Atnaujintas 2008 m. liepos 16 d.
Nr. 54
(1647)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Lietuvos partizanai susitiko Mūšios parke

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Mūšios parke plazda Trispalvė,
su kuria partizanai ėjo į mūšį

Lietuvos partizanų kapeliono monsinjoro Alfonso Svarinsko ini­ciatyva Didžiosios Kovos partizanų apygardos aktyvios kovinės veiklos teritorijoje, Mūšios upės ir to pa­ties pavadinimo miškelyje jau prieš keletą metų įkurtas Mūšios parkas. Šiame parke stūkso kiekvienam Di­džiosios Kovos partizanų apygardos batalionui, jo kovotojų atminimui skirtas ąžuolinis kryžius. Šio parko centre gražiai prižiūrima veja, ku­rioje stovi du kryžiai. Vienas - bal­tas, skirtas popiežiui Jonui Pauliui II, kitas, su septyniais kryžiais -Jungtinių Amerikos Valstijų prezi­dentui Ronaldui Reiganui. Pušaičių paūksmėje žaliai nudažyta nedide­lė medinė pakylėlė - vieta, kur pa­statomas altorėlis šv. Mišių aukai. Visai netoli ir gimtasis mons. A. Svarinsko kaimelis. Puikiai su­tvarkytas ir prižiūrimas parkas kaip magnetas traukia daugelį keliautojų po Lietuvą. Ir partizanai vidur­vasaryje dažnai rengia visų devynių partizanų apygardų sąšauką aktua­liais nūdienos klausimais, paben­dravimui, pasitarimui.

Liepos 12 dieną, šeštadienį, Mū­šios parke rinkosi Lietuvos partiza­nai, ryšininkai, rėmėjai, patriotai. Į renginį atvyko Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio (LLKS) valdybos pir­mininkas dim. pulkininkas Jonas Čeponis, LLKS štabo viršininkas dim. mjr. Vytautas Balsys, partiza­nų apygardų vadai, legendinis par­tizanas dim. mjr. Juozas Armonai-tis, dim. generolas Jonas Kronkai-tis su žmona.

Atvyko KASP vadas pulk. Antanas Plieskis, Lietuvos Karinių Jūrų Pa­jėgų vadas flotilės admirolas Kęstu­tis Macijauskas, Lietuvos Seimo na­rys, Lietuvos Sąjūdžio Tarybos pir­mininkas Rytas Kupčinskas, Čečėni­jos reikalų gynėjas Algirdas Endriu­kaitis ir kiti garbūs svečiai.

Prieš vidudienį, 11 valandą, vi­siems sugiedojus Lietuvos valstybi­nį himną, šv. Mišias už Lietuvos iš­gelbėjimą, aukojo Panevėžio vysku­pas Jonas Kauneckas, talkino deka­nas kun. Gintautas Kabašinskas, mons. A. Svarinskas, mons. Jurgis Užusienis, kun. Petras Tavoraitis. Pa­mokslo metu ganytojas sakė, kad Lietuvos partizanai laimėjo pagrin­dinę kovą - jų kova nebuvo beprasmė. Deja, tik atgavus nepriklauso­mybę užsienio visuomenė sužinojo apie dešimt metų vykusį partizaninį karą, jo aukas. Lietuva okupacijos metais neteko beveik milijono savo piliečių. Vyskupas gyvais pavyzdžiais iš savo tėvų gyvenimo parodė tragiš­kas okupacijos pasekmes. Partizanų kovos už laisvę atnešė Lietuvai ne­priklausomybę, kuria mes visi džiau­giamės jau aštuoniolika metų.

Šv. Mišiose giedojo Anykščių, Panevėžio ir Ukmergės šaulių bei politinių kalinių jungtinis choras. Paskui prasidėjo diskusijos-prane-šimai. Pirmasis pranešimą skaitė R. Kupčinskas, kalbėjęs apie agre­syvią Rusijos politiką, nesiskaitymą su Lietuvos valstybės nuomone. Prelegentas kvietė būti budriems ir užbėgti Rusijos užmačioms už akių, sekti jos imperinius norus diktuoti savo valią. A. Endriukaitis kalbėjo apie dabartinę Rusijos politiką, kuri remiasi ekonominiu šantažu, mat jai priklauso dujų ir naftos išteklių monopolis. Taip pat akcentavo, kad mūsų valdžios vyrai nesiima konkrečių priemonių su didėjančia in­fliacija ir kainų kėlimu. A. Endriu­kaitis pasiūlė šio sąskrydžio daly­viams pasirašyti kreipimąsi į Lietu­vos Vyriausybę dėl padėties Lietu­vos ekonomikoje ir priemonių ko­voje su korupcija bei infliacija, taip pat perskaitė kreipimąsi į Prezidentą dėl Aukščiausiojo Teismo pir­mininko klausimo, kuriam pritarė susirinkimo dalyviai ir pasirašė as­meniškai. Generolas J. Kronkaitis kvietė ryžtingai telktis rinkimams į Seimą, nes padėtis Lietuvoje tik blogėja. Partizanus sveikino KASP vadas pulkininkas A. Plieskis, admi­rolas Kęstutis Macijauskas. Aukš­taičių krašto poetas Povilas Kulvins-kas paskaitė eilių iš paskutinės sa­vo eilėraščių rinktinės „Žmogaus meilė". LLKS vadas dim. pulk. J. Čeponis padėkojo renginyje da­lyvavusiems partizanams, ir sakė, kad reikia kovoti ir toliau, būti itin budriems, akylai sekti priešo kėslus. Po prelegentų kalbų nuotaiką skaidrino kariuomenės orkestras ir patriotinės dainos, kareiviška košė, arbata. Ilgai dar skambėjo dainos apie tėvynę, Dievą ir artimą.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija