Atnaujintas 2008 m. liepos 9 d.
Nr. 52
(1645)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Mongolija: nesėkmingas revoliucijos scenarijus

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Mongolijoje po užpraėjusį sekmadienį vykusių rinkimų į parlamentą prasidėjo masiniai neramumai. Rinkimus laimėjo Liaudies revoliucinė partija (buvę komunistai). Jų atstovai gavo 50 deputatų mandatų 80 vietų Mongolijos parlamente. Demokratų partijos atstovai gavo 27 mandatus, dar trys mandatai atiteko nepriklausomiems kandidatams.

Paskelbus rinkimų rezultatus, Mongolijos Demokratų partijos šalinin­kai pradėjo mitingus, masines demonstracijas. Jie kaltino valdžią rinkimų rezultatų klastojimu. Liepos 1-2 dienomis protestuotojai ėmėsi ryžtingų veiksmų ir užėmė Liaudies revoliucinės partijos būstinę ir ją padegė. „Mo­lotovo kokteiliais" padegti ir kelių su valdančiąja partija susijusių bendro­vių biurų pastatai. Centrinėse gatvėse pastatytos barikados. Malšinti de­monstrantų buvo atsiųsta keli tūkstančiai kareivių ir policijos pareigūnų, kurie panaudojo jėgą. Per susirėmimus penki žmonės žuvo, apie trys šimtai sužeista, per 700 demonstrantų suimta. Beveik penkias dienas Ulan Bato­ro centre stovėjo šarvuočiai, patruliavo kariniai patruliai.

Įvykiai Mongolijoje vadinami bandymu pakartoti „oranžinės revoliucijos" scenarijų. Dabar Vakaruose „oranžinėmis revoliucijomis" vadinamos kelios neseniai įvykę revoliucijos Ukrainoje, Gruzijoje ir Kirgizijoje. Visose šiose ša­lyse buvo nuversti korumpuoti režimai. Dabartinė padėtis šiose valstybėse skir­tinga. Gruzija bandoma įvelti į konfliktus su Abchazija, palaikoma Rusijos valdžios, tačiau šiaip padėtis šalies viduje gana stabili. Prezidento Saakašvilio politiką palaiko didelė dalis Gruzijos gyventojų ir prorusiškai opozicijai nepa­vyksta įsigalėti. Ukrainoje per praėjusius kelerius metus įvyko daug įvairių per­mainų, bet padėtis išlieka nestabili, tarp savęs dažnai konfliktuoja premjerės Timošenko ir prezidento Juščenkos šalininkai. Kirgizijoje padėtis nėra stabili, tačiau ši šalis yra demokratiškiausia Vidurinės Azijos respublika.

Mongolijoje dažnai prisimenami Čingischano laikai. 1207-1227 me­tais mongolų-totorių valstybė buvo labai galinga, ji užėmė daugelį kai­myninių kraštų. Ir po Čingischano mirties jo vaikai bei anūkai organiza­vo karo žygius, įkūrė daug atskirų valstybių, tarp jų ir garsiąją Aukso Ordą, kuri veržėsi į Europą ir ilgą laiką kontroliavo didelę Rusijos dalį. Apie šimtą metų mongolai valdė ir Kiniją. Tačiau jau XV amžiuje mon­golų įtaka gerokai sumažėjo. Galų gale XVII amžiuje kraštą užvaldė Kinija, kurią tuo metu valdė mandžiūrų Cinų dinastija. Kinų imperijos valdymas truko ilgus šimtmečius.

Mongolija vėl atgavo nepriklausomybę tik 1911 metais, po Kinijoje įvykusios revoliucijos. Bet padėtis krašte buvo nestabili, vyko grumtynės tarp įvairių į valdžią pretenduojančių grupių, o nuo 1918 metų suaktyvė­jo iš sovietų Rusijos palaikomi komunistai. Padėtis šalyje 1919-1920 me­tais buvo komplikuota, dalį teritorijos užvaldė komunistų būriai, dalį užėmė kinų kariuomenė. 1920 metų rudenį į Mongoliją atvyko baltag­vardiečių daliniai, vadovaujami barono Romano Ungerno. Jie užėmė sostinę Irgą (dabar Ulan Batoras). R. Ungernas, kilęs iš Talino, pasižy­mėjo Pirmajame pasauliniame kare, o 1918 metais baltagvardiečių ly­deriai jam suteikė generolo laipsnį. Kurį laiką baltagvardiečiai kartu su sau palankiais mongolų lyderiais valdė kraštą. 1921 metų pavasarį po įvykusių nesėkmingų kovų su rusų bolševikų daliniais R. Ungernas buvo išduotas ir nuteistas mirties bausme, jo daliniai išsisklaidė. 1921 metų pabaigoje įsikūrė Mongolijos respublika, valdoma komunistų.

Dabar Mongolijoje gyvena 2,8 milijono gyventojų, daugiau nei 30 pro­centų iš jų gyvena žemiau skurdo ribos. Bendras vidaus produktas vienam gyventojui siekia 2000 dolerių. Mongolai sudaro 85 procentus šalies gy­ventojų. Pagrindinės tautinės mažumos - kazachai, rusai, kinai, uigurai. Už Mongolijos ribų gyvena 5 milijonai mongolų, iš jų 4,8 milijono - Kini­joje. Buriatai nepriskiriami prie bendro užsienyje gyvenančių mongolų skai­čiaus, tačiau 70 tūkstančių buriatų, gyvenančių Mongolijoje, priskiriami mongolams. Iš esmės buriatai yra mongolų etninė grupė, prieš kurį laiką net buvo vadinami buriat-mongolais.

Mongolija ilgą laiką buvo izoliuota valstybė, labai priklausoma nuo SSRS. Šalies ekonomika vystėsi silpnai. Nuo 1990 metų įvyko tam tik­ros permainos, tačiau dominuojantys buvusių komunistų klanai, išlaikę valdžią, stabdo šalies vystymąsi. Dabartiniai spontaniški, prastai organi­zuoti protestai išreiškia žmonių nusivylimą dabartine padėtimi krašte. Įsivyravusi stagnacija trukdo Mongolijai pakilti iš ekonominės duobės, šalis ryškiai atsilieka nuo kaimyninių valstybių.

Kruvini mūšiai Ulan Batoro gatvėse kiek supurtė ir Mongolijos ly­derių kasdienybę. Prezidentas Nambarinas Enchbajaras liepos 3 dieną sukvietė Mongolijos saugumo tarybos posėdį, į kurį buvo pakviesti ir opozicinės Demokratų partijos atstovai. Buvo tariamasi, kaip taikiai sureguliuoti kilusią krizę. Praėjusį sekmadienį Mongolijos vyriausybė atšaukė nepraprastąją padėtį, kuri buvo paskelbta praėjusią savaitę po riaušių, praūžusių šalies sostinėje dėl suklastotų rinkimų rezultatų. Į įvykius Mongolijoje sureagavo kai kurios užsienio valstybės. Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas A. Nesterovas pareiškė, kad Mon­golijai priešiškos jėgos bando sukurstyti revoliuciją. JAV valstybės de­partamento atstovė išreiškė susirūpinimą smurto proveržiais Mongo­lijoje ir pasisakė už dialogą tarp visų konfliktuojančių pusių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija