Atnaujintas 2008 m. birželio 25 d.
Nr. 48
(1641)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Įamžintas garsios giminės atminimas

Vida CIUNIENĖ

Prie Plechavičių gimtąją sodybą
žyminčio akmens

Žemaičių žemė istorijos am­žiuose užaugino ne vieną iškilią as­menybę, ne vieną garsią giminę. Tarp jų ir kilmingų žemaičių bajo­rų palikuonis Plechavičius. Giminės pradžia - Bukontuose, kaime, esan­čiame 2-3 km nuo Ukrinų, Mažei­kių rajone. Šiose vietose įspaustos visos Plechavičių giminės pėdos. Ig­nas ir Konstancija Plechavičiai tu­rėjo vienuolika vaikų, iš kurių di­džiausios pagarbos susilaukė sūnūs Povilas, Aleksandra, bei Leonar­das. Ypač garsūs anuomet buvo ge­nerolo Povilo ir pulkininko Alek­sandro vardai. Leonardas Plecha­vičius buvo garsus Telšių chirurgas, sutvarkęs ir praplėtęs ligoninę bei sutelkęs puikių gydytojų komandą.

Per daugybę metų nugriaudėjo karai, pasikeitė santvarkos, vienas kartas pakeitė kitos... Dabar buvu­sią Plechavičių gimtinę mena tik ga­lingi plačiašakiai klevai ir apsama­nojusi obelis...

Telšių „Alkos" muziejaus direk­toriui ir Žemaičių kultūros draugi­jos pirmininkui Stasiui Kasparavi­čiui jau seniai nedavė ramybės min­tis, kad šios žymios žemaičių gimi­nės atminimas turi būti deramai įamžintas. Tuo tikslu buvusioje Ple­chavičių sodybos vietoje vyko ne viena talka, prie kurios prisidėjo tel­šiškiai A. Dacys, A. Kontrimas, V. Giedra, Brevikių dvaro valdytojas G. Šilinas, Ukrinų kaimo bendruo­menės nariai, Židikų seniūnė S. Va-latkevičienė.

Pagaliau saulėtą birželio sekma­dienį į Ukrinus susirinko didžiulis būrys žemaičių, menančių šlovingą istorinę giminę. Iš kaimyninio Plun­gės rajono atvyko pulkininko Alek­sandro Plechavičiaus duktė Alina Plechavičiūtė-Veigel, vienas po ki­to galvas nulenkė žilagalviai Lietu­vos savanoriai.

Tą dieną buvo atidengtas Ple­chavičių gimtąją sodybą žymintis akmuo, kurio autorius salantiškis Vidmantas Litvinas. Plazdant vėlia­voms ir aidint patrankų salvėms bu­vo išsakyti patys nuoširdžiausi žo­džiai čia gimusiems garsiems Že­maitijos vyrams, pasidžiaugta uni­kalia S. Kasparavičiaus idėja įam­žinti jų atminimą. Pagerbimo ce­remonijoje kalbėjo istorikas Vacys Vaivada, Žemaičių kultūros drau­gijos narys Algimantas Lauraitis, svečias iš Kauno, LLKS Prezidiu­mo narys, Prisikėlimo apygardos va­das dimisijos kapitonas Juozas Mocius-Šviedrys, Židikų seniūnė S. Valatkevičienė. Visi oratoriai pabrėžė, kaip svarbu saugoti ir puoselėti atminimą tų, kurie kovojo už gimtąją žemę, už jos išlikimą.

Mažeikių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija