Atnaujintas 2008 m. liepos 4 d.
Nr. 51
(1644)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šventė arkivyskupijos globėjo dieną

Kauno arkivyskupijos kunigai
Šv. Jono Krikštytojo šventėje
Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje

Birželio 24 dieną, šven-čiant dangiškojo globėjo Šv. Jono Krikštytojo šventę, penktąjį kartą (nuo 2004-ųjų) paminėta Kauno arkivysku­pijos diena. Šventė prasidėjo Eucharistijos šventimu Kris­taus Prisikėlimo bažnyčioje gausiai dalyvaujant tikintie­siems. Arkivyskupijoje tar­naujantys dvasininkai prie al­toriaus atėjo didžiule proce­sija. Šv. Mišių liturgijai vado­vavęs Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamke-vičius pakvietė melstis už ar­kivyskupijos dabartį ir ateitį, kad kiekvienas, tarnaudamas pagal savo luomą ir pareigas, būtų vertas dangiškojo globė­jo šv. Jono Krikštytojo šven­tumo pavyzdžio. Šv. Mišias koncelebravo arkivyskupijos augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas, Panevėžio vysku­pas emeritas Juozas Preikšas, prelatas Vytautas Steponas Vaičiūnas, OFS, Kauno kunigų seminarijos rektorius monsinjoras Aurelijus Žu­kauskas ir visi iškilmėse da­lyvavę dvasininkai, giedojo bažnyčios choras (vadovė Danguolė Beinarytė).

Arkiv. S. Tamkevičius ho-milijoje pabrėžė išskirtinį metą, kurį išgyvena Kauno arkivyskupija, rengdamasi Švč. M. Marijos apsireiškimo Šiluvoje 400 metų Jubiliejui. Ganytojas pakvietė apmąstyti Šiluvoje apsireiškusios Mari­jos ir šv. Jono Krikštytojo mi­sijų dvasinę sąsają. Pasak ar­kivyskupo, abu dangiškieji globėjai kvietė žmones palikti nuodėmės kelią ir atsigręžti į Dievą. Ir Jubiliejaus šventi­mas būsiąs prasmingas tik dvasiškai ūgtelėjus kiekvie­nam arkivyskupijos žmogui. Homilijoje kiekvienas para­gintas apmąstyti savo santykį su Eucharistija, kad jos pri­ėmimas būtų kuo vaisinges­nis, pakviestas rimtai jai reng­tis, daugiau dėmesio skiriant sąžinės patikrinimui, vengti perdėtos išorinės pagar­bos. Arkivyskupas išsakė lū­kestį, kad šv. Mišios taptų kiekvieno arkivyskupijos ti­kinčio žmogaus gyvenimo centru, o Eucharistijos garbi­nimas apimtų ir protą, ir šir­dį. „Švč. M. Marija primena - kaip anuomet Šiluvoje - ne­užmiršti jos Sūnaus: Eucha­ristija yra mūsų dvasinė jė­ga ", - sakė ganytojas.

Užbaigdamas šv. Mišias arkiv. S. Tamkevičius nuošir­džiai padėkojo kunigams, pa­švęstojo gyvenimo nariams, pasauliečiams, kurie itin ak­tyviai dalyvauja arkivyskupi­jos gyvenime, taip pat pasvei­kino visus Jonus ir ypač vardines švenčiančius vysk. J. Ivanauską bei kitus brolius kunigus. Prel. dr. V S. Vaičiū­nas arkivyskupijos augziliarui tarė sveikinimo žodį ir įteikė gėlių. Visiems arkivyskupijos šventės dalyviams buvo su­teiktas ganytojiškas palaimi­nimas.

Arkivyskupijos diena to­liau minėta Kristaus Prisikė­limo bažnyčios konferencijų salėje, kur sielovados pro­gramų koordinatorė Vaida Spangelevičiūtė pirmiausia pakvietė prisiminti nuotrau­kose įamžintas svarbiausių švenčių ir renginių akimir­kas.

Savo pranešime apie šiandienines sielovados ak­tualijas bei pasirengimą Ju­biliejui arkiv. S. Tamkevičius pabrėžė, jog niekada lig šiol arkivyskupijos gyvenime ne­būta tiek prasmingų rengi­nių. Ganytojas prisiminė gražias dekanatų, parapijų bendruomenių pastangas priimant keliaujantį Šiluvos Dievo Motinos paveikslą,rengiant Eucharistinius kon­gresus ir šventes, piligrimi­nes keliones. Savo kalboje ypač pasidžiaugė, kad dar niekada tiek dėmesio nebu­vo skiriama Eucharistijos garbinimui. Tarp kitų iškilių įvykių išskirtas sėkmingai baigtas Sinodo darbas (Ar­kivyskupijos dienos dalyviai galėjo pasidžiaugti atskira knyga išleistais Sinodo nuta­rimais), sveikintinas katali­kiškų mokyklų gausėjimas Kauno mieste. Kita vertus, arkivyskupijos gyvenime yra ir nerimą keliančių ženklų: arkivyskupas apgailestavo dėl gyventojų emigracijos, mažėjančių pašaukimų, tiky­bos mokytojų stygiaus. Dė­kodamas už arkivyskupijos žmonių darbą ir aktyvumą dvasiniame gyvenime arkiv. S. Tamkevičius pabrėžė, kad nuoširdžiomis jų pastango­mis pasiseka nuveikti nema­žai darbų, palinkėjo visiems gerai pasirengti artėjančiam Šiluvos Jubiliejui.

Dėkodamas už arkivys­kupijos žmonių darbą ir ak­tyvumą dvasiniame gyveni­me arkiv. S. Tamkevičius pa­brėžė, kad nuoširdžiomis jų pastangomis pasiseka nuveikti nemažai darbų, taip pat palin­kėjo visiems gerai pasirengti artėjančiam Šiluvos Jubiliejui. Kaip ir kasmet, arkivyskupas padėkos raštais ir Kauno ar­kivyskupijos garbės ženklu -Šiluvos Dievo Motinos meda­liais apdovanojo keletą la­biausiai nusipelniusių arkivys­kupijos žmonių. Šiemet tarp apdovanotojų buvo Jurbarko dekanas ir klebonas kun. Kęs­tutis Grabauskas, Raseinių vi-cedekanas ir parapijos klebo­nas kun. Vytautas Paukštis, kurijos darbuotojos ses. Al­ma Vabuolaitė, FDCJ, Alma Kreptavičiūtė, kiti institucijo­se, parapijose ypač uoliai sa­vo pareigas atliekantys ir gy­venimo pavyzdžiu liudijantys Evangeliją arkivyskupijos ti­kintieji.

Arkivyskupas įteikė ir kasmetinius „Bažnyčios kro­nikos" fondo apdovanojimus. Violeta Micevičiūtė apdovanota už ilgametį, uolų ir pa­siaukojamą filologinį darbą nuosekliai atspindint Lietu­vos bažnytinio gyvenimo įvy­kius „Bažnyčios žiniose", ren­giant Apaštalų Sosto doku­mentų vertimus, nepailsta­mai redaguojant religinę lite­ratūrą, ypač gyvybės kultūrą puoselėjančius tekstus, už iš­manų rūpinimąsi Bažnyčios bei teologijos kalba ir už as­menišką krikščioniško gyve­nimo liudijimą, džiugiai tar­naujant įvairiuose skirtuo­siuose Viešpaties vynuogyno baruose. Vidai Savičiūnaitei toks apdovanojimas įteiktas už sąžiningą žurnalistinę veiklą, vertybiniu žvilgsniu aprėpiant kultūrinius įvykius bei korektiškai atspindint Bažnyčios gyvenimo viešąją raišką ir už nuoseklų profe­sinės etikos puoselėjimą.

Apdovanoti ir šiltais plo­jimais palydėti buvo ir moks­leiviai: arkiv. S. Tamkevičius įteikė apdovanojimus arki­vyskupijos mastu organizuo­to ir Šiluvos Jubiliejui skirto rašinių bei piešinių konkur­so nugalėtojams. Pasigėrėti išties kūrybinga ir talentinga arkivyskupijos jaunąja karta iškilmių dalyviai turėjo pro­gą ir klausydamiesi solistės Ivetos Ivanauskaitės (moky­toja Eglė Starkevičienė) at­liekamų dainų.

Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija