Atnaujintas 2008 m. liepos 9 d.
Nr. 52
(1645)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Nudžiugino „Zalvynė“

Jonas PETRONIS

Jaunosios kanklininkės

ZZarasų rajono kultūros centro etnografė Rima Vitaitė, kiti kultūros darbuotojai, mokytojai stengia­si, kad vaikai, jaunimas mokėtų savo protėvių dainas, šokius, papročius. Nuolat vyksta daug folkloro švenčių. Viena iš jų - respublikinis vaikų ir jaunimo festivalis „Zalvynė". Jis vyko Zarasuose.

„Zalvynė" - sėliškojo krašto projektas, į jo renginius susirinko jaunieji folkloro puoselėtojai iš įvai­rių kraštų jau penktą kartą. Pava­dinimas sėliškas, nuo paplitusių hidronimų - Zalvas, Zalvė, Zalvelė, latviškos upelės Zalvite, kas reiškia žalsvą, žalią.


Dailininkės sukaktys

Bronius VERTELKA

Menininkę Stasę Medytę jubiliejinės
parodos atidaryme pristatė Lietuvos
dailininkų sąjungos Panevėžio
skyriaus pirmininkas Tomas Rudokas

Panevėžiečiai minėjo žino­mos dailininkės Stasės Medytės gyvenimo 60 metų ir jos kūrybinio darbo 40 metų sukaktis. Iškilmės vyko galerijoje „XX". Joje buvo atidaryta menininkės darbų paroda.

S. Medytė eksponuoja ekslibrisus bei portretus, o triptiką skyrė savo mamai. Miesto mero padėką S. Medytei įteikė Savivaldybės atstovai. Menininkės kolega Povilas Šiaučiūnas priminė, jog Šilagalio žemė išaugino du didžius menininkus - pasaulinio garso dailininką Stasį Eidrigevičių ir Stasę Medytę. Jis teigė, kad Panevėžys tapo vienu iš ekslibrisų kūrėjų centru. Stasės dar­bai - racionalūs, portretai - emocingi, tarsi gyvi.


Apie Zarasų lietuvių atgimimą

Jonas PETRONIS

Svečiai bibliotekai atvežė dovanų -
knygų, kurias įteikia Šatrijos
Raganos bendrijos pirmininkė,
literatūrologė Brigita Speičytė

Zarasų viešoji biblioteka pakvietė zarasiškius į literatūros ir muzikinį renginį „Lietuvių atgimimas tarp Žemaitijos ir Lietuvos: Šatrijos Ragana ir Vaižgantas". Šatrijos Raganos bendrija ir biblioteka surengė tikrą šventę. Jau renginio pradžioje Šatrijos Raganos bendrijos pirmininkė, literatūrologė Brigita Speičytė pranešė, kad kalbėsime ne tik apie Žemaitiją, kuri išugdė tokius žinomus lietuvių literatūros klasikus, bet ir apie Zarasus. Kad ir kaip būtų keista, bet Zarasai glaudžiai susijęs su šių klasikų vardais, tiksliau su gydytoju Dominyku Bukontu, kuris brangus kiekvienam zarasiškiui. D. Bukonto, gimusio Mažeikių krašte, atminimą saugo Zarasų krašto žmonės. 1900 metais jis atvyko į Dusetas ir dirbo čia gydytoju. 1904 metais jis buvo Rusijos kariuomenės gydytojas. 1906 metais išėjo į atsargą ir įsikūrė Zarasuose. Čia vadovavo ligoninei, kovojo su dėmėtosios šiltinės epidemija, ja užsikrėtęs 1919 metais numirė. Gydytojas antropologas Dominykas Bukontas palaidotas Zarasuose, miesto aikštėje. 1993 metais jam pastatytas paminklas.


Pirmasis sugrįžimas

Bronius VERTELKA

Bronius Bružas ir Joana Danutė
Plikionytė-Bružienė parodos atidaryme

Vilnietė menininkė Joana Danutė Plikionytė-Bružienė per jos parodos „Retro" atidarymą birželio 19-ąją Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje paklausta, kodėl taip ilgai savo kūrinių neparodė gimtajame mieste, atsakė laukusi, kol pakvies. J. D. Plikionytė-Bružienė gimė Panevėžyje griaudint Antrajam pasauliniam karui tarnautojų šeimoje. Dailininkės mama buvo jautrios, romantiškos prigimties moteris, pati piešė, norėjo tapyti žvaigždes, debesis. Šios neįkūnytos svajonės savotiškai išsipildė dukros grafikos lakštuose. Prieš 40 metų Joana Danutė baigė anuometį Vilniaus dailės institutą, gyvena ir dirba Vilniuje. Dirba grafikos, plakatų bei knygų iliustravimo srityse, lieja akvareles, bando jėgas skaitmeninės grafikos srityje. J. D. Plikionytės-Bružienės kūrinių turi įsigijęs Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, M. K. Čiurlionio muziejus, JAV, Austrijos, Vokietijos bei kitų šalių kolekcininkai. Menininkė surengė apie 15 personalinių parodų, dalyvavo 60 parodų.


Jėzuitų provincijos 400-mečiui

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Šv. Ignacas Lojola ir šv. Pranciškus
Ksaveras XVIII a. nežinomas dailininkas

1608 metų vasariokovo mėnesiais posėdžiavusi Jėzaus Draugijos Generalinė kongregacija paskelbė savanorišką Lietuvos provinciją. Tai įvyko praėjus vos 68 metams nuo šv. Ignaco Lojolos įsteigtos vienuolijos. Į Vilnių jėzuitus pakvietė vyskupas Valerijonas Protasevičius 1569 metų rudenį. Atvykę čia jėzuitai stengėsi pateisinti vyskupo viltis: po metų įsteigė kolegiją - pirmąją gimnazijos lygio mokyklą Lietuvoje. 1579 metais ši kolegija išaugo į Vilniaus akademiją - universitetą. Taigi jėzuitų dėka savo tėvynėje turime vieną seniausių universitetų Europoje.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija