Atnaujintas 2008 rugsėjo 5 d.
Nr. 67
(1660)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Apsireiškimo vietose

Prie Janonių koplytėlės
Luko Miknevičiaus nuotrauka

Lietuva – nedidelė šalis. Tačiau net ir tokioje šalyje galime atrasti trupinėlį mistikos. Savaime aišku, daugelį mistinių įvykių žmonės palydi su ironiška šypsena veiduose. Tačiau tie žmonės, kurie išgyvena vieną iš tokių nutikimų, negali netikėti tuo, ką matė. O jūs ar tikėtumėt?

Mistikos mėgėjams Lietuva siūlo įdomią mistikos rūšį:  Švč. Mergelės Marijos apsireiškimus. Ar galite įsivaizduoti, ką reiškia vieną eilinę gyvenimo dieną pamatyti kažką nepaprasto – pamatyti Dievo Motiną?

Lietuvai suteiktas „Marijos Žemės“ vardas šiandien dažnai tariamas su lengva ironija. Tačiau mūsų šalyje yra užfiksuota daugybė šventų Marijos paveikslų, ikonų, dešimtis stebuklingų jos statulų, jai skirtų bažnyčių, akmenų, kuriuose, kaip tikima, yra Šventosios Mergelės pėdų įspaudai, be to, žinomi du stebuklingi Marijos šaltinėliai, kurių vandenį tikima esant Mergelės ašaromis. Oficialiai Lietuvoje yra 31 šventosios Mergelės apsireiškimo vieta.

Rugpjūčio antrą dieną grupelė tikinčiųjų šeimų, Širvintų šeimos centro savanorių, pradėjo piligriminį žygį, kurio metu per dvi dienas spėjo aplankyti dešimtį jų. Kelionė buvo nelengva. Vairuotojai, esant laisvai minutei, atidžiai nagrinėdavo Lietuvos žemėlapį, ieškodami kelių į Marijos apsireiškimo vietas. Pirmoji iš jų – Janonių kaime (Anykščių r.). Išlipę iš dulkėtų automobilių piligrimai apžiūrėjo plyname lauke stovinčią nedidelę koplytėlę, pasiskaitė kada ir kaip apsireiškė Mergelė, apžiūrėjo neįprastą aplinką. Keletas kryžių, suoliukai (galbūt čia aukojamos šv. Mišios), įdomi augalija, Marijos statula koplytėlėje...

Kitas sustojimas – Pušaloto bažnyčia (Pasvalio r.), dar toliau – Joniškėlio bažnyčia. Šiose vietose taip pat buvo apsireiškusi Marija. Paskui keliautojai aplankė vieną žymiausių Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo vietų – Kryžių kalną. Užkopę į jo viršūnę, paraginti vargonininkės Irenos, sugiedojo „Sveika, Marija“ giesmelę. Kita stotelė – nuošali Agailių koplytėlė. Durys ten nerakintos, o vertingų daiktų tikrai yra. Niekas nevagia, nes šią vietą, pasislėpusią medžių sūkuryje, rasti nėra lengva.

Sutemus nuvargę piligrimai rado nakvynę Benediktinų vienuolyne. Nustebino vienuolių ir svečių namų šeimininkių svetingumas. Jaunesnieji kelionės dalyviai nakvojo pačiame vienuolyne, ant „vienučių“ durų netgi buvo užkabintos kortelės su jų vardais. Visiška tyla ir ramybė. Vienuoliai net neturi teisės be leidimo kalbėtis su svečiais... Kambariuose šviesas užgesino vakarė tamsa.

 Sekmadienis. Ar kada matėte, kaip aukojamos mišios lotynų kalba? Ar girdėjote grigališkąjį choralą? Patikėkite, tai buvo be galo įdomu. Po šv. Mišių aukos keliauta toliau į Raseinių rajone esančią Šiluvos koplyčią ir Girkalnio bažnyčią (ši, kad ir kaip būtų keista, buvo neužrakinta). Pakeliui keliautojai sustojo prie švento šaltinio ir įsipylė tyro vandens. Vėliau maršrutas vedė į Ukmergės rajone Sietynuose esančią Marijos apsireiškimo vieta, kurią rasti nebuvo lengva. Galiausiai grįžę į Širvintų raj. piligrimai sustojo Gelvonuose, kurių koplyčioje yra akmuo su Marijos pėdos įspaudu. Gelvonų klebonas pasidžiaugė, kad atsiranda žmonių, norinčių pamatyti įspūdingas Marijos apsireiškimų bei kitas šventas vietas. Juk dažnai norint pamatyti kažką įstabaus nereikia pirkti bilieto į svečią šalį – tereikia surasti laiko, turėti norą ir tą galima padaryti savo gimtinėje.

Saulius Vasiliauskas

Širvintos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija