Atnaujintas 2008 m. birželio 11 d.
Nr. 44
(1637)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Tryliktą kartą - tarp Pažaislio vienuolyno auros

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Solistai Viesturs Jansons,
Joana Gedminaitė, Egidijus Dauskurdis
ir dirigentas Gintaras Rinkevičius,
atlikę sceninę kantatą
„Afroditės triumfas“

Birželio l dieną į prie Kauno marių esantį Pažaislio vienuolyno ansamblį plaukė leng­vųjų automobilių, autobusų vilkstinės, pėsti skubėjo klasikinės muzikos mėgėjai į tradi­cinį, jau XIII tarptautinį muzikos festivalį.

Įsaulėje oro temperatūra siekė trisdešimt laipsnių karščio, mariose pliuškenosi vaikai ir suaugusieji. Jokio vėjelio. Vasara savo ža­lia skara mojavo ir tvirtino einanti savo pa­reigas. Pirmasis Pažaislio koncertas tarsi pa­skelbia, kad atėjo ilgai laukta vasara, o jos metu Pažaislio muzikos festivalio kerintys garsai lankysis visą vasarą Lietuvos bažnyčio­se, dvarų erdvėse, koncertų salėse, kaip ir kiekvienais metais suteikdami daug malonu­mo muzikos mylėtojams.

Pažaislio tradicinio tarptautinio festiva­lio pradžią paskelbė Pažaislio Švč. Mergelės Marijos apsilankymo pas Elžbietą bažnyčios varpo dūžiai. Sveikinimo žodžius muzikos festivalio dalyviams tarė kultūros ministras Jonas Jučas, Kauno miesto meras AndriusKupčinskas, Šv. Kazimiero seserų kongrega­cijos generalinė vyresnioji sesuo Lidija. Pas­taroji priminė, kad Pažaislio vienuolyno die­viškoji trauka praturtina žmogų ne tik muzi­ka, bet suteikia didelę dvasinę palaimą ir pa­sitenkinimą.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius) ir Kauno valstybinis choras (me­no vadovas ir vyr. dirigentas prof. Petras Bin­gelis) bei solistai Joana Gedminaitė (sopra­nas), Viesturs Jansons (tenoras, Latvija), Egi­dijus Dauskurdis (bosas) atliko Karlo Orfo (Carl Orff) sceninę kantatą „Afroditės trium­fas", „Us and Them: Symphonic Pink Flo-yd" (grupės „Pink Floyd" muzika, Jeremy „Jaz" Coleman aranžuotė). Tai labai sudė­tingas kūrinys, tačiau tiek orkestras, tiek Kau­no valstybinis choras išlaikė šį nelengvą eg­zaminą. Po baigiamųjų akordų atlikėjams įteiktos gėlės ir ilgai aidėjo nenutrūkstantys aplodismentai.

Taip Pažaislio tarptautinis tradicinis mu­zikos festivalis pradėjo vasaros fiestą, kuri baigsis rugpjūčio 31-ąją.

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija