Atnaujintas 2008 m. birželio 20 d.
Nr. 47
(1640)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

JAV prezidento vizitas Vatikane

Benediktas XVI ir Džordžas Bušas
apsikeitė fotografijomis,
vaizduojančiomis įsimintiną
balandžio vizitą Baltuosiuose rūmuose

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Džordžas Bušas praėjusio penktadienio rytą lankėsi Vatikane ir susitiko su popiežiumi Be­nediktu XVI.

Vizitas Vatikane buvo paskutinės prieš kadencijos pabaigą Amerikos prezidento ke­lionės į Europą dalis. Kelionę pradėjęs šiuo metu Europos Sąjungai pirmininkaujančioje Slovėnijoje, aplankęs Vokietiją, dar trečia­dienio vakarą Dž. Bušas atvyko j Romą. Bai­gęs vizitą Italijoje, penktadienio rytą jis už­suko ir į Vatikaną aplankyti popiežiaus Benedikto XVI.

Kaip pažymėta po vizito paskelbtame Va­tikano spaudos tarnybos oficialiame komu­nikate, popiežius Benediktas XVI norėjo at­silyginti už nepaprastai nuoširdų jo priėmi­mą Baltuosiuose Rūmuose jo vizito Jungtinėse Valstijose metu šių metų balandžio mė­nesį. Dėl to Amerikos prezidento vizitas Va­tikane penktadienio rytą vyko pagal neeilinį protokolą. Paprastai Popiežius svečius priima savo privačioje bibliotekoje Vatikano apaš­tališkuosiuose rūmuose. Penktadienį Ame­rikos prezidentą Popiežius priėmė ne rūmuo­se, bet Vatikano soduose. Atvykusį preziden­tą Šventasis Tėvas pasitiko prie viduramžiško Šv. Jono bokšto, priklausančio iš dalies dar išlikusioms senoms gynybinėms sienoms, juosusioms Vatikaną. Bokšte įrengti aparta­mentai Popiežiaus svečiams. Juose apsistoja tik ypatingi svečiai - krikščioniškų Bažnyčių vadovai patriarchai ir vyskupai. Valstybinių vizitų atvejais Popiežių lankantys preziden­tai neapsistoja Vatikane. Šiame ypatingiems svečiams skirtame bokšte penktadienio rytą vyko privatus popiežiaus Benedikto XVI ir prezidento Dž. Bušo pokalbis. Jam pasibaigus, susitikimas buvo tęsiamas lauke, soduo­se. Galiausiai Popiežius su prezidentu, su savo bendradarbiais ir prezidentą lydėjusią de­legacija pėsčiomis atėjo prie netoliese esan­čios Lurdo Mergelės Marijos grotos, prie kurios įvyko trumpas atsisveikinimas.

Vatikano spaudos tarnyba informuoja, jog pokalbio su prezidentu metu Benediktas XVI padėkojo už nepaprastą svetingumą ir ypač nuoširdų priėmimą Jungtinėse Valstijose. Taip pat buvo kalbėta apie bendrą įsi­pareigojimą ginti pagrindines moralines vertybes, aptartos kai kurios tarptautinio gyvenimo temos: kalbėta apie Jungtinių Valstijų ir Europos santykius, apie padėtį Artimuo­siuose Rytuose ir būtinumą įtvirtinti taiką Šventojoje Žemėje, paliestos taip pat mais­to krizės ir globalizacijos, Tūkstantmečio plėtros tikslų įgyvendinimo temos.

VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija