Atnaujintas 2008 birželio 6 d.
Nr. 43
(1636)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šiaulių vyskupijoje

Šiaulių dekanate.

„Kad išliktų parapijoje gyvybė...“

Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis
pasirašo šimtųjų metų jubiliejaus aktą

ŠIAULIAI. „Matau išties gyvą Bažnyčią", - sakė aktorius, dainų atlikėjas Kostas Smoriginas, sveikindamasis su Šv. Jurgio bažnyčios šventoriuje susirinkusia publika. „Gyva Bažnyčia" - aktyvi Šv. Jurgio bendruomenė buvo ne tik Sekminių sekmadienį - pagrindinę bažnyčios šimtmečio minėjimo dieną. Gyva, aktyvi, jauna Bažnyčia matyta ir gegužės 6 dieną kelyje į Kryžių kalną. Piligriminiame žygyje nuo Sv. Jurgio bažnyčios dalyvavo per 400 žygeivių, daugiausia - moksleiviai iš įvairių mokyklų, Šiaulių konservatorijos auklėtiniai. Žygiui vadovavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Buvo giedamos giesmės, kalbamas rožinis. Kiekviena mokykla vedė po vieną rožinio paslaptį, skyrė vienokią ar kitokią intenciją. Moksleiviai nešė kryžių, kuris buvo pašventintas ir pastatytas Kryžių kalne.


Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio-Krekenavos dekanate

Pirmosios Komunijos šventėje dalyvavo mokyklos direktorius

„Žemynos" mokyklos direktorius
Romualdas Grilauskas
su vyr. tikybos
mokytoja Marcele Petraityte

PANEVĖŽYS. Gegužės 25-osios popietę didelis būrys jaunųjų panevėžiečių lūkuriavo prie Kristaus Karaliaus Katedros. Pakviesti į didžiausią miesto šventovę, jie priėmė Pirmąją Komuniją. Kartu su jaunaisiais katalikais šventėje dalyvavo jų tėvai, artimieji, giminės.

Šv. Mišias aukojęs Katedros klebonas kun. Tomas Skrudupis pabrėžė, jog ši diena - Devintinės, Švč. Kristaus Kūno ir Kraujo šventė. Kristaus buvimą reikia jausti širdimi, o žinių apie Dievą suteikia Šventasis Raštas, kuris yra skaitomas aukojant Mišias. Skaityti Raštą reikia ir namuose.


Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Devintinėse - apie kilniausią sakramentą

Pirmąją Komuniją priėmusieji buvo
pasiruošę priimti Jėzų į savo širdį

ŠAKIAI. Devintinės - Švenčiausiojo Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmė - pradėta švęsti 1264 metais, kaip atsakas į tuo metu Vakaruose ėmusį svyruoti tikėjimą realiu, tikrovišku Kristaus buvimu Eucharistijoje. Su naujos liturginės šventės įvedimu gimė ir Eucharistinių procesijų tradicija. Per Dievo Kūno ir Kraujo šventę, vadinamąsias Devintines, procesija būna labai iškilminga, su vėliavom ir Švenčiausiuoju Sakramentu. Tai šventė, kai pagerbiamas Švč. Sakramentas, kai visame pasaulyje jis išnešamas iš bažnyčios į viešą erdvę.


Vilkaviškio vyskupijoje

Marijampolės dekanate

Tikėjimo ir meilės šventė

Vyskupas Rimantas Norvilą (viduryje)
lankosi Bagotojoje. Kairėje -
kun. Juozas Fakėjavas, dešinėje -
diak. Gediminas Keršys

BAGOTOJI. Gegužės 17 dieną, šeštadienį, Šv. Antano Paduviečio parapijos bažnyčioje Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvilą jaunuoliams suteikė Sutvirtinimo sakramentą. Šventėje dalyvavo ir Kazlų Rūdos parapijos diakonas Gediminas Keršys.

Sutvirtinimo sakramentas drauge su Krikštu ir Eucharistija yra „į krikščionybę įvedantys sakramentai", kurių vienybę privalu išsaugoti. Sutvirtinimo sakramentu pakrikštytieji labiau sujungiami su Bažnyčia, praturtinami ypatinga Šventosios Dvasios jėga ir todėl dar labiau įpareigojami, kaip tikri Kristaus liudy-tojai, žodžiu bei darbu skleisti ir ginti tikėjimą (KBK, 1285).


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija