Atnaujintas 2008 rugsėjo 3 d.
Nr. 66
(1659)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šveicarijos kamerinio orkestro „Camerata Bern“ koncertas

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Šveicarijos smuikininkė virtuozė
Karolina Widman Kauno
karininkų ramovėje sugrojo
L. van Bethoveno „Kreicerio sonatą“

Į Lietuvą retokai atvyksta Šveicarijos muzikiniai kolektyvai bei solistai. Pažaislio muzikos festivalio programon šiais metais Šveicarijos muzikinio pasaulio atstovai pateko į baigiamąjį koncertų ciklą. Rugpjūčio mėnesio viduryje Kauno karininkų ramovėje koncertavo Šveicarijos  Berno miesto kamerinis orkestras ir smuikininkė Karolina Widman. Programoje žiūrovai išgirdo šiuolaikinių kompozitorių B. Bartoko (1881-1945) kūrinį „Divertismentas“ bei Fabiano Miulerio „Labirintas“ ir klasiko Liudvigo van Bethoveno (1770-1827) garsųjį kūrinį „Kreicerio sonata“ smuikui ir styginių orkestrui.

  „Camerata Bern“, įkurta 1963 metais, išaugo į aukščiausius kritikų ir publikos įvertinimus pelniusį kamerinį orkestrą, kurio narius įkvėpė bendra kolektyvos vizija – nedidelis ir lankstus ansamblis be dirigento. Vienu iš žinomiausių Europos kamerinių orkestrų tapusi „Camerata Bern“ koncertuoja visame pasaulyje ir yra vadinama Berno kultūros ambasadore. Kiekvienas iš keturiolikos orkestro narių rengia solinius ir kamerinės muzikos koncertus. Orkestro repertuaras aprėpia kamerinius kūrinius nuo ankstyvojo baroko iki šiuolaikinių kompozitorių muzikos. Ansamblio meistriškumą aukštai įvertino ir su juo koncertavę žymūs pasaulio atlikėjai: Gidon Kremeris, Leonidas Kavakos, Andželika Kiršlager, Heinzas Holigeris ir daugelis kitų.

  Orkestro solistė Karolina Widman gimė Miunchene, studijavo Kelne, Bostone ir Londone Igorio Ozimo, Mišelio Auclairo bei Davido Takeno smuiko klasėse. Smuikininkė yra laimėjusi prizus bei apdovanojimus ne viename svarbiame konkurse. K. Widman yra kviečiama groti garsiausiuose pasaulio festivaliuose. Jos scenos partneriais buvo įžymūs dirigentai Yehudi Menuhidas, Walteris Weleris, Peteris Rundelis ir daug kitų. 2007-2008 metais smuikininkės koncertų sezoną pradėjo rečitaliai Frankfurte, laukia koncertai Kinijoje, Islandijoje, Liuksemburge, Paryžiuje. Nuo 2006 metų K. Widman dirba Leipcigo Felikso Mendelsono – Bartholdo aukštosios muzikos mokyklos dėstytoja.

 Kaune Karolina Widman grieždama L. van Bethoveno „Kreicerio sonatą“ virtuoziška technika, stebėtinu temperapentu, muzikos pajautimu – nuo lyrizmo, dramos iki neįtikėtinų muzikinių garsų proveržiu – pakerėjo klausytojus.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija