Atnaujintas 2008 m. birželio 11 d.
Nr. 44
(1637)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Šitaip reikia dirbti savo darbą“

Atviras laiškas Vytautui Petkevičiui

Niekas neužmiršta, niekas nepamiršta. Nepamiršti ir praeities atvirumo atodūsiai bei „žygdarbiai". Tokios mintys užplūdo gegužės 27 dieną žiūrint vienos komercinės televizi­jos laidą, kurioje šmėkštelėjo Jūsų veidas ir pasigirdo žodžiai, jog tiesiogiai kovoje su lie­tuvių tautos rezistencija nedalyvavote, o tik padėjote stribams. Ar tai tiesa? Ar nuošir­dūs šie Jūsų žodžiai? Gerai pagalvokite. Pri­siminkite 1987 metais birželio 7 dieną Plate­liuose vykusią respublikinę medžio drožėjų dieną. Šventė nuotaikinga. Vengrų žurnalis­tas Frech Otto estradoje kalbina tautodaili­ninką Ipolitą Užkurnį, bet pirmu smuiku no­rite groti Jūs, Vytautai Petkevičiau. Tos die­nos penkių plateliškių apsuptyje Jūs pasako­jate apie savo jaunystės dienų „žygdarbius". Pasiklausykime.

- Kartą prieš rinkimus su grupele aktyvis­tų išvažiavau į Dzūkiją. Atvykus į rajono cen­trą sėdom į roges ir pilam pas rinkėjus į kai­mą. Ir tu man pataikyk - tiesiog į banditų liz­dą. Netikėtai užklupti banditai pradėjo blaškytis ir bėgioti į visas puses, o mus lydėję stri­bai tik pila, bet nė vienas nepataiko. Matau, kad, ko gero, tie šėtonai gali sėkmingai pa­sprukti. Čiumpu iš greta šaudžiusio stribo šau­tuvą. Pasiremiu ant tvoros. Nusitaikau į vieną bėgantį. Paspaudžiu gaiduką, o šis tik vikst ir išvirto iš „klumpių".

- Tai šitaip reikia dirbt savo darbą, - atiduo­damas šautuvą pasakiau stribui.

Ir tai padarėte Jūs, 1967 metais išleistos kny­gos „Apie duoną, meilę ir šautuvą" autorius.

Gerbiamas rašytojau, labai norėtųsi su­žinoti šio jūsų „žygdarbio" tikslią datą ir adresą. Ar tai buvo Prienų ar Alytaus ra­jone? Šią istoriją jūs puikiai prisiminėte Plateliuose. Tikiu, jog šio „žygdarbio" gy­venime pamiršti neįmanoma. Parašykite apie tai, kad sužinotų visi Lietuvos žmo­nės, nes žodžiai, išgirsti iš pirmųjų lūpų, patys įtaigiausi.

Z. G. BARAVYKAS,
Medžio drožėjų dienos Plateliuose dalyvis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija