Atnaujintas 2008 m. birželio 13 d.
Nr. 45
(1638)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Katalikių kelias - šviesa, meilė, dora

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Benjaminas ŽULYS

Šv. Mišių metu įnešamos atnašos -
bijūnų žiedais papuoštas vainikas
Jaroslavo PROSCEVIČIAUS nuotrauka

Lietuvos katalikiškoji bendruomenė, ypač katalikės moterys, pažymėjo Lietuvos katalikių moterų sąjungos 100 metų jubiliejų. Ta proga Kaune, Paminklinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios konferencijų salėje įvyko iškilmingas minėjimas. Jis prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo minėjimo globėjas Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir jo pasveikinimo žodžiu. Šventėje dalyvavo vyskupai Eugenijus Bartulis, Juozas Preikšas, monsinjorai, Kauno I dekanato dekanas Vytautas Grigaravičius, sąjungos dvasios tėvas Juozapas Antanavičius. Į šventę atvyko Lietuvos Seimo nariai Rytas Kupčinskas, Vilija Alek-naitė-Abramikienė, Vincė Vaidevu-tė Margevičienė, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, vicemeras Kazimieras Kuzminskas, s. Albina Pajarskaitė, s. Birutė Žemaitytė ir kiti garbūs svečiai.


Koplytstulpis Kęstaičiuose

Kan. teol. lic. Andriejus SABALIAUSKAS

Prie ąžuolinio koplytstulpio
su Jėzaus Nazariečio statula
maldai susikaupė vyskupas
Broniaus KLEINAUSKO nuotraukos

Gegužės 30 dieną Kęstaičiuose (Telšių vyskupija, Alsėdžių parapija) vyko gegužinės pamaldos, kurių metu Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, pašventino Žemaičių Kalvarijos parapijos iniciatyva pastatytą koplytstulpį. Koplytstulpis šioje kankinystės už tikėjimą vietoje buvo pastatytas minint 20-ąsias Žemaičių Kalvarijos bažnyčios paskelbimo Bazilika metines. 1988 m. gegužės 6 dieną popiežius Jonas Paulius II parapijinę Žemaičių Kalvarijos bažnyčią pakėlė į bazilikų rangą. Šią datą minint ir taip pat atsiliepiant į Telšių ganytojo idėją, jog kiekviena Telšių vyskupijos parapija šioje vietoje turėtų pastatyti kryžių ar koplytstulpį ir buvo pastatytas įspūdingas iš ąžuolo išdrožtas koplytstulpis su Jėzaus Nazariečio statula. Šį koplytstulpį išdrožė garsus Žemaitijoje skulptorius, 2008 metais geriausiu Lietuvos kryždir-biu pripažintas Antanas Vaškys. Šis kryždirbys yra apdovanotas Aukso vainiku už senosios kryždirbystės tradicijų Lietuvoje puoselėjimą. Metalinius kryžius koplytstulpiui nukalė garsus Žemaitijos kalvis Artūras Platakis.


Primenanti šv. Teresėlės relikvijų apsilankymą

Bronius VERTELKA

Parodos autorius Juozas Valiušaitis
ir Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios
klebonas kan. Petras Baniulis

Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios parapijos salėje veikia Juozo Valiušaičio fotografijų paroda, primenanti šv. Teresėlės relikvijų kelionę po Lietuvą. Joje eksponuojama apie 70 nuotraukų, iš kurių 25 iš Panevėžio vyskupijos.

Parodą ir jos autorių vilnietį fotodailininką J. Valiušaitį trumpai pristatė Šv. angelų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas kan. Petras Baniulis birželio 1-ąją. Vilnietis fotografijos meistras pasakojo, kad per 45 relikvijų kelionės dienas aplankė 80 bažnyčių. Visur laukė jaudinantys susitikimai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija