Atnaujintas 2008 gegužės 21 d.
Nr.38
(1631)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Patvirtino dviejų dešiniųjų partijų susijungimą

Audronė V. Škiudaitė

Tėvynės sąjungos pirmininkas
Andrius Kubilius ir Lietuvos krikščionių
demokratų pirmininkas Valentinas
Stundys pasirašo partijų jungimosi sutartį

Jungtinio suvažiavimo dalyviai

Gargždiečiai įsiamžino
su prof. Vytautu Landsbergiu

Jungtinio TS-LKD suvažiavimo
dalyviai prie naujojo partijos
simbolio – kregždutės širdelėje

„Vienybėje – jėga!“ – tokiais žodžiais ir tokiu jausmu gegužės 17 dieną gyveno beveik 20 tūkst. Lietuvos piliečių (ir dar keliskart tiek jų rėmėjų), kurių atstovai Vilniuje, Kongresų rūmuose, patvirtino dviejų politinių centro dešinės jėgų – Tėvynės sąjungos (TS) ir Lietuvos krikščionių demokratų (LKD) susijungimą. Kad tai buvo padaryta ryžtingai ir tikint šio veiksmo teisingumu, liudijo baigiantis renginiui beveik iš 900 žmonių krūtinių galingai nuskambėję tradiciniai Tėvynės sąjungos himno žodžiai: „Ąžuolai žaliuos žemėj Lietuvos“.

Gegužės 17-osios renginiai prasidėjo abiejų partijų neeiliniais suvažiavimais, kuriuose buvo priimti galutiniai sprendimai jungtis, o paskui delegatai susirinko į bendrą – jungiamąjį suvažiavimą. Už susijungimą pasisakė 623 Tėvynės sąjungos delegatai (iš 664). Iš LKD suvažiavime dalyvavusių 278 Lietuvos krikščionių demokratų už susijungimą su TS pasisakė 211 delegatų. Jungiamajame suvažiavime dalyvavo 942 centro dešinės politinių jėgų atstovai. Už bendrus TS-LKD įstatus balsavo 815 jungtinio suvažiavimo dalyvių, bendru sutarimu priimta naujos partijos programa.

Jungtinės partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovu išrinktas Andrius Kubilius, pirmuoju vicepirmininku – Valentinas Stundys. Vicepirmininkų – R. Juknevičienės, I. Degutienės ir P. Jakučionio – gretą papildys krikščionis demokratas P. Saudargas. Padaugėjo ir partinių darinių partijos viduje – šalia jau veikusių Krikščioniškųjų demokratų, Politinių kalinių ir tremtinių bei Tautininkų frakcijų dabar kurį laiką egzistuos ir Krikščionių demokratų bendrija, kuri laikui bėgant turėtų susilieti su jau egzistuojančia KD frakcija. Politikos komiteto pirmininku išrinktas neblėstantį autoritetą išlaikęs Vytautas Landsbergis, vykdomuoju sekretoriumi patvirtintas Arvydas Vidžiūnas.

TS-LKD simbolizuos krikščionių demokratų širdelėje (perimtoje iš Europos liaudies partijos) įkomponuota kregždutė.

Jungiamasis dešiniųjų centro partijų suvažiavimas atkreipė bendraminčių Europoje dėmesį ir susilaukė entuziastingo pritarimo. Sveikinimus atsiuntė Europos liaudies partijos pirmininkas W. Martens, Gruzijos prezidentas M. Saakašvilis, Vokietijos krikščionių demokratų pirmininkės, Vokietijos kanclerės A. Merkel vardu laišku pasveikino Vokietijos krikščionių demokratų sąjungos generalinis sekretorius Ronald

Pofalla, Vengrijos, Estijos giminingų partijų vadovai, o Lenkijos piliečių platforma atsiuntė savo atstovą – Lenkijos Seimo narį D. Račkovskį, kuris, kreipdamasis į suvažiavimo dalyvius, lietuvio ausiai maloniai pajuokavo, kad jis į suvažiavimą spėjo laiku tik todėl, kad Lietuvoje geri keliai, kurių lenkai gali tik pavydėti.

Politinio forumo metu buvo perskaityta istorinių pranešimų. Neeiliniame TS suvažiavime kalbėjo buvęs TS pirmininkas, dabar TS Politikos komiteto pirmininkas V. Landsbergis: „Artėjame į tikresnę centro dešiniųjų politinių jėgų, pirmiausiai partijų, vienybę. Tai organizacinė vienybė, kuri padės išsiugdyti ir įsitikinimų, ir tikslų vienybę. Vien tai, kad išvengsime konkuravimo apygardose ir turėsime vieningą sąrašą, yra seniai lauktas taktikos dalykas; bet strateginis tikslas – kitokia Lietuva, vilties ir atsakomybės Lietuva – turėtų ne vien rinkimų laikotarpiui nušviesti svarbiausius mūsų veiksmus.

Ateina dar vienas Lietuvos išmėginimo metas. Dvi kadencijas trukęs kairiųjų populistų valdymas, klanų klanai valstybės administracijoje ir teisingumo struktūrose lėmė tai, kad gyventojai yra labai nusivylę, jie turi daug pagiežos ir abejingumo, o piliečių procentas net sumažėjęs.

Mes nesame sumažėję nei skaičiumi, nei dvasia, nei atsakomybe. Priešingai, kuo sudėtingesni visuomeniniai nuosmukiai, kuo gilesni dvasinės ir korupcinės krizės reiškiniai valdančiųjų sluoksniuose, tuo didesnė mūsų atsakomybė pasiekti piliečių sąmonę ir širdį, gauti rinkimų mandatą, kad galėtume lemti Lietuvos gyvenimą naujo kilimo kryptimi. Kad būtų taip lyg Maironis kreiptųsi ir šiandien į abejojančius ir suirzusius: „Nesulaikysi naujo kilimo, nors jį pasveikint tau ir baisu“!

Turime nepamiršti, kad esame ne vien kovas kovojanti, organizacinius persitvarkymus suprojektuojanti ir juos pasiekianti politinė jėga, bet pirmiausiai vertybinė partija. Ir tik tokia vilties jėga mes galime būti šiandienos Lietuvai. Bendros vertybės, dėl kurių jungiamės su Lietuvos krikščionimis demokratais, tebūnie mūsų visų įsitikinimas ir kelias eiti pirmyn, vykdant pareigą“, – neeiliniame TS suvažiavime kalbėjo V. Landsbergis.

TS pirmininkas Andrius Kubilius ir LKD pirmininkas Valentinas Stundys pasakė kalbas jungtiniame suvažiavime. „Susijungdami mes tampame gausiausia politine jėga Lietuvoje ir turime šia skaitmeninę galią paversti žmonių tikėjimo mumis galia, turime nusipelnyti didžiausią žmonių pasitikėjimą. Europoje krikščioniškos demokratijos ir konservatyviąsias politines vertybes vienija Europos Liaudies partija, kurios nariais mes, abi partijos, iki šiol buvome. Šiandien mes padarome tai, ką Europa padarė jau prieš keliolika metų – mes tampame lietuviška liaudies partija, tik su ilgesniu pavadinimu: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Sujungiame krikščioniškos širdies, kuri yra ir Europos liaudies partijos simbolis, gerumą ir platumą bei lietuviškos kregždutės dinamizmą. Taip gimsta nauja kokybė ir naujas mūsų simbolis“, – sakė A. Kubilius, išrinktas ir jungtinės partijos pirmininku.

LKD pirmininkas V. Stundys, tapęs naujosios partijos pirmuoju vicepirmininku, sakė: „Ant garsaus indų laisvės šauklio Gandžio kapo yra išrašytos 7 socialinės nuodėmės: Politika be principų. Turtas be darbo. Malonumas be sąžinės. Žinios be veiklos. Verslas be moralės. Mokslas be žmoniškumo. Religija be aukos“. Jos skaudžiai aktualios dabarties Lietuvai ir jos politikai. Žmones siutina dabarties politikos turgus. Mes susivienijame, kad kartu mažintume dabarties ydas ir negeroves, kad Lietuvoje žmogus būtų saugus, kad klestėtų šeima, kad visuomenė būtų darni, kad stiprėtų mūsų valstybė, kad politika būtų teisinga, suprantama ir švari. Šiandienos sprendimai, kad ir kokie jie būtų, įgyvendina ateitį, mes siekiame kurti sėkmingą ir teisingą ateitį“. (TS-LKD pirmininko ir vicepirmininko pranešimus skaitykite www.tsajunga.lt)

Buvęs Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Povilas Katilius, reaguodamas į prof. V. Landsbergio frazę „dabar neturėtume išsiskirstyti atostogų“, pasakė: „Mes niekad nebeturėsime atostogų“.

Gegužės 17-oji iš tiesų buvo neeilinė diena Lietuvos istorijoje. Ar ji pakeis Lietuvos gyvenimą – priklausys nuo būsimųjų darbų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija