Atnaujintas 2008 rugsėjo 5 d.
Nr. 67
(1660)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kreipimasis į pasaulio visuomenę

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai

Europos Tarybos Parlamentinei Asamblėjai

Jungtinių Amerikos Valstijų Kongresui

Jungtinių Tautų Organizacijai

Mes, trijų Baltijos šalių – Estijos, Latvijos ir Lietuvos – humanitarinių organizacijų „Caritas“ atstovai, kreipiamės į pasaulio visuomenę, tarptautines organizacijas, į Europos Sąjungos ir JAV politikus, reikšdami didelį susirūpinimą Rusijos kariniais veiksmais suverenios Gruzijos valstybės teritorijoje.

Baltijos šalių visuomenės, 50 metų patyrusios „blogio imperijos“ – SSRS – politinę, ekonominę ir socialinę priespaudą, supranta grėsmę, kuri iškyla mažoms tautoms ir valstybėms, kai jų vidaus reikalus karine jėga imasi „tvarkyti“ šimtmetines kolonijinio valdymo ir politinio smurto tradicijas praktikuojantys didelių kaimyninių šalių režimai.

Tikimės, kad pasaulis dar nepamiršo 1989 metų tragedijos Gruzijos sostinėje Tbilisyje, kada sovietų baudėjai kareiviškais kastuvėliais žudė taikius demonstrantus, reikalavusius Gruzijos nepriklausomybės.

Rusijos valdžia, jau keletą amžių vykdanti Kaukaze tautų kiršinimo, kolonizacijos ir deportacijų politiką, neturi moralinės teisės dalyvauti sprendžiant bet kokias šio regiono konfliktines situacijas. Sėkmingai ir bešališkai įtampas tarp Gruzijos ir jos tautinių mažumų gali spręsti tik JTO taikdarių pajėgos iš neutralių, nesuinteresuotų valstybių.

Reiškiame nuoširdžią užuojautą nuo pavojingos imperinės politikos kenčiančioms gruzinų, osetinų tautoms ir Rusijos liaudžiai.

Apeliuojame į pasaulio bei atsakingų politikų sąžinę, kviesdami padaryti viską, kad būtų sustabdytas karinės jėgos naudojimas Gruzijoje, o jos tautos būtų apsaugotos nuo gresiančios humanitarinės katastrofos.

Linkėdami Dievo palaimos visoms pastangoms, kuriomis siekiama taikos ir teisingumo –

Lagle Parek,
„Estijos Caritas“ atstovė, Talinas

Kun. Edgars Cakuls,
„Latvijos Caritas“ direktorius, Ryga

Kun. Robertas Grigas,
„Lietuvos Caritas“ direktorius, Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija