Atnaujintas 2008 m. birželio 18 d.
Nr. 46
(1639)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Sąjūdžio ištakose giliau pasikasus

Vilius BRAŽĖNAS

Sąjūdžio 20-mečio minėjimuo­se pasijuto vengimas giliau pažvelgti į jo kilmės tikrovę. Tai buvo galima pastebėti ne tik „ini­ciatorių", bet ir išlikusio Sąjūdžio šalininkų kalbose.

Teisingai ir vienoje, ir kitoje mi-nėtojų pusėje tarp ištakų buvo mi­nima Lietuvos piliakalnių dvasia. Ta­čiau kai kas kėlė įtarimą, jog ji galė­jo susidurti ir su okupanto spynomis užrakintomis kai kurių „Persitvarky­mo Sąjūdį" kūrusių tautiečių širdžių durimis. Tuos įtarimus sustiprina lengvai atrandami sovietinio oku­panto istoriniai žingsniai į „perest-roiką". Per „perestroiką" tai nuve­da į 1959 metais aukšto rango kagė­bisto Šelepino „raportą". Juo reika­laujama pakeisti Sovietų Sąjungos įvaizdį kad išgelbėtų SSRS nuo žlu­gimo. Selepinas drauge su Mirono­vu raportą pateikė kompartijos centro komitetui. Už tai, nusodinus gen. Serovą, Selepinas gavo KGBviršininko postą, o Mironovas - svar­bų Administracinių organų skyriaus vadovo postą.


Čiupo jautį už ragų....

Dr. Rūta GAJAUSKAITĖ

kriminologė

... už ragų. Kitaip tariant, ėmėsi reikalą tvarkyti iš esmės. Ir ne bet kokį reikalą, o visos tautos surinktų pinigų tikslingo panau­dojimo kontrolę ir paskirstymo prioritetus! Kad tą padarytum - reikia daug ką žinoti. Pirmiausia - biudžeto sandarą ir lėšų kiekį. Na, kiekį dar valdžia paskelbia, tačau kam, kiek ir už ką skiriama -jokiais būdais! Čia tokia „terra incognita", kaip ir pačiais gū­džiausiais sovietmečio laikais. Ir visai ne­nuostabu - juk valdžioje visi „buvę ir ne-pražuvę" komunistėliai ir kagebistėliai. Tik persikrikštiję ir tiek. O mintys, darbai ir re­zultatai - tokie patys. Arba dargi blogesni. Ar gali būti kitaip, jei premjeras - partinės mokylos absolventas?


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija