Atnaujintas 2008 m. liepos 4 d.
Nr. 51
(1644)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Blaivybės skleidėjo netekus

Prof. Fiodoras Uglovas 2004 metais
buvo įrašytas į Gineso rekordų
knygą, kaip seniausias
praktikuojantis chirurgas

Birželio 22 dieną, eidamas 104-tuosius metus, mirė žy­mus pasaulio blaivybės veikė­jas, mokslininkas, medicinos profesorius, Rusijos mokslų akademijos akademikas, Ru­sijos blaivybės sąjungos pirmi­ninkas Fiodoras Uglovas.

Mums, Vyskupo M. Va­lančiaus blaivystės sąjūdžio at­kūrėjams, su akademiku Ug-lovu teko garbė susipažinti ir bendrauti 1984 metų kovo 10 dieną Rygoje vykusioje anti­alkoholinėje konferencijoje. Akademikas sužavėjo išsamia moksline alkoholio problemų analize. Jis priminė, kad alkoholis ypač pa­vojingas Šiaurėje gyvenančioms tautoms, tai­gi, ir mums, lietuviams.

Sovietų Sąjungoje 1982 metais nuo alko­holio ir tabako sukeltų ligų mirė 1,5 milijo­no žmonių. Alkoholikai ir girtuokliai tarp vy­rų sudarė 36,7 proc. gyventojų. Tačiau pačios valstybės pajamos iš alkoholio buvo labai didelės - trečdalis visų iždo pajamų. Todėl tų laikų valstybės vadovai negalėjo, o gal ir nenorėjo įžvelgti neigiamų nepaprastai pa­plitusios girtuoklystės pasekmių, o gal ir ne­manė, kad reikėtų imtis ypatingų priemonių šiai epidemijai stabdyti.

Akademikas F. Uglovas atskleidė valsty­bės vadovams ir visuomenei alkoholiu grin­džiamos ekonomikos ydas. Jis įrodė, kad al­koholio nuostoliai daromi ūkiui ir žmonių sveikatai keliskart viršija gaunamas iš alko­holio valstybės iždo pajamas. Tai davė pagrin­dą M.Gorbačiovui pradėti griežtą blaivybės politiką, kuria, nepaisant priešininkų apkal­bų, Sovietų Sąjungoje nuo mirties dėl alko­holio vartojimo buvo išgelbėta daugiau kaip milijonas žmonių.

Kadangi blaivybės politika buvo vykdo­ma dideliu mastu, todėl tai, kas joje buvo tei­giama, taip pat ir padarytos klaidos, yra la­bai vertinga, visai žmonijai svarbi patirtis, ku­ria galės ir turės pasinaudoti dabartinė bei ateities kartos, nes antraip mūsų laukia ne­išvengiama pražūtis nuo alkoholio.

Akademikas Uglovas buvo vienas žymiausių mūsų laikų chirurgų. Visą gyveni­mą jis griežtai laikėsi blaivybės, todėl sulau­kęs šimto metų išliko darbingas ir buvo įrašytas į Gineso rekordų knygą, kaip se­niausias praktikuojantis chirurgas. Jis buvo įvairių premijų laureatas, Rusijos ir dauge­lio užsienio akademijų bei mokslo draugijų garbės narys.

Mus, vyskupo M. Valančiaus pasekėjus, akademikas F. Uglovas stiprino, įkvėpė veik­lai savo pavyzdžiu ir buvo ypatinga moralinė atrama. Nors tuometinė valdžia pavienius blaivystės sąjūdžio veikėjus nuolat sekė ir kartais net persekiojo, tačiau sunaikinti Vys­kupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio nesi­ryžo. Mes laikėmės remdamiesi velionio aka­demiko autoritetu, todėl F. Uglovo reikšmė Lietuvos blaivystės sąjūdžiui yra tikrai labai didelė.

Teneblėsta atmintis apie akademiko F. Uglovo didžius darbus, jo meilę žmonėms, sveikatos puoselėjimą, jo padorumą. Nuošir­džią užuojautą reiškiame Rusijos blaivybės sąjungai, į amžinybę išlydėjusiai savo iškilųjį pirmininką akademiką Fiodorą Uglovą.

Juozas KANČYS,
buvęs ilgametis Vyskupo M. Valančiaus
blaivystės sąjūdžio pirmininkas

Gediminas JAKUBČIONIS,
blaivystės sąjūdžio valdybos narys,
visuomeninės organizacijos „Tėvai prieš narkotikus" pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija