Atnaujintas 2008 gegužės 28 d.
Nr.40
(1633)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Bibliotekos įkurtuvės

Bronius VERTELKA

Rajono viešosios bibliotekos
Liūdynės filialo vyr. bibliotekininkė
Stanislava Steponavičienė
Autoriaus nuotrauka

Sutrūnijusios grindys, ne kartą laužytos durys, nutrupėję laiptai, nei vandens, nei tualeto – tokiomis sąlygomis bendrabučio tipo penkiaaukštyje gyvavo Panevėžio rajono viešosios bibliotekos Liūdynės filialas. Tačiau tai – jau praeitis. Neseniai duris atvėrė priestatas prie Liūdynės kultūros centro – čia bibliotekai skirta beveik 120 kvadratinių metrų naudingo ploto. Tai pirmasis rajone atskiras statinys bibliotekai, iškilęs nepriklausomybės metais. Jį statė UAB „Stapora“. Šalia turėjo įsikurti medikai, tačiau jie savo kambarį geranoriškai atidavė bibliotekai. Dabar jame karaliauja vaikai: čia jie gali ruošti pamokas, skaityti knygutes, laikraščius ir žurnalus. Bibliotekoje pakako vietos ir mažai dailės galerijai. Joje pirmieji parodyti savo kūrybą ketina Velžio gimnazijos moksleiviai. Gyvenvietės žmonių patogumui ir trys kompiuteriai. Jais galima naudotis nemokamai: elektroniniu paštu palaikyti ryšį su užsienyje gyvenančiais giminėmis, pažįstamais ar draugais, susisiekti su darbo birža, mokesčių inspekcija bei kitomis įstaigomis. „Dabar jaučiuosi taip, tarsi būčiau patekusi į pasakų šalį. Taip jauku čia. Dabar turiu bene geriausias darbo sąlygas tarp kitų rajono bibliotekų“, – neslėpė džiaugsmo Liūdynės filialo vyr. bibliotekininkė Stanislava Steponavičienė.

Šalia senojo Vilniaus kelio įsikūrusi Liūdynės gyvenvietė turi apie 760 žmonių, iš kurių 330 yra bibliotekos skaitytojai. Biblioteka vis geriau aprūpinama naujomis knygomis: jeigu anksčiau per metus ji gaudavo apie 60, tai vien per šių metų pirmąjį ketvirtį čia atkeliavo per 100 pavadinimų naujų knygų. Jei periodinės spaudos užsakyti viešoji biblioteka negalėjo, pagelbėjo Liūdynės bendruomenė, skyrusi 400 litų.

Biblioteka – tai ir bendruomenės centras, ir medicinos punktas, kultūros centras, parduotuvė, maršrutinių autobusų apsisukimo aikštelė. Bibliotekoje laukiami į gimtinę pas tėvus ar atostogų atvykę aukštųjų mokyklų studentai. Jeigu bibliotekoje nėra pageidaujamų knygų, jų užsisako iš Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos, Šiaulių P. Višinskio ar Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės viešųjų bibliotekų.

Liūdynė, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija