Atnaujintas 2008 gegužės 23 d.
Nr.39
(1632)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kaišiadorių vyskupijoje

Merkinės dekanate

Sekminių šventėje prisimintos ir senovės tradicijos

Šv. Mišiose giedojo maestro
Virgilijus Noreika.
Viduryje – klebonas
kun. Pranciškus Čivilis

Prie Šv. arkangelo Mykolo
bažnyčios į šventę užsuko
skerdžius ir piemenėliai
Autorės nuotraukos

Babriškių Šv. arkangelo Mykolo
parapijos bažnytėlė tądien
negalėjo sutalpinti visų,
atvykusių į Sekminių pamaldas

BABRIŠKĖS. Gegužės 11-ąją visas krikščioniškas pasaulis šventė Sekmines, dar vadinamas Beržų garbinimo diena. Tądien kiekvienas, einantis į bažnyčią, nešėsi pašventinti beržo šakelę, jomis buvo papuoštos ir bažnyčios. Sekminių šventės tradiciškai siejamos su Apaštalų darbų knygoje aprašytu įvykiu, kai ant Jėzaus mokinių būrelio, kuriame buvo ir Jėzaus motina Marija, nusileido Šventoji Dvasia. Tačiau turbūt jau ne visi žino, kad anksčiau ši šventė neapsiribodavo vien pamaldomis. Sekminėms, dar vadinamoms piemenų, jaunimo diena, kaime būdavo pradedama ruoštis iš anksto. Gražiausioje, žmonių mėgstamoje vietoje būdavo iškilmingai pastatomas kryžius – savotiškas kaimo paminklas, o tą dieną, kai jį statydavo, būdavo didžiausia šventė – bandininkų balius. Sekminių proga kryžių puošdavo vainikais, o Kryžiaus dienomis prie jo žmonės giedodavo giesmes.

Mūsų senolių supratimu, pagrindinis Sekminių akcentas – augmenijos ir naminių gyvulių, ypač karvių, garbinimas. Jos būdavo puošiamos iš beržų šakų ir gėlių nupintais vainikais. Pirmąją dieną šventė prasidėdavo anksti ryte. Kaimą pakeldavo pučiamų ragų garsai. Tą dieną beržais būdavo papuošiama troba, sodyba.

Gražiai, puoselėjant senovės dzūkų tradicijas švenčiamos Sekminės Babriškėse. Sekminių šventė čia, kaip ir kasmet, sukvietė ne tik parapijiečius, buvusius babriškiečius, bet ir daug tikinčiųjų iš Varėnos. Šventę pagerbė maestro Virgilijus Noreika, Kultūros ministerijos sekretorius Juozas Širvinskas su šeima, rajono savivaldybės vadovai, kiti garbūs svečiai.

Sekminių šventė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Alytaus Šv. Liudviko parapijos klebonas kun. Valdas Beleckas. Mažutė, neseniai atnaujinta Babriškių Šv. arkangelo Mykolo parapijos bažnytėlė tądien negalėjo sutalpinti visų, atvykusių į Sekminių pamaldas. Šv. Mišiose giedojo maestro Virgilijus Noreika. Pamokslo metu kun. V. Beleckas pakvietė tikinčiuosius į Dievo namus ateiti kiekvieną sekmadienį ir savo tikėjimą išpažinti iš visos širdies, o ne formaliai. „Jeigu šiandien visi žmonės gyventų iš Šventosios Dvasios malonės, Sekminės niekuo nesiskirtų nuo pirmųjų Sekminių, pakeitusių netgi apaštalus. Tuomet mes pajustume didelį pasikeitimą savo viduje ir begalinį norą nuolat skelbti gerąją naujieną...“ – sakė kun. V. Beleckas.

Po šv. Mišių visi rinkosi šalia bažnyčios esančioje aikštelėje. Babriškių parapijos klebonas kun. Pranciškus Čivilis tradiciškai pašventino berželius ir dzūkiškas vaišes: kiaušinius, pyragus, sūrį, dzūkišką girą. Babriškių kaimo šeimininkė su dukra pavaišino ne tik į šventę atskubėjusį skerdžių, bet ir tris piemenukus. Skerdžius smalsuolius, klaususius, kodėl neatginė išpuoštų karvių, sugėdino, sakydamas, kad per Sekmines karvės išgenamos į laukus labai anksti, dar sutemus, kad iki šv. Mišių jos spėtų pasiganyti, o šeimininkės spėtų pamelžti.

Šventės dalyvius pasveikino, geros nuotaikos, sveikatos, stiprybės būsimuose vasaros darbuose ir gero būsimo derliaus palinkėjo Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas.

Kol skerdžius su piemenukais ir kitais šventėse dalyvavusiais vaikais čia pat lauke virė kiaušinius ir valgė kitas šeimininkių įdėtas lauktuves, šios dosniai vaišino šventės dalyvius, o visus susirinkusius linksmino varėniškiai Kęstutis Taraila ir Irena Naujūnienė.

Žmonės dar ilgokai neskubėjo namo – tarsi kokiuose dzūkiškuose atlaiduose, jie bendravo, dainavo ir šoko liaudiškus šokius.

Rūta Averkienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija