Atnaujintas 2008 m. birželio 27 d.
Nr. 49
(1642)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Pradedami celebruoti šv. Pauliaus metai

Mindaugas BUIKA

Apaštalas šv. Paulius iš aršaus
krikščionių persekiotojo tapo
žymiausiu Evangelijos skleidėju

Užrašas ant Tautų apaštalo sarkofago
šv. Pauliaus bazilikoje patvirtina
jo relikvijų tapatumą

Popiežius iškelia tikslus ir gaires

Ateinantį šeštadienį iškilmingai inauguruojamus - apaštalui šv. Pauliui dedikuotus - metus popie­žius Benediktas XVI paskelbė ly­giai prieš metus, t. y. 2007-ųjų bir­želio 28 dieną Popiežiškojoje Ro­mos šv. Pauliaus bazilikoje per šventųjų - Petro ir Pauliaus - iš­kilmingus pirmuosius Mišparus. Tada Šventasis Tėvas pranešė, kad „tautų apaštalo" gimimo 2000-ųjų metinių jubiliejui skirti metai Baž­nyčioje įvairiais renginiais ir litur­ginėmis apeigomis bus celebruoja-mi nuo 2008 metų birželio 28-osios iki 2009-ųjų birželio 29 dienos.

„Brangūs broliai ir seserys, kaip Bažnyčios atsiradimo pradžioje, taip pat ir šiandien Kristui reikia aukotis pasiruošusių apaštalų. Rei­kia tokių liudytojų ir kankinių kaip šv. Paulius, - per minėtus Mišpa­rus kalbėjo popiežius Benediktas XVI, pabrėždamas šio sprendimo aktualumą - Apaštalas šv. Paulius gyveno ir dirbo dėl Kristaus; jis ken­tėjo ir mirė dėl Jo. Ir šiandien jis yra pavyzdys mums".

Bažnyčios istorikų tvirtinimu šv. Paulius gimė Taršo mieste (da­bartinės Turkijos rytinė teritorija), kilmingoje žydų šeimoje, 7 ir 10 metų po Kristaus. Jaunystėje ga­vęs griežtą fariziejišką išsilavinimą ir buvęs aršus krikščionių persekio­tojas, po Kristaus apsireiškimo ke­liaujant į Damaską, apsikrikštijo ir tapo žymiausiu Bažnyčios evange-lizatoriumi. Uoliai kūrė naujas ir stiprino krikščionių bendruomenes mažosios Azijos, Artimųjų Rytų ir Pietų Europos (įskaitant Graikiją) šalyse. Už krikščionybės skleidimą imperatoriaus Nerono laikais (apie 64-67 metus po Kristaus) buvo su­imtas Jeruzalėje ir nužudytas Ro­moje.

Skelbdamas šv. Pauliaus metus Šventasis Tėvas pažymėjo, kad bus rengiami ir apaštalo mokymą ap­tarsiantys teologiniai kongresai bei publikacijos, skirtos jo raštams. Vi­suotinai pripažįstama, kad šv. Pau­liaus laiškai turi ne tik pirmaeilę doktrininę reikšmę, kaip įtakojan­tys vėlesnių amžių krikščioniško­sios minties raidą, bet taip pat yra informacijos šaltinis apie ankstyvo­sios Bažnyčios gyvenimą.

Popiežius Benediktas XVI sa­vo vadovautų Mišparų homilijoje aiškino, kad šv. Pauliaus evangeli­zacinę sėkmę pirmiausiai sąlygojo ne jo, kaip oratoriaus gabumai ar misijinės argumentacijos „rafinuo­ta strategija". Mat tautų apaštalo didžiųjų pasiekimų ištakos glūdi nepaprastame atsidavime Evange­lizacijos skelbimui ir visiškame pa­siaukojime dėl Kristaus, nepaisant daugybės sunkumų ir persekioji­mų. Todėl šv. Pauliaus gyvenimas yra tikra mokykla šių dienų krikš­čionims, nes Bažnyčios veikimo re­zultatus gali užtikrinti tik jos na­rių pasirengimas „asmeniškai au­kotis dėl tikėjimo į Kristų kiekvie­noje situacijoje".

Ekumeninis jubiliejaus metų aspektas

Kitas svarbus jubiliejinių Pau­liaus metų aspektas - ekumeniz­mas. Laukiama, kad į Tautų apaš­talo memorialinę iškilmę atvyks ir pats Konstantinopolio ekumeninis patriarchas Baltramiejus I, kuris dar kalėdiniame savo laiške tikin­tiesiems pranešė, kad 2008-uosius irgi nusprendė paskelbti šv. Pau­liaus metais. Popiežius Benediktas XVI, kuris savo pontifikatui yra su­teikęs aiškų ekumeninį prioritetą, šv. Pauliaus gimimo 2000-ųjų meti­nių minėjimo renginiams šį bruožą stengiasi ypač pabrėžti. „Tautų apaštalas, kuris buvo įsipareigojęs nešti Gerąją Naujieną visiems žmo­nėms, darė viską, ką galėjo, kad stiprėtų vienybė tarp visų krikščio­nių, - sakė Šventasis Tėvas, - Tegul jis vadovauja ir saugo mus šioje du tūkstantmetėje celebracijoje, padė­damas mums žengti į priekį nuolan­kioje ir nuoširdžioje paieškoje pil­nutinės vienybės tarp visų Kristaus mistinio kūno narių".

Kaip tik šiuo ekumeniniu pa­grindu parengta būsimųjų šv. Pau­liaus metų programa Vatikane. Ji spaudos konferencijoje buvo pri­statyta sausio antroje pusėje, kai visas krikščioniškasis pasaulis tra­diciškai šventė Maldų už krikščio­nių vienybę savaitę. Pristatymui va­dovavo Šv. Pauliaus bazilikos ar-kikunigas kardinolas Andrea Kor-deras Landza di Montedzemolas ir prie bazilikos veikiančios tėvų be­nediktinų abatijos prioras austras kunigas Johanesas Paulius Abra-hamovičius (jie yra labiausiai atsa­kingi už programos įgyvendinimą).

Kardinolas A. di Montedzemo-lo be kita ko pranešė, kad jubilie­jiniais metais Šv. Pauliaus bazili­koje bus įrengta ekumeninė kop­lyčia, skirta visiems atsiskyrusiems broliams krikščionims, kad ir jie galėtų celebruoti liturgiją bei mels­tis netoli nuo Tautų apaštalo ka­po. Šiam tikslui bus naudojamos dabar krikštui skirtos patalpos, į kurias iš senovinio altoriaus bus at­neštos šv. Timotiejaus Antijochie-čio ir kitų nežinomų IV amžiaus kankinių relikvijos, kurios buvo at­rastos bazilikoje 2006 metais atlie­kant restauracijos darbus. „Pirmų­jų amžių kankiniai yra visos Baž­nyčios pradinės vienybės liudyto­jai", - pažymėjo kardinolas.

Jis taip pat pastebėjo, kad krikš-tykla ekumeninėje koplyčioje bus palikta, kadangi „krikštas yra sak­ramentas, kuris vienija visus tikin­čius į Kristų ir yra paženklintas at­pirkimo atspaudu". Kardinolas sa­kė, kad koplyčios sienos yra išde-koruotos marmurinėms plokštėms, atgabentomis iš įvairių pasaulio vie­tų. Tai liudija apaštalo šv. Pauliaus tarptautinio masto misijines kelio­nes bei visų tautų krikščionių vie­nybę jų įvairovėje.

Pagrindine šv. Pauliaus metų šventimo vieta bus Apaštalo garbei dedikuota bazilika (oficialus pava­dinimas „La Basilica Papale di San Paolo fuori le Mura" („Popiežiško­ji Šv. Pauliaus bazilika už sienų"). (Senovėje ji buvo pastatyta už Ro­mos miesto sienų.) Po jos didžiuo­ju altoriumi yra sarkofagas, kuria­me, pasak ekspertų ir Tradicijos liu­dijimo, jau beveik du tūkstančius metų saugomi šv. Pauliaus žemiš­kieji palaikai. Ant marmurinio sar­kofago šoninės sienos išlikęs užra­šas: „Pavlo Apostolo Mart" („Pau­lius Apaštalas Kankinys"). Dabar šį sarkofagą per langelį grindyse gali matyti visi Šv. Pauliaus bazilikos lankytojai.

Kitos piligrimystės vietos Romoje

Kaip neseniai pranešė Vatikano radijas, Pauliaus metų laikotarpiui į baziliką atvykę piligrimai galės pa­matyti dar vieną krikščioniškos tra­dicijos branginamą tautų apaštalo relikviją - grandinę, kuria šv. Pau­lius buvo prirakintas prie jį saugo­jusio kareivio per pirmąjį jo suėmi­mą Romoje (61 ar 63 metais). Grandinę šimtmečius saugojo be­nediktinų abatijos bendruomenė, prie šv. Pauliaus bazilikos gyvuojan­ti nuo VI amžiaus pabaigos. Per Petrinių procesiją aplink baziliką šią grandinę iškilmingai neša bene­diktinų bendruomenės abatas. Pas­taraisiais metais ši procesija įgijo ekumeninį pobūdį, nes joje daly­vauja kitų krikščionių konfesijų at­stovai iš viso pasaulio.

Dabar apaštalo šv. Pauliaus grandinė yra eksponuojama jo var­do šventovėje prie didžiojo alto­riaus. Likus kelioms dienoms iki prasidedant šv. Pauliaus metams, benediktinų abatas ir bazilikos ar-kikunigas apaštalo šv. Pauliaus grandinę perkėlė į naują permato­mo krištolo relikvijorių. Prie abie­jų grandinės (kurią sudaro devy­nios grandys) galų yra pritvirtintos dvi padidintos antikinės Romos monetos su imperatoriaus Nerono, kuriam viešpataujant apaštalai šv. Petras ir šv. Paulius buvo nukan­kinti, atvaizdu.

Naująjį relikvijorių sukūrė italų skulptorius Gvidas Verojus, kuris skulptūromis, vaizduojančiomis svarbiausius Apaštalo gyvenimo įvykius, išgražino ir Šv. Pauliaus ba­zilikos duris. Pro šias duris, per šv. Pauliaus metų atidarymo Mišparus, į šventovę pirmasis įžengs popiežius Benediktas XVI.

Šv. Pauliaus metų laikotarpiui į Romą atvykstantiems piligri­mams siūloma aplankyti ir kitas vietas, susijusias su Tautų apašta­lo gyvenimu, veikla ir kankinyste. Be Sv. Pauliaus bazilikos, kurioje ilsisi Apaštalo palaikai, rekomen­duojama pasimelsti ir Šv. Petro ba­zilikoje, apaštalų kunigaikščio šv. Petro amžinojo poilsio vietoje, o taip pat Laterano Šv. Jono kated­roje, prie kurios (Sancte Sancto-rum koplyčioje) iš pradžių buvo saugomos Romos globėjų - apaš­talų šv. Petro ir šv. Pauliaus relik­vijos. (Šv. Jono bazilika tradiciškai yra Romos vyskupo, Popiežiaus, rezidencinė katedra).

Į Pauliaus metams skirtų pilig­riminių kelionių Romoje maršru­tus įtraukta ir abatija „Trys Fonta­nai" (Tre Fontanne). (Ji stovi toje vietoje, kur imperatoriaus Nerono įsakymu apaštalui šv. Pauliui buvo nukirsta galva.) Pasak legendos, egzekucijos metu nukirsta galva krisdama tris kartus atsitrenkė į že­mę. Tose vietoje, kur ji atšoko, iš­tryško fontanai. Maldininkai Ro­moje kviečiami aplankyti ir dvi ne­dideles bažnyčias - San Paolo alla Regola ir Santa Maria in Via Lata - pastatytas tose vietose, kur pa­gal tradiciją gyveno ir mokė apaš­talas šv. Paulius.

Į piligrimystės maršrutą įtrauk­ta Santa Prisca bažnyčia ant Aven-tino kalvos, kur gyveno šv. Pauliaus pirmieji mokiniai - šv. Priska ir šv. Akvilas (vėliau taip pat nukankin­ti). Tautų apaštalo pagerbimui į Ro­mą atvykę maldininkai galės aplan­kyti ir šv. Sebastijonui dedikuotą baziliką bei katakombas, kuriose pagal tradiciją pirmiausia buvo sau­gojami apaštalų šv. Petro ir šv. Pau­liaus palaikai iki jų perkėlimo į nuo­latines palaidojimo vietas. Paskuti­nė numatytų piligrimysčių stotis yra netoli Romos Forumo esantis Ma-mertino kalėjimas, kuriame iki nu­žudymo buvo kalinami šv. Petras ir šv. Paulius.

Rūpinamasi palikimu Turkijoje ir Sirijoje

Sekdami apaštalo šv. Pauliaus pėdomis, ateinančiais mėnesiais pi­ligrimai lankys ir kitas su tautų apaštalo gyvenimu bei misijine veik­la susijusias vietas, esančias Turki­joje, Sirijoje, Graikijoje, Maltoje bei kitose Viduržemio jūros regiono ša­lyse. Pirmiausia tai - šv. Pauliaus gimtąjį Taršo miestą, kuriame jo at­minimui skirti metai buvo pradėti jau praėjusį sekmadienį, birželio 22 dieną. Turkijos valdžios muziejumi paverstoje XII amžiaus Taršo Šv. Pauliaus bažnyčioje ta proga eku­menines pamaldas aukojo iš Vati­kano atvykęs Popiežiškosios krikš­čionių vienybės tarybos pirmininkas kardinolas Valteris Kasperis. Iškil­mėse dalyvavo ir nedidelės turkų katalikų bendruomenės (iš 72 mln. gyventojų 98 proc. yra musulmonai) vadovas Anatolijus, apaštališkasis vikaras vyskupas Luidžis Padovėzė, kiti vietos įvairių apeigų katalikųvyskupai, stačiatikių atstovai.

Artėjant šv. Pauliaus metų šven­timui Turkijos krikščionys vėl para­gino šalies vyriausybę grąžinti isto­rinę Taršo šventovę Kristaus išpa­žinėjams, kadangi dabartinis muzie­jaus statusas neleidžia tinkamai naudoti ją kulto reikalams. (Pasta­tas neturi net kryžiaus.) Kai Turki­jos premjeras Tajipas Erdoganas kovo mėnesį lankėsi Vokietijoje, šį reikalavimą jam priminė ir vokie­čių katalikų didžiausios Kelno ar­kivyskupijos ganytojas kardinolas Joachimas Meisneris. Jis paragino Taršė krikščionims skirti sklypą ir suteikti leidimą statyti ten naują šv. Pauliui dedikuotą šventovę bei ati­tinkamą dvasinį bei kultūrinį cen­trą maldininkams priimti. Ta proga buvo priminta, kad Turkija 2005 metais pradėjo derybas dėl priėmi­mo į Europos Sąjungą ir todėl reli­gijos laisvės užtikrinimas yra viena iš svarbių sąlygų reikiamai pažan­gai derybose.

Antiochijo melkitų katalikų pa­triarcho Grigorijo III Lohamo įsi­tikinimu, Sirijos sostinė Damaskas taip pat turi būti viena svarbiausių šv. Pauliaus metams skirtų piligri­mystės vietų. Kaip pasakojama Apaštalų darbuose, kelyje į Damas­ką buvęs krikščionių persekiotojas Saulius, išgirdęs apsireiškusiu Vieš­paties priekaištaujantį balsą, atsi­vertė į krikščionybę. Praradęs regė­jimą ir atgailaujantis Saulius Da­maske slėpiningu būdu šv. Ananijo buvo pagydytas ir pakrikštytas. Ši­taip prasidėjo jo, kaip šv. Pauliaus, didingas apaštalavimo kelias.

Patriarchas Grigorijus III Laha-mas žiniasklaidai pranešė, kad Mel­kitų Katalikų Bažnyčia drauge su Šventosios Žemės kustodų mažųjų brolių pranciškonų bendruomene rengia Damaske įvairius šv. Pau­liaus metams skirtus renginius bei teologijos seminarus, kunigų reko­lekcijas bei jaunimo susitikimus. Bandoma bendradarbiauti su Siri­jos prezidento Bašaro ai Asado re­žimu ir įsijungti į Damasko, pasi­skelbusio 2008 metų arabų kultūros sostine, renginių programą.

Paskelbtųjų atlaidų prasmė

Piligriminės kelionės skiriasi nuo turistinių tuo, kad pagrindinis jų tikslas ne tiek pažintinis, kiek dvasinis, siekiant atsivertimo ir vi­dinio atsinaujinimo. Tai liečia ir šv. Pauliaus metais būsimas keliones Tautų apaštalo gyvenimo ir veikimo pėdomis, ypač į Romą. Skelbdamas šv. Pauliaus gimimo jubiliejui skirtus metus, popiežius Benediktas XVI pabrėžė, kad ypatingas dėme­sys turi būti skiriamas piligrimams, kurie iš įvairių vietų norės atvykti prie Apaštalo kapo atgailauti, kad šitaip gautų dvasinę naudą". Kaip tik šiam uždaviniui, Šventojo Tėvo nurodymu, Vatikane buvo paskelb­tas dekretas dėl visuotinių atlaidų gavimo šv. Pauliaus metais, aplan­kius relikvijas Tautų apaštalui de­dikuotoje Romos bazilikoje.

Šiam tikslui be visuotiniams at­laidams įprastų gavimo sąlygų - iš­pažinties atlikimo, šventosios Ko­munijos priėmimo ir maldų Popie­žiaus intencija - reikalauja, kad pi­ligrimas, Šv. Pauliaus bazilikoje (kur saugomos Apaštalo relikvi­jos), sukalbėtų „Tėve mūsų", „Ti­kėjimo išpažinimą" bei pagarbiai paprašytų Švč. Mergelės Marijos ir šv. Pauliaus užtarimo. Pamaldžiai nusiteikus, mintyse reikėtų turėti ir apaštalą kunigaikštį šv. Petrą, su kuriuo šv. Paulius labai artimai bendravo. Apaštalinės penitencia-rijos (aukščiausio bažnytinio tribu­nolo) vadovo amerikiečio kardino­lo Džeimso Stafordo ir jo pavaduo­tojo italo vyskupo Džianfranko Džiročio pasirašytame dekrete pa­brėžiama, kad išpildę tokias sąly­gas piligrimai šv. Pauliaus metais gali pelnyti visuotinius atlaidus sau ar mirusiems artimiesiems dauge­lį kartų, tačiau tą pačią dieną tik vieną kartą.

Dokumente taip pat aiškinama, kad tikintieji, kurie negali išsireng­ti į piligrimystę prie apaštalo šv. Pauliaus kapo, visuotinius atlaidus galės pelnyti savo vyskupijose daly­vaudami pamaldose šv. Pauliaus metų atidarymo ir uždarymo pro­gomis ar kitą dieną, kurią nurodys vietos ordinarai (šv. Pauliui dedi­kuotose bažnyčiose arba kituose vietos ordinarų nurodytuose mal­dos namuose). Visuotiniams atlai­dams pelnyti keliamos įprastinės są­lygos - atlikus išpažintį, priimti šventąją Komuniją bei pasimelsti Popiežiaus intencijomis.

Gegužės 10 dieną paskelbtame dekrete nurodoma, kad „visuoti­nius atlaidus galės pelnyti ir ligo­niai bei kiti tikintieji, kurie dėl rim­tų ir pateisinamų priežasčių nega­lės dalyvauti šv. Pauliaus metams skirtose pamaldose. Būdami na­muose ir sieloje atsiriboję nuo bet kokio polinkio į nuodėmę, jie tu­rėtų atlikti įprastines atlaidų gavi­mo sąlygas. Sieloje vienydamiesi su šv. Pauliaus jubiliejaus garbei šven­timo dalyviais bei aukodami savo kentėjimus ir maldas Dievui už krikščionių vienybę, jie gaus visuo­tinius atlaidus sau arba mirusiems artimiesiems.

Visuotiniai atlaidai - tai visos laikinos bausmės panaikinimas as­meniui už padarytas nuodėmes, ku­rios buvo atleistos per išpažintį. Šv. Pauliaus metams skirtų „atlaidų do­vana, kurią Romos popiežius siūlo visuotinei Bažnyčiai, palengvina ke­lią siekiant aukščiausio vidinio nu­skaistinimo laipsnio ir pagerbia pa­laimintąjį apaštalą šv. Paulių", - tei­giama dekrete. Taip tikinčiųjų šir­dims primenama antgamtinio gyve­nimo reikšmė ir tuo jie paskatina­mi geriems darbams.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija