Atnaujintas 2008 m. birželio 20 d.
Nr. 47
(1640)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Geras pasiruošimas lydėjo šventinę nuotaiką

Kun. Stasys Toleikis priima atnašas

Tėvai laimina savo vaikus

ŠILALĖ. Visus metus parapijos vaikai, besiruošiantys Pirmajai Komunijai, kas sekmadienį uoliai dalyvavo šv. Mišiose, o po jų rinkdavosi į dekano klebono kun. Stasio Toleikio iniciatyva renovuotus para­pijos namus. Čia yra techninės aparatūros, kuria galima demonstruoti vaizdinę medžiagą, aiškinant vaikams sudėtingesnes tikėjimo tiesas.

Pasiruošimas Pirmajai Komunijai Šilalė­je vyksta dviem srautais. Pirmo srauto vai­kus Pirmajai Komunijai nuoširdžiai ruošė pats klebonas S. Toleikis, Šilalės Stepono Da­riaus ir Stasio Girėno vidurinės mokyklos do­rinio ugdymo mokytojas Kęstutis Trakšelys ir tos pačios mokyklos tikybos mokytoja Vik­torija Macienė. Tai reikiamus išsilavinimus ir didelę pedagoginę patirtį doriniame ugdy­me bei tikybos mokyme turintys pedagogai. Pasak pačių vaikų ir jų tėvelių, lengviau kup­ranugariui pralįsti pro adatos skylutę negu nemokančiam tikėjimo tiesų gauti kunigo lei­dimą prie Pirmosios Komunijos. Ne, ne pik­tu žvilgsniu ar barimu, o gebėjimu bendrauti su vaikais, juos sudomindamas tikėjimo tie­somis, kun. S. Toleikis, padedant K. Trakšeliui ir V. Macienei, pasiekė, kad vaikai, besi­ruošiantys Pirmajai Komunijai, visą gegužės mėnesį po vakarinių šv. Mišių noriai dar da­lyvaudavo ir Gegužinėse pamaldose, o dabar, birželio mėnesį - Švč. Jėzaus Širdies garbinime.

Kai gerai pasiruošta, malonu ateiti ir į Pir­mosios Komunijos iškilmę. Ji Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje įvyko šių metų birželio 8-osios, sekmadienio, rytą. Net

 šešiasdešimt Šilalės parapijos vaikų, lydimi savo tėvelių, močiučių atėjo į susitikimą su Gyvuoju Jėzumi Kristumi. Gražiai išpuošta bažnyčia, baltos it gulbės mergytės, kostiu­mais apsivilkę berniukai su žvakutėmis, ro­žančiais ir škaplieriais rankose kun. S. Tolei­kio iš šventoriaus buvo įlydėti į bažnyčią prie altoriaus. Kiekvienas vaikelis pamerkė po at­sineštą rožę į didžiulę prie altoriaus stovin­čią vazą - tai pagarba Kristui ir simbolis tos dienos iškilmei. Jie atnešė ir atnašų -vynuo­gių, duonos kepaliuką, simbolizuojantį žmo­gaus triūsą, gyvybę, ir net žaislinį meškiuką. Tai buvo tarsi padėka Kristui už padovanotą nerūpestingą vaikystę ir pažadą priėmus Pirmąją Komuniją gyventi su Kristumi, rodyti Jam meilę ir ištikimybę... Klebonas kun. S. Toleikis pasakė homiliją, susietą su Šv. Petro bazilikoje popiežiui Benediktui XVI vaikų pateiktais klausimais apie Pirmąją Komuni­ją. Šv. Mišiose giedojo šilališkio Kornelijaus Pukinskio vadovaujamas jaunimo choras „Salve musica" ir kamerinis orkestras.

Pirmosios Komunijos iškilmės tiek vai­kams, tiek ir tėvams paliko neišdildomą įspū­dį. Pirmosios Komunijos priėmimo pažymė­jimus vaikams, priėmusiems Pirmąją Komu­niją, kun. S. Toleikis iškilmingai įteikė šven­toriuje. Čia buvo pasidalinta ir prie altoriaus vaikų atneštomis vynuogėmis... Tai buvo lyg ir savotiška agapė. Prie šios iškilmės nuošir­džiai prisidėjo ir Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikas Jo­nas Balkaitis, talkinęs kun. S. Toleikiui.

Šiuo metu Pirmajai Komunijai ruošiamas ir antrasis vaikų srautas. Tik dabar drauge su K. Trakšeliu ir V. Maciene juos ruošia kun. Sigitas Valauskis. Be to, ruošiamos ir dvi gru­pės Sutvirtinimo Sakramentui. Jas ruošia K. Trakšelys ir Arvydas Ektis, o Sutvirtinimo Sakramentą teiks vyskupas Jonas Boruta, SJ.

Rimantas STANIULIS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija