Atnaujintas 2008 gegužės 30 d.
Nr. 41
(1634)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Vyskupo pareiga       lankyti savuosius

Vyskupas Rimantas Norvila
ir jo generalvikaras
mons. Arūnas Poniškaitis
(kairėje) eina į Šakių
Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią

Gegužės 18 dieną Šakių
Šv. Jono Krikštytojo
bažnyčia buvo pilnutėlė

Šv. Mišiose gieda
parapijos jaunimas

Vilkaviškio vyskupijos
ganytojas sveikinasi
su Šakių pastoracijos
tarybos nariais

Vyskupas Rimantas Norvila
ir klebonas kun. Sigitas
Matusevičius dekanato muziejuje

ŠAKIAI. Šv. Jono Krikštytojo parapijos tikintieji su džiaugsmu sutiko žinią, kad Vilkaviškio vyskupo Rimanto Norvilos vizitacija parapijoje tęsis tris dienas. Kiekvienas ganytojo vizitas Bažnyčios bendruomenės nariams yra svarbus įvykis dvasiniame gyvenime. Tomis dienomis pagausėjo bažnyčios lankytojų, nes teikiamas ganytojo palaiminimas yra maloningas, o žodis stiprina tikėjimą, skatina aktyvumą kasdienei veiklai, ypač kovojant su pasitaikančiais doroviniais nukrypimais.

Vyskupas  Rimantas Norvila Šakiuose viešėjo gegužės 15, 16 ir 18 dienomis. Apsilankymas turėjo du tikslus – parapijos vizitacija ir Sutvirtinimo sakramento  teikimas. Vizitacijos metu vyskupas domėjosi ne tik tiesiogiai Bažnyčios ir parapijos reikalais, bet ir jos ryšiais su valstybinėmis įstaigomis, visuomeninėmis organizacijomis, susitiko su parapijos Pastoracine taryba.

Susitikime su vyskupu Šakių rajono savivaldybėje dalyvavo meras, jo pavaduotojai, sekretorė, skyrių vedėjai ir rajono mokyklų direktoriai. Vyskupas pabrėžė, kad Bažnyčia stiprina valstybės ir valdymo pagrindus, jeigu yra dvasinis ryšys tarp jų. Meras Juozas Bertašius patikino, kad toks ryšys yra, ir Šakių savivaldybė, kiek galėdama, remia ir ateityje rems Bažnyčią ir jos veiklą. Mokyklų atstovai pasikeitė mintimis apie vaikų auklėjimo reikalus ir šio meto problemas mokyklose. Vyskupas atkreipė dėmesį į dorovinius auklėjimo aspektus, pabrėždamas mokytojų, tėvų ir mokinių bendravimo reikšmę, paminėjo skautų organizacijos veiklos perspektyvas ir kt.

Susitikti su vyskupu ir jį lydinčiais asmenimis Šakių seniūnijoje susirinko visi šios įstaigos darbuotojai. Plačiau čia buvo kalbėta apie socialines problemas, problemiškose šeimose auginamus vaikus, jų auklėjimą, aprūpinimą ir apsaugojimą nuo neigiamos įtakos. Kalbėdamas apie parapijos reikalus, seniūnas Alfonsas Jakas neigiamai atsiliepė apie dažną kunigų, ypač klebonų kaitaliojimą. Jo nuomone, kiekvienas darbuotojas tobulėja ilgiau dirbdamas tose pačiose pareigose ir toje pačioje aplinkoje: geriau pažįstami žmonės ir suprantami jų poreikiai, efektyviau galima naudoti taikomas priemones, geriau vykdyti finansinių-materialinių resursų panaudojimą bei tvarkymą. Žmonės taip pat pripranta prie savo kunigo ir drąsiau eina pas jį su įvairiais bendražmogiškais ir dvasiniais reikalais. Susitikimo metu seniūnijos darbuotojai vyskupui įteikė duonos kepalėlį, kaip žemės vaisių, maitinantį žmogaus kūną ir dvasią, ir gražiai išaustą juostą. Vyskupas, palaiminęs seniūnijos darbuotojus, apdovanojo juos religine literatūra.

Paskui Šakių ligoninėje vyko susitikimas su administracijos darbuotojais, kur apie ligoninės ir gydymo reikalus kalbėjo vyr. gydytojas Algirdas Klimaitis, kiti medikai, paminėdami, kad šioje gydymo įstaigoje kreipiamas dėmesys ne tik į fizinį ligonių gydymą, bet ir dvasinį jų stiprinimą. Vyskupas pasidžiaugė, kad ligoninės medikai palaiko glaudžius ryšius su Bažnyčia ir kunigais, aktyviai talkinant Marijos legionierėms. Dalyvavusius susitikime vyskupas apdovanojo rožiniais, religine literatūra ir šventųjų paveikslėliais, o medikai vyskupui įteikė gražiai įrėmintą 1919 metų vokiečių ataskaitą, rašytą perduodant ligoninę gyd. Staugaičiui. Paskui vyskupas vaikų skyriuje kalbėjosi su mažaisiais ligoniais, juos slaugančiomis motinomis ir gydančiais medikais. Slaugos skyriuje vyskupas kalbėjosi su kiekvienu ligoniu, nuoširdžiu žodžiu stiprino dvasiškai. Kiekvienam ligoniui, slaugantiems juos ir medikams suteikė ganytojišką palaiminimą ir padovanojo po paveikslėlį.

Išreikšdamas padėką vyskupas aplankė ir Šakių parapijos nuolatinius geradarius – UAB „Šakių monolitas“ ir jos vadovą Vincą Puloką. Vyskupas dar susitiko su evangelikų liuteronų kun. Virginijumi Kelertu, prokuratūros darbuotojais, pasidžiaugė parapijos namų „Svetainės“ darbu, lankė parapijinius senelių globos namus, apdovanodamas, kalbindamas ir palaimindamas.

Susipažinti su dabartinio kaimo gyventojų reikalais vyskupas nuvyko ir į jaunojo ūkininko Vidmanto Martinaičio naujai kuriamą sodybą Girėnų kaime. Pasidžiaugė gausia ir darnia Martinaičių šeimyna bei gražiais jos darbais Lietuvos kaimo ateičiai. Palinkėjo Dievo palaimos šiai šeimai ir laukams, kuriuose auginama mūsų duona kasdieninė.

Gausiam šakiečių būriui vyskupas R. Norvila gegužės 16 dieną, penktadienį, suteikė Sutvirtinimo sakramentą. Ta proga aukojo šv. Mišias ir pasakė pamokslą, kuriame kalbėjo apie Sekminių Šv. Dvasios dovanas. „Dievas mūsų nebaugina, – sakė vyskupas. – Jis nori mus padrąsinti, pakelti, bet Dievo malonei gauti reikia ir paties pastangų, o svarbiausia artimo meilės“.

Gegužės 18 dieną, sekmadienį, į dekanato muziejų susirinko visa pastoracinė taryba. Visi jos nariai atvyko susitikti ir išgirsti ganytojo žodį, nukreipiantį ateities veiklai. Susitikime dalyvavo ir generalvikaras mons. Arūnas Poniškaitis. Vyskupas, pradėjęs susirinkimą malda ir apdovanojęs visus tarybos narius, paprašė kleboną papasakoti apie tarybos darbą. Išklausęs klebono pasisakymą, teigiamai įvertino, kad dirba visos sekcijos, nes didelėje parapijoje darbų yra daug. Paminėjo, kad labai trūksta kunigų ir tuo turi susirūpinti tarybos, nes pastoracinė taryba yra pirmasis klebono pagalbininkas visuose reikaluose. „Vyskupai ir klebonai keičiasi, o parapija lieka ta pati. Reikia vykdyti darbų tęstinumą, o tai prieinamiausia pastoracinei tarybai, – sakė vyskupas. – Vyresnieji turėtų ugdyti jaunesniuosius, parodydami, kad gera būti krikščionimi, kad toks gyvenimas teikia ir džiaugsmą, ir prasmę. Bent  kartą metuose jaunas žmogus turi pabūti didesniame šurmulyje.“

Paskui apie atliktą darbą kalbėjo sekcijų nariai. Nors Šakių Šv. Jono Krikštytojo parapijoje daug nuveikta, tačiau apie tai buvo kalbama kukliai. Zanavykiškas paprotys – kalbėti turi darbai.

Vyskupas supažindino susitikimo dalyvius su nauja programa sužadėtiniams, kviesdamas į šį darbą įtraukti daugiau savanorių.

Vizitacija baigėsi sekmadienio šv. Mišiomis, į kurias vyskupą ir generalvikarą prie klebonijos sutiko ir į bažnyčią lydėjo gausus būrys procesijos dalyvių: baltai pasipuošusių adorančių, patarnautojų, tautiniais drabužiais apsirengusių  moterų ir giesmininkių.  Šv. Mišias aukojo vysk. R. Norvila kartu su generalvikaru mons. A. Poniškaičiu ir Šakių vikaru kun. Vitalijumi Golinu. Šv. Mišių pradžioje klebonas kun. Sigitas Matusevičius pateikė konkrečią ir išsamią sielovadinės  veiklos ir  parapijoje atliktų darbų ataskaitą.

Vyskupas pasakė pamokslą apie Švč. Trejybę, taip pat pasidžiaugė nuveiktais darbais parapijoje, atskleidė atsiveriančias galimybes ateityje.

Vizitacijos pabaigoje buvo surengta agapė parapijos namuose. Nuoširdus vyskupo bendravimas su gausiu parapijiečių būriu leido laisvai jaustis kiekvienam dalyvavusiam, pasakyti savo mintis ir net užminti mįslę. Nuskambėjusios suvalkietiškos patriotinės dainos, kėlusios žmonių dvasią Lietuvos Sąjūdžio metais, gyvos ir šiandien, jos ir dabar vienija ir džiugina.

Tegul Šventoji Dvasia, su vyskupo suteiktu palaiminimu šakiečiams, suteikia savo dovanų visai Vilkaviškio vyskupijai.

Bronė Sakalauskienė

Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija