, skobti iš medžio, kalti iš geležies dirbiniai.

Paroda „Auksalio kupkas“ šiemet vyksta jau antrą kartą. Parodą pristatęs Varėnos kultūros centro vyr. specialistas Marius Galinis sakė, jog šioje parodoje, tarsi „aukso kupke“, atsispindi Varėnos krašto kūrėjų darbuose išsakyti žodžiai ir mintys. „Gal paroda ir neatrodo itin gausi, tačiau kiekvienas čia eksponuojamas darbas kurtas iš širdies“, – sakė M.Galinis.

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas pasidžiaugė, kad Varėnos krašte gyvena tiek daug žmonių, mokančių prakalbinti medį, molį, liną: „Žiūrint į kai kurių autorių, pavyzdžiui, keramikės Rūtos Indrašiūtės kūrybinius darbus, akivaizdu, kad senieji dzūkų amatai pereina į aukštesnį lygį...“ Meras visiems Varėnos krašto kūrėjams palinkėjo kūrybinės sėkmės ir už dalyvavimą parodoje įteikė padėkas.

Varėnos turizmo ir verslo informacijos centro vadovas Algirdas Juškevičius sakė, kad Varėnos kraštas nuo seno garsėja ne tik skaidriomis upėmis, šaltiniais, tyro oro, mąsliai ošiančiomis giriomis, bet ir talentingais kūrėjais, senųjų amatų meistrais. Daugelis iš jų su savo išaustais kilimais, nutapytais paveikslais, nupintomis vyžomis, puikiausiais nėriniais, keraminiais ir medžio dirbiniais, šiaudiniais sodais bei kitais nagingų rankų kūriniais žavi į Dzūkiją užklystančius Lietuvos ir užsienio turistus. „Ateityje senųjų dzūkų amatų reikšmingumas tik didės, ir darbštūs, nagingi meistrai galės iš savo amato nemažai uždirbti...“ – sakė A. Juškevičius.

Parodoje, veiksiančioje iki gegužės dvidešimtos dienos, galima išvysti Rūtos Indrašiūtės, Vytauto Baublio, Algirdo Juškevičiaus, Saulės Lazaravičienės, Irenos Žukauskienės, Petro Pretkelio, Teresės Jankauskaitės, Romo Norkūno, Stasio Truncės, Laimos Saviščevienės, Mikalinos Baranauskienės, Gintaro Turinio, Eugenijos Bakšienės, Antaninos Kokienės, Jacintos Miškinienės, Genės Mineikienės, Aušrelės, Ritos ir Jono Kibildžių, Liusios Gaidukevičienės kūrybinius darbus. Jie neabejotinai papildo Dzūkijos krašto kūrėjų „aukso kupką“.

Varėna

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija