Atnaujintas 2008 rugsėjo 17 d.
Nr. 70
(1663)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Ar rasime tikrąjį kelią

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Rinkimai vis artėja. Rugsėjo 12-ąją startavo oficiali Seimo rinkimų kampanija. Burtų keliu buvo paskirstyti partijų sąrašų numeriai. Šios kadencijos Seimas pagarsėjo skandalais, kivirčais ir rekordine perbėgėlių gausa. Ar už kelių savaičių turėsime geresnį Seimą? Šis klausimas kol kas atviras. Vis daugiau dėmesio sulaukia partijų sąrašai. Darbo ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos sąrašuose pilna susikompromitavusių asmenybių. „Tvarkos ir teisingumo“ partijos sąraše šeštuoju numeriu įrašytas buvęs Vilniaus vicemeras Evaldas Lementauskas, esantis įtariamuoju garsioje korupcijos byloje. Beje, prieš keletą dienų prokurorai kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl E. Lementausko neliečiamybės panaikinimo. Ketvirtuoju numeriu sąraše įrašytas buvęs R. Pakso patarėjas, dabartinio Seimo narys Remigijus Ačas, išgarsėjęs kontrabandos ir reketo bylose, penktuoju – ryšiais su Rusijos ir Lietuvos nusikaltėlių grupuotėmis žinomas Pagėgių meras Kęstas Komskis. Sąrašo viršuje – ir LDDP valdymo laikų žemės ūkio ministro pavaduotojas Vytautas Kamblevičius, pagarsėjęs aferomis ir ryšiais su nusikaltėlių grupuotėmis. V. Kamblevičius dar 1994 metais bandė daryti įtaką „Alitos“ bendrovės privatizavimui ir šią alkoholio bendrovę pusvelčiui parduoti kriminalinių gaujų vadeivoms. Darbo partijos sąraše, be Viktoro Uspaskicho, įrašyti Aidas Gedvilas, Borisas Markulis, Zenonas Lipnevičius ir kiti įvairiose skandalingose istorijoje pagarsėję asmenys. „Įspūdingas“ ir Valstiečių partijos sąrašas. Šiame sąraše 17-u numeriu įrašytas ir K. Prunskienės bylas Vilniaus apygardos teisme kuravęs buvęs teisėjas Konstantinas Ramelis. Tada teismas nustatė, kad „Šatrija“ su KGB „nebendradarbiavo“. Dabar K. Ramelis panoro į Seimą ir neva „atsitiktinai“ pateko į sąrašą.

Rugsėjo 4 dieną Kaune suimtas Valstiečių partijos finansinis rėmėjas Gintautas Remeika. Tyrimą dėl šio verslininko veiklos atlieka Finansinių nusikaltimų tarnybos pareigūnai. G. Remeika įtariamas PVM mokesčio grobstymu ir kitais finansiniais nusikaltimais. Restoranų „Bajorkiemis“ ir „Trakų dvarkiemis“ savininkas jau kelerius metus stambias sumas pervesdavo į Valstiečių partijos sąskaitą. Ryšiais su burtininkais pagarsėjęs G. Remeika ir anksčiau kelis kartus buvo pakliuvęs į teisėsaugos akiratį. 2006 metais jo atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vengimo mokėti mokesčius, buvo tiriama ir informacija apie galimą šio verslininko dalyvavimą stambiose finansinėse aferose. Tais pačiais metais policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl fakto, kai G. Remeika sumušė savo verslo partnerį A. Mažeiką. Tada G. Remeiką teismas nubaudė pinigine bauda. Gal šį kartą skandalingas verslininkas priėjo liepto galą, nors artimais ryšiais su nomenklatūra susiję veikėjai jau daug kartų išsisukdavo nuo teisingo atpildo.

Vis dažniau pasigirsta svarstymų apie porinkiminius scenarijus, kokios koalicijos gali būti sudaromos po rinkimų. Nors daug kalbama apie galimą Darbo partijos, „Tvarkos ir teisingumo“ bei Valstiečių partijos koaliciją, visgi reali galimybė, kad į koaliciją įeis ir Kirkilo vadovaujami socdemai. Tokia valdančioji koalicija būtų dabartinės valdžios tąsa, tik dar blogesnė. Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų partija, kurios sąraše daug garbingų asmenybių, po rinkimų pareiškė apie galimą koaliciją su Liberalų sąjūdžiu ir kitų demokratinės opozicijos jėgų atstovais. Dėmesio vertas Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų partijos sąrašas, kuriame daug garbingų asmenybių.

Vis aktyviau reklamuojasi populistinė Tautos prisikėlimo partija, jau kalbanti apie savo ideologines nuostatas. Deja, be bravūriškų pozų ir politinio cirko, nieko tikro šios partijos veikloje nėra.

Ko gero, šiandien Lietuvai pagrindinis klausimas yra toks – ar rasime tikrąjį kelią? Lietuva skęsta stagnacijos liūne, kuriame susimaišė korupcija ir išdavystės, skurdo apraiškos ir pigus populizmas. Valdantieji atkakliai teigia – viskas gerai, yra smulkių problemų, trūkumų, bet mes viską išspręsime. Populistai šaukia – viskas blogai, bet mes išgelbėsime. Bet kas tie stebuklingieji „gelbėtojai“? Pažvelgus į Darbo partijos lyderius, į jų veiksmus susidaro įspūdis, kad tai žmonės, kurių pagrindinis tikslas yra savo kiemas ir savo kišenė. Lietuvą jie įsivaizduoja tarsi didžiulius Gariūnus. Be to, tuos žmones valdo Kremlius – tą įrodė Darbo partijos finansavimo tyrimas. Partija buvo išlaikoma iš „Gazpromo“ ir stambių Rusijos mafijos vadeivų pinigų, pervedamų per visą lengvatinių firmų tinklą. „Tvarkos ir teisingumo“ partija savo veikla kompromituoja partijos pavadinime esančius žodžius. Gaila naivių Rolando Pakso gerbėjų. Juo patikėję žmonės Pakso asmenyje regi tikrąjį gelbėtoją, nekaltai skriaudžiamą priešiškų jėgų. Deja, R. Paksas tėra žaisliukas nusikaltėlių ir Rusijos žvalgybos rankose. Po nepavykusio bandymo užvaldyti Lietuvą 2003 metais „šliaužiančiu perversmu“, Pakso gvardija vėl kyla į ataką. Deja, šių žmonių principai susvyruoja vos jiems pajutus kokią „aukso gyslą“. Taip įvyko Vilniuje, kur „Tvarkos ir teisingumo“ partija kartu su socialdemokratais suformavo valdančiąją daugumą. Šis valdymas buvo skandalingas. Vilniaus savivaldybę nuolat krečia įvairių aferų sukelti skandalai. Tikrasis kelias yra vertybių kelias. Einant šiuo keliu galima sukurti stiprią teisinę valstybę vietoj silpnos ir butaforinės valstybės, laisvą pilietinę visuomenę – vietoj suskaidytos luominės visuomenės. Tokioje visuomenėje kitoks ir kiekvieno krašto piliečio vaidmuo. Vietoje „sraigtelio“, minios žmogaus atsiranda laisvas pilietis, drąsiai reiškiantis nuomonę, su kuriuo skaitosi valdžios institucijos. Tada valstybė jau ne griaunama, o kuriama. Tik krikščioniškų ir humanistinių vertybių atgimimas suteiks mūsų kraštui laisvę ir klestėjimą. Kitaip vis stovėsime vietoje ar risimės į dar gilesnę duobę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija