Atnaujintas 2008 m. birželio 18 d.
Nr. 46
(1639)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kai lieka tik viltis

Povilas JAKUČIONIS.

Seimo narys

Jau daug kartų minime Gedulo ir Vilties dieną ir vis dar gėla neatlėgsta, vis dar ruse­na viltis, kad istorinis teisingumas švęs per­galę: aukos bus pagerbtos, o budeliai gaus teismo nustatytą bausmę. Nusikaltimai yra akivaizdūs, aukos skaičiuojamos šimtais tūks­tančių. Nusikaltėlių nei Lietuvos teisėsauga, nei tarptautinės organizacijos „neranda". Neranda, nes neieško. Todėl kiekvienais me­tais minint siaubingų nusikaltimų žmonišku­mui sukaktis vėl ir vėl keliamas klausimas, koks iš tikro yra nepriklausomos Lietuvos valstybės požiūris į Laisvės kovų dalyvius ir okupanto kolaborantus? Oficialių asmenų kalbos dažnai būna labai gražios ir guodžian-čios, tačiau veiksmų nėra jokių. Taigi, dary­tina išvada, kad tas požiūris yra vienodas, o kaltųjų nėra!? Absurdas. Nesąmonė.

Kreipkimės į statistiką. 1941 m. birželio 14-22 dienomis per savaitę okupantai, pade­dami vietinių kolaborantų (partinio ir sovie­tinio aktyvo, o ypač komjaunuolių), suėmė, įkalino, nužudė, ištrėmė bemaž 30 tūkst. Lie­tuvos gyventojų.

Per kitą Didįjį trėmimą 1948 m. gegužės 22-23 dienomis ištremta 37 tūkst. žmonių. Tremiant dalyvavo apie 30 tūkst. kareivių ir stribų bei 11,5 tūkst. partinio ir sovietinio ak­tyvo narių. Okupantai, atvykę iš tolimųjų Ru­sijos vietovių, suprantama, negalėjo sudari­nėti tremiamųjų sąrašų ir surasti juos sveti­mame krašte. Šias „paslaugas" atliko kola­borantai. Bet dabar jų, teisėsaugos akimis, lyg ir nėra. Neįtikėtina: daug aukų iki šių die­nų išgyveno, o visi skundikai ir žudikai išmi­rė? Jų nebėra ir baigta. Sakoma, palikime is­toriją istorikams - gal prof. Truskai, gal dr. Nikžentaičiui - ir pirmyn į šviesią ateitį su visu sovietiniu bagažu. Tik ar toli nueisime ir kur nueisime neatsiskaitę su praeitimi?

Ar galima pamiršti žudynes Rainiuose, Kretingoje, Panevėžyje, Raseiniuose, Sar-gėnuose, masinius sušaudymus Pravieniškė­se, Červenėje, vykusius 1941 metais? Ar partizanų nukankinimus sugniuždant jų gal­vas apvyniojus spygliuota viela ir spaudžiant iki kaukolės sulaužymo. Kaip visa tai gali­ma pateisinti žmogiška logika?

Žinoma, tą daugiausia darė NKVD, MGB, KGB, bet juos vedžiojo ir aukas nu­rodė vietinis „aktyvas", ir jis žinojo, kur už­kasti išniekinti nukankintųjų kūnai. Žinojo, bet nesakė, o teisėsauga nesugebėjo ar ne­norėjo jų priversti kalbėti. Tikėtina, kad ne-noriir dabar, nes štai buvusi politinį kalinį Algirdą Petruševičių kaip mat įkišo į kalėji­mą surengę provokaciją ar imitaciją.

Neseniai Utenos rajono apylinkės pro­kurorai apstulbino pareiškę, kad jie nerado įrodymų, jog Petras Misiukonis ir kiti KGB turėjo tikslą sunaikinti paskutinį Lietuvospartizaną Antaną Kraujelį-Siaubūną ir by­lą nutraukė. Gal jie neskaitė KGB operaty­vinės veiklos instrukcijų, kad visi partizanai (jų leksikonu - banditai) turi būti likviduo­jami (naikinami)?

Dereabilituojantys partizanus teismai jiems taiko kitokią tvarką, nei buvusiems stribams. Partizanus „teisia" pagal KGB prieš 50 metų sukurptas bylas ir nevykdo naujo tyrimo. Tuo tarpu stribų ar KGB agentų kaltę privalo įrodyti gyvi įvykių liu­dininkai. Tam įrašų jų asmens bylose nepa­kanka. Tad lyg ir nėra klausimo, ką gina ir saugo mūsų teisėsauga.

Šių metų pradžioje Seimas priėmė gerą rezoliuciją „Dėl Lietuvos partizanų vadų, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio tarybos pre­zidiumo pirmininko generolo Jono Žemai­čio-Vytauto, gynybos pajėgų vado generolo Adolfo Ramanausko-Vanago ir kitų nužudy­tų laisvės kovų dalyvių palaikų užkasimo vie­tų nustatymo ir tinkamo sutvarkymo". Iki šio­lei nepadaryta nieko. Tik tremtinių visuome­ninės organizacijos, nužudytųjų artimieji sa­vo iniciatyva ir savo lėšomis tebeieško nužu­dytų partizanų užkasimo vietų, jas tvarko ir stato atminimo ženklus.

Gražų pavyzdį valdžiai rodo Lietuvos jaunimo organizacijos, rengdamos ekspedi­cijas „Misija Sibiras", vykdamas tvarkyti ap­leistų tremtinių kapinių Sibire. Tuo tarpu Vyriausybė jau dešimtmetį bergždžiai derasi su Rusijos valdžia dėl sovietų armijos karių kapų Lietuvoje ir Sibiro tremtinių kapų tvarkymo. Lietuvoje kapinės pavyzdingai tvarkomos, o Sibire - jau sunykę ir apaugę mišku. Reikia ryžtingų veiksmų, kitaip re­zultatų nebus. Reikia tokio demaršo, kokį ministras P. Vaitiekūnas padarė dėl ES ir Rusijos derybų mandato.

Reikėtų pasakyti dar keletą žodžių apie so­vietinio genocido aukų atminties įamžinimą Lietuvoje. Jau daug metų vaisingai darbuoja­si Genocido centras, nors jam vis trūksta lėšų ir buvę tremtiniai kartais skundžiasi per dide­liu biurokratizmu. Daug ir vaisingai dirba tremtinių ir politinių kalinių visuomeninės or­ganizacijos, taip pat žuvusių ir negrįžusių ar­timieji, statydami kryžius ir paminklus.

Bet svarbiausio paminklo - Laisvės sim­bolio Lukiškių aikštėje vis dar nėra, nors ke­li premjerai ir merai žadėjo, kad paminklas stovės iki Lietuvos vardo tūkstantmečio mi­nėjimo. Deja, ir ketvirtasis paminklo projek­tavimo konkursas, galima sakyti, žlugo. Nė vienas konkurso dalyvis nepristatė priimti­no Laisvės paminklo projekto.

Reikia paminklo „Negrįžusiems", ypač 1941 m. birželio 14 dienos tremtiniams, ku­rių dauguma mirė Sibire ir prie Laptevų jū­ros nuo šalčio, bado ir vergiško darbo. Lap-teviečių tremtinių pastangomis sukurtą pa­minklą, skirtą Jakutsko miestui, teko pasta­tyti Vilniuje, Aukų gatvėje. Tai dar vienas fak­tas parodantis Rusijos valdžios, atsisakiusios jį pastatyti, požiūrį į tremtinius.

Per iškilmingą posėdį, skirtą paminėti 1948 m. gegužės 22 dienos tremties 60 metų sukaktį, Seimo pirmininko pirmasis pavaduo­tojas Algis Čaplikas kalbėjo, kad reikia gero lietuviško istorinio filmo, tokio kaip „Sind-lerio sąrašas" arba „Katynė". Žinoma, seniai jau reikėjo. Bet štai sumanytas filmas „Sibi­ro Madona" iki šiol negauna valstybės para­mos, nors jau pradėtas filmuoti. Taigi, žodžiai - sau, darbai - sau. Belieka tik Viltis.

Kalba, pasakyta birželio 12-ąją, iškilmin­game posėdyje, skirtame Gedulo ir vilties, Okupacijos ir genocido atmintinų dienų bei Lietuvos laisvės lygos 30-mečiui paminėti

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija