Atnaujintas 2008 rugpjūčio 27 d.
Nr. 64
(1657)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Antalinos dvaro rūmai išliks ateities kartoms

Vytautas Bagdonas

Pro tankiai suvešėjusius aukštakamienius medžius,  pro tankią jų lapiją  nuo kelio atsiveria vaizdas: raudonų plytų skliautuotas pastatas su bokštais. Tai – buvusio Antalinos dvaro rūmai. Apgriuvę, vietomis pradėję irti, reikalaujantys remonto. Bet iki šių dienų išlikę, išsaugoti... Viešintų krašte (Anykščių rajonas) nuo seno garsėjo Antalinos dvaras. Istoriniai šaltiniai byloja, kad Antalinoje dvaro rūmai buvo pastatyti 1812 metais, jo savininku tada buvo ponas Durasas. 1923 metų surašymo duomenimis, dvare iš viso buvo 12 sodybų su 108 gyventojais. 1924 metais buvo vykdoma Antalinos dvaro žemių parceliacija, tuomet savininkei Julijai Jakoveckienei, valdžiusiai beveik 133 ha, buvo palikta arti 80 ha žemės. 1925 metais šį dvarą įsigijo Mykolas Linkevičius.

Apie Antalinos dvarą ir jį valdžiusius savininkus išliko nedaug istorinių žinių, kaip ir apie patį Antalinos kaimą. Žinoma, kad nuo 1920 metų čia veikė pradinė mokykla, beje, gyvavusi kone septyniasdešimt metų. Po Antrojo pasaulinio karo iš Antalinos į Sibirą  buvo ištremti keturi asmenys. Tiesa, kolūkinius metus dar ir dabar daugelis mena. 1949 metais Antalinoje buvo įkurtas „Spindulio“ kolūkis, vėliau antaliniečiai daugelį metų triūsė „Ateities“, „Šviesos“, „Surdegio“ kolūkiuose, mat ūkiai buvo stambinami, keitėsi pavadinimai. Surdegio parapijai priklausantis Antalinos kaimas, nors ir yra užkampyje, dar išlikęs, gyventojams suskaičiuoti pakaktų ir abiejų rankų pirštų.

Per karus, pokario suirutes, sovietmečiu Antalinos dvaro centriniai rūmai išliko iki šių dienų. Dar išsilaikė ir kadaise buvusio didžiulio ir gražaus parko fragmentai. Kolūkiniais metais čia glaudėsi kontora, kitos kaimo įstaigos, todėl įspūdingas raudonų plytų pastatas nebuvo nuniokotas, išgriautas, kas atsitiko su kai kuriais kitais Anykščių krašto dvarais.

1989 metais Antalinos dvaras ir žemė buvo grąžinti teisėtiems paveldėtojams – Petrulionių šeimai. Paveldėtojai nei dvaro rūmų, nei parko netvarkė, tačiau sergėjo nuo piktavalių žmonių, rūpinosi išlikusio istorinio ir kultūrinio paveldo išsaugojimu. Neseniai dvaro rūmus ir parką nusipirko privatus asmuo iš sostinės, pasiryžęs atkurti pastatą, sutvarkyti parką, padaryti buvusį Antalinos dvarą traukos objektu. Pirmieji aplinkos tvarkymo darbai jau atlikti – apie rūmus iškirsti menkaverčiai krūmai, šabakštynai, nušienauta žolė, tad aplinkui jau galima pasivaikščioti, pasižiūrėti į įdomios konstrukcijos pastatą, prieiti prie kieme esančio kryžiaus. Gražiai apgenėtos eglutės prie kryžiaus susodintos taip originaliai, kad iš aukštai pažvelgus galima pamatyti visais metų laikais žaliuojančius... Gedimino stulpus. Žinoma, tam, kad pamatytum tokį žalią „stebuklą“, reikia pakilti net į antrąjį rūmų aukštą ar riterių laikus primenantį bokštą. Kadangi savininkas Antalinoje būna ne visą laiką, tai ir iš viršaus į Gedimino stulpų simbolį atkartojančias eglutes žvilgtelti ne visiems pasiseka...  Kai kur prie pastato pritvirtinti lietaus nutekėjimo vamzdžiai, tad lietus jau nebepaklius ant mūro ir jo nebepūdys. Žinoma, darbų laukia begalės, kol dvaro rūmai įgaus pirmykštį vaizdą, taps kultūros židiniu ar turizmo objektu. Nemažai teks skirti tam ir lėšų, ir laiko. Rimtų darbų, investicijų laukia ir unikalus parkas, kuris dabar panašus į... džiungles. Tačiau jau dabar akivaizdu, kad rūmai tikrai išliks ateinančioms kartoms.

Anykščių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija