Atnaujintas 2008 m. birželio 18 d.
Nr. 46
(1639)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Čiupo jautį už ragų....

Dr. Rūta GAJAUSKAITĖ

kriminologė

... už ragų. Kitaip tariant, ėmėsi reikalą tvarkyti iš esmės. Ir ne bet kokį reikalą, o visos tautos surinktų pinigų tikslingo panau­dojimo kontrolę ir paskirstymo prioritetus! Kad tą padarytum - reikia daug ką žinoti. Pirmiausia - biudžeto sandarą ir lėšų kiekį. Na, kiekį dar valdžia paskelbia, tačau kam, kiek ir už ką skiriama -jokiais būdais! Čia tokia „terra incognita", kaip ir pačiais gū­džiausiais sovietmečio laikais. Ir visai ne­nuostabu - juk valdžioje visi „buvę ir ne-pražuvę" komunistėliai ir kagebistėliai. Tik persikrikštiję ir tiek. O mintys, darbai ir re­zultatai - tokie patys. Arba dargi blogesni. Ar gali būti kitaip, jei premjeras - partinės mokylos absolventas?

O būti turi kitaip - nusprendė žilos gal­vos, t.y. pensininkai. Kaip tarė, taip ir pada­rė - pareikalavo iš Seimo valdančiosios ne tik vadintis socialdemokratais, bet ir dirbti pagal demokratinius principus (viešai) ir so­cialinio teisingumo naudai.

Še tau, persikrikštėliai, ir devintinės. Pa­gal pensininkų reikalavimą bei viešumo prin­cipą biudžeto projektas, patvirtintas įstaty­mas ir jo vykdymas turi būti viešai skelbia­mas, kad tauta, tų biudžetinių pinigėlių savi­ninkė, žinotų ir galėtų kontroliuoti jų tiks­lingą panaudojimą! O tai dabar - stichinė ne­laimė (ar sausra, ar potvynis), o pagalbos vy­riausybė neteikia - pinigų nėra. Gyventojai netenka pastogės (nugriūna ar sudega), o val-džiukė nepadeda - nėra pinigų.

Pagaliau visuomenė pati pradėjo rinkti pi­nigus per įvairias akcijas, bėdų turgų ar lab­darą, kad pagelbėtų bėdžiams, bet visiems pagelbėti negali - tik vienetams. O kiti mirš­ta, taip ir nesulaukę vaistų, operacijų, transp-lantatų... Nėra pinigų...

Tačiau prezidento lėktuvui, Seimo sa­lės statybai, VSD kompleksui, prospekto ir aikščių renovacijai atsirado šimtai mili­jonų! Ir tuo dar nesibaigia: toliau planuo­jami, gigantomanijos neatsikračius, milijar­dinių lėšų reikalaujantys stadionai, užsie­nio šiukšlynų meno galerijos, Rusijos karinei bazei ir Lukašenkos režimui palaiky­ti reikalinga AE ir 1.1. O šiems objektams reikia 10-20 milijardų litų...

Taigi, mūsų planuojamas 2008 metų biu­džetas - apie 30 milijardų! Turėtų užtekti... Štai čia ir iškyla prioritetų klausimas: ar skirti 40 milijonų vaistams vaikų kraujo vėžiui gy­dyti, ar prezidento lėktuvui? Ar du milijar­dai pensininkų bado šmėklai pašalinti, ar naujos AE projektavimas? Ar vienas milijar­das akademinio jaunimo mokslams paremti, ar lietuviškų „taikdarių" arabų šalyse „pal­mės šakelėms" (ginkluotei) pirkti?

Deja, visi sprendimai kol kas ne tautos naudai: valdžia nusprendė - prezidento lėk­tuvas svarbiau už vaikų gyvybes, militarizmas - už studentiją, na, o pensininkai - tegu ir toliau žudosi, jei nenori lėtai mirti badu.

Bet pensininkų nuomonė kitokia: jie pa­reikalavo pagal visus „socializmo su žmogiš­ku veidu" principus didinti biudžeto išlaiko­moms institucijoms dotacijas tiesiogiai pro­porcingai biudžeto augimui! O tai reiškia, kad ne tik pensijos ir pašalpos, bet ir švieti­mo, kultūros bei sveikatos apsaugos įmonė­se algos turi didėti tiesiogiai proporcingai į biudžetą surinktų lėšų kiekiui!

Toks yra socialinis teisingumas. Ir esmi­nis. O ne tas, kurio reikalauja profsąjungų piketai, streikai ar trišalės sutartys. Pvz., kai­nų augimo sustabdymo! Kainos turi judėti laisvoje rinkoje. O darbo valandų kiekis ir panašūs reikalavimai - tai tik nereikšmingi epizodai, nematant dramblio. O dramblys -biudžete. Ir pensininkai nesitiki, kad persi­krikštijusi valdžiukė iškart pakels rankas ir pasiduos. Todėl savo reikalavimuose nuro­dė, ką darys toliau, kur skųsis ir už ką. Juk takelis jau pramintas - LR Konstitucinis Teis­mas pripažino antikonstituciniu veiksmu pensijų atėmimą iš dirbančių pensininkų! Tai dabar pensininkai nutarė pareikalauti 1995 metais nacionalizuotų 2/3 pensijų grąžinimo. Ir šiuo atveju Konstitucija gina žilagalvius. Tiesa, socialinių reikalų ministrė neskuba grąžinti pagrobtų turtų, o premjeras žada ža­lą padengti tik iš 2009-2010 metų biudžeto, t.y. kai jo jau nebebus vyriausybėje... Tačiau dvylika metų grobti pensininkai pareikalavo įtraukti žalos grąžinimo išlaidas dar į 2008 metų biudžetą. Užtenka tąsymosi su rubli­niais indėliais, kompensacijomis už turtą ar žemę. Daugiau savižudžių nebus. Geriau žūti politinėje kovoje, negu leisti būti paskerdžia­miems - kaip avelėms.

Ir žilos galvos susivienijo į Pensininkų par­tiją. Pateikė dvi rezoliucijas Seimui ir elek­troniniu paštu pasiuntė visiems seimūnams tiek dėl būsimo biudžeto, tiek dėl socialinių reikalų ministrės V. Blinkevičiūtės interpelia-cijos. O pasirodo, kad ministrė, pagal išsilavinimą teisininkė, pažeidinėja LR Kon­stituciją ir net nemirksi. Argi maža, kad ją jau senokai vadina „pensininkų genocido mo­čia"? Tai niekam ne naujiena. Naujiena tai, kad ji jau gal ir vadinamųjų gėjų krikštamo­te tapo? Antai iš 24 milijonų ES pagalbos Lietuvos invalidams nė vienas litas jų nepa­siekė. O 14 milijonų homoseksualų integra­cijai - visi įsisavinti. Tai ir konferencijos, ir fiestos, ir knygos... Tiesa, eitynės nepavyko. Vilniaus meras pasinaudojo konstitucine tei­se ir dorovės labui sutramdė įsisiūbavusių „seksualinių mažumų" teises ir laisves. Tai gal dėl to V. Blinkevičiūtė nubaudė kitą - luo­šųjų mažumą ir nuslėpė nuo jų 24 milijonus ES lėšų? Ir, atrodo, ligi šiolei jų taip ir neįsi­savino, nors valstybės kontrolė tai užfiksavo ir ES komisarė D.Grybauskaitė perspėjo dėl tokių lėšų negrįžtamo praradimo.

Formaliai žiūrint, tai lygių galimybių įstaty­mo pažeidimas! Ir Pensininkų partija pasiryžu­si teikti ieškinį ministrei, jei ji neatsistatydins.

Kam reikalinga pensininkams ministrė, kuri rūpinasi sveikais ir ištvirkusiais (gė-jais), o nesirūpina 350 tūkst. invalidų? Tie 24 milijonai - tai funkcinės lovos gulin­tiems luošiams, tai kompensacinė techni­ka dar šiek tiek judantiems, tai protezavi­mas, gydymas, slaugymas ir t.t. Ir visa tai nuplaukė... atgal į ES. Argi tokia ministrė neverta baudžiamosios atsakomybės? Ir ne viena - kartu su premjeru, paruošusiu va­dinamąjį Pensijų reformos įstatymą, kuriuo 1995 metais buvo nacionalizuota 2/3 soviet­mečiu uždirbtų pensijų.

Iš rezoliucijų turinio ir tono atrodo, kad Pensininkų partija (ar ne gražiau būtų pasi­vadinti „žilagalvių partija"?) užsibrėžė žengti ir kitą žingsnį - neįvykdžius reikalavimų kreiptis į atitinkamas institucijas pažeistoms žilagalvių ir invalidų teisėms atstatyti. O to­kių Lietuvoje yra 800 tūkst. Tokios armijos nuskriaustųjų interesus ginanti politinė jėga turi labai rimtą galimybę laimėti rinkimus. Netgi be jokių lėšų.

Na, ką gi reiškia 23 proc. žadamo pensi­jos padidinimo nuo 2008 metų sausio, jei dar lapkrityje viskas pabrango dvigubai? Arba ką reiškia grąžinti 23 proc. pensijų, kai nacio­nalizuoti 66 proc.? Ką reiškia tas varganas 15-30 proc. algelių padidinimas esant dvigu­bai ar trigubai (200-300 proc.) padidėjusiam biudžetui?

O tai reiškia, kad valdžia iš surinkto biu­džeto perskirsto valstybės išlaikomiems tik 10 proc., o 90 proc. sunaudoja savo komforto ir militarizmo reikmėms, bet ne tautos labui. Tai supranta visi. Tačiau pareikalavo išviešinti ir subalansuoti biudžetą tik žilos galvelės.

Kaip sureagavo Seimo elitas? Ar išsisuks ar nusileis? Ar įsivels į teisėtvarkos instituci­jų maratoną rinkimų metais, tuo sugadinda­mi savo įvaizdžio paskutinius likučius?

Pakso epopėja rodo, kad žilos galvos gali laimėti teisminius procesus. O, svarbiausia, juos palaikys 80 proc. apgrobtos tautos. Na, tai ar nenučiupo Pensininkų partija jautį už ragų? Nučiupo. Dabar reikia tik išlaikyti, kol „nedelegavo" į jų gretas elitas savo rezervis­to... Juk neutralizavo Sąjūdį, Bočius, Tauti­ninkų sąjungą, suskaldė krikdemus, uždusi­no tremtinius, žaliuosius, demokratus...

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija