Atnaujintas 2008 gegužės 30 d.
Nr. 41
(1634)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Blaivybės idėjos aktualios ir šiandien

Rūta RONKAUSKIENĖ

Gegužės 18 dieną Skuode įvyko blaivybės šventė-konferencija, kurioje buvo akcentuota blaivybės svarba šiandienos pasaulyje. Tik blaivi tauta gali daug pasiekti ir nuveikti. Labai svarbu, kad negirtuokliautų vaikai, jaunimas.

Skuodo bažnyčioje Švč. Trejybės atlaiduose dalyvavo ir dekanato Blaivybės brolijos nariai. Po atlaidų eisena patraukė į Skuodo kultūros centrą, kur įvyko blaivybės šventė-konferencija.

Metinę konferenciją pradėjo Skuodo dekanato Blaivybės brolijos pirmininkas Valis Viršila, primindamas, kad brolijos veikla apima visas parapijas. Pirmininkas akcentavo dabartinės rajono valdžios teigiamą požiūrį į Blaivybės brolijos veiklą.

Lietuvos Blaivystės sąjūdžio valdybos pirmininkas Jonas Kvederaitis kalbėjo apie vyskupą Motiejų Valančių šiuolaikiniame amžiuje. Prieš pusantro šimto metų, kai  susikūrė Blaivystės sąjūdis, Lietuva buvo nusėta karčiamomis, smuklėmis. Analogiškas vaizdas dabar – tik vietoj smuklių – degalinės, kuriose galima įsigyti ne tik degalų, bet ir alkoholio. Alkoholio galima nusipirkti ir parduotuvėse. Kadangi J. Kvederaitis dirba mokytoju, žino tikrąją padėtį, kad moksleiviai gali jose nusipirkti alkoholinių gėrimų, cigarečių. Anot jo, gėrimui pateisinti randama įvairių priežasčių – geriu, nes sunku, nes netekau žemės... Per pastaruosius dvidešimt metų nedaug kas tepasikeitė. Anksčiau, pasak pirmininko, sakydavome, kad girdo svetimi, o dabar girdo savi... Per girtuoklystę įvyksta skaudžios avarijos, nelaimės. J. Kvederaitis kalbėjo ir apie valančiukų prasmingą veiklą, kuri, beje, vystoma rajone. „Esu valančiukų organizacijos vienas iš steigėjų“, – sakė J. Kvederaitis.

J. Kvederaitis prieš dvylika metų išleido knygelę „Daugiau gerti nebegaliu“, kurioje pateikti jo paties išgyvenimai, patirti brendant iš alkoholio liūno. „Svarbiausia reikia pradėti žengti blaivumo link“, – teigė autorius. Su girtuokliais tenka susidurti kiekvienam žmogui – geria kaimynas, giminaitis ar artimas žmogus. Džiugu, anot J. Kvederaičio, kad moksleiviai dalyvauja valančiukų veikloje, kad prasmingai leidžia laiką, o ne rūko, geria alų. Blaivystės sąjūdis ketina rengti krepšinio varžybas „Krepšinis be alaus“.

Rajono savivaldybės meras Stasys Vainoras teigė, kad vyskupo M. Valančiaus idėjos ir šiandien yra aktualios. Ne veltui Seimas šiuos metus paskelbė Blaivybės metais. Meras linkėjo brolijai ir toliau skleisti blaivystės idėjas, dėkojo, kad dirbama Skuodo ir Lietuvos labui.

Blaivystės sąjūdžio valdybos narys, valdybos atsakingasis sekretorius Vytautas Uogelė irgi akcentavo blaivystės svarbą: tik blaivi tauta gali daug pasiekti ir nuveikti. Jis taip pat papasakojo, kaip Skuodo krašte prieš dvylika metų V. Viršila pradėjo propaguoti blaivystės idėjas, įsteigė broliją. Blaivystė propaguojama ir valančiukų kuopose.

Kaip sakė Mosėdžio gimnazijos valančiukų kuopos vadovė Virgina Jonkuvienė, su valančiukais ji dirba jau dešimt metų. Aktyvūs valančiukai Kėdainiuose, Marijampolėje, Vilniuje bei Skuode. Valančiukų kuopa yra ne tik Mosėdžio gimnazijoje, ji veikė Rukų pagrindinėje, dabar dar kuopos veikia Notėnų bei Šačių pagrindinėse mokyklose. V. Viršila visiems kalbėjusiems įteikė savo knygelių. Pirmininko pavaduotoja išrinkta Skuodo meno mokyklos direktorė Anelė Raugienė.

Konferencijoje koncertavo Skuodo meno bei Klaipėdos Vydūno mokyklų kolektyvai. Koncerto vedėjai – Skuodo meno mokyklos direktorės pavaduotoja Daiva Andriekuvienė ir mokytojas Bronislovas Anužis, grojo Dapšauskų orkestras.

Skuodas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija