Atnaujintas 2008 m. liepos 4 d.
Nr. 51
(1644)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Koplyčia aukštojoje mokykloje

Benjaminas ŽULYS

KTU trečiuosiuose rūmuose atidaryta
Šiluvos Dievo Motinos vardu pavadinta
koplyčia
Livijos ŠIDLAUSKAITĖS nuotrauka

Neeilinės iškilmės vyko Kauno technologijos universi­teto trečiuosiuose rūmuose (KTU kultūros centre), įsikū­rusiuose Laisvės alėjos pra­džioje. Čia buvo pašventinta Šiluvos Dievo Motinos vardu pavadinta koplyčia. Panašios šventovės miesto pasaulieti­nėse aukštosiose mokyklose jau veikia Vytauto Didžiojo, Kauno medicinos, Žemės ūkio universitetuose. Tai bylo­ja, kad aukštose mokyklose rengiami ne tik inžinieriai, gy­dytojai, agronomai, kitų sričių specialistai, bet ir skiriama dė­mesio jų dvasinėms savybėms.

Į KTU koplyčios atidary­mo iškilmes atvyko ir joms vadovavo Kauno arkivysku­pas Sigitas Tamkevičius, vys­kupas Jonas Ivanauskas, LVK generalinis sekretorius, Ateitininkų federacijos dva­sios vadas mons. Gintaras Grušas, Kauno I dekanato dekanas mons. Vytautas Gri­garavičius, Kauno jėzuitų gimnazijos direktorius kun. Gintaras Vitkus, VDU kape­lionas kun. Simas Maksvytis, KMU kapelionas kun. Ričar­das Banys, Ateitininkų fede­racijos valdybos narė Rozvi-ta Vareikienė. Iš Vilniaus at­važiavo buvęs šios aukštosios mokyklos (tuo metu - Kau­no politechnikos instituto) auklėtinis, nūnai - kadenciją baigęs šalies prezidentas Al­girdas Brazauskas. Atvyko kai kurie Kauno miesto savi­valdybės pareigūnai, susirin­ko KTU vadovai, profesoriai, kitų aukštųjų mokyklų atsto­vai, akademinė jaunuomenė. Arkivyskupas S. Tamkevi­čius pasakė, kad koplyčia bus maldos ir ramybės vieta. Stu­dentai ir dėstytojai čia ieškos Dievo artumos, bus aukoja­mos šv. Mišios, vyks kitos dvasingumo iškilmės.

KTU rektorius Raimun­das Šiaučiūnas pasidžiaugė, kad nuo šiol universiteto ben­druomenė turės savo dvasinę prieglaudą, kurioje su Vieš­pačiu dalinsis savo išgyveni­mais, džiaugsmais bei rūpes­čiais. Taip pat džiugu, kad aukštoji mokykla jau turi nuolatinį kapelioną. Tai -kun. Kastytis Šulčius.

Ypač džiugi žinia, kad kop­lyčiai suteiktas Šiluvos Die­vo Motinos vardas. Šiais Mo­tinos Marijos apsireiškimo Šiluvoje 400 jubiliejiniais metais tai itin džiugina.

Koplyčia - ne vien pasta­tas, patalpa, bet visų pirma - dvasinio susikaupimo, ar­timo bendravimo su Aukš­čiausiuoju vieta. Šalia kry­žiaus buvo padėta Šiluvos stebuklingojo Marijos pa­veikslo kopija. Arkivyskupas S. Tamkevičius palaimino koplyčios kryžių, altorių, vi­są šventovės patalpą. O KTU rektoriui buvo įteiktas dekretas apie koplyčios ati­darymą.

Šiluvos Dievo Motina -tai Viešpaties ženklas mūsų nedidelei šaliai, kad Jis mus globoja. Tad naudokimės šia Jo meile ir gerumu, tuo pa­čiu Jam už tai atsilygindami.

Buvo prisiminta, kad prieškario metais šiuose rūmuose rezidavo ateitininkų bendruomenė. Sovietmečiu ši veikla buvo uždrausta, o nepriklausomybės metais vėl atkurta. Rūmuose dvi patal­pos skirtos šiai organizacijai.

Savo prisiminimais apie aukštąją mokyklą pasidalijo A. Brazauskas.

Rektorius R. Šiaučiūnas koplyčios atidarymą univer­sitete pavadino istoriniu įvy-kiu.

Šventės dalyviams kon­certavo universiteto choras „Jaunystė".

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija