Atnaujintas 2008 rugsėjo 17 d.
Nr. 70
(1663)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Tailande bręsta revoliucija

Demonstracijos prieš Tailando
valdžią dalyvis
AFP nuotrauka

Krizė Tailande tęsiasi jau nuo rugpjūčio pradžios: vyksta masiniai mitingai, piketai, demonstracijos, reikalaujama vyriausybės atsistatydinimo. Nuo rugpjūčio vidurio masiniai protestai plėtėsi, demonstrantų susirėmimuose su policija keli žmonės žuvo. Rugpjūčio 28-30 dienomis  opozicijos šalininkai Bankoke užėmė vyriausybės pastatą ir šešias ministerijas, tačiau rugsėjo 1 dieną iš užimtų pastatų pasitraukė. Rugsėjo 2 dieną Bankoke paskelbta nepaprastoji padėtis. Opozicijos protestai nesiliauja. Rugsėjo 5 dieną Bankoko priemiestyje vyko demonstrantų susidūrimai su policija: vienas žmogus žuvo, 16 sužeista. Taip pat sužeista ir 11 policininkų. Protestams vadovauja pagrindinė opozicinė partija – Pilietinė demokratinė lyga. Šios partijos organizuoti mitingai įvairiuose šalies miestuose vyko ir rugsėjo 6-7 dienomis.

2006 metais Tailande įvyko karinis perversmas, kurio metu buvo nuversta premjero Taksino Činavato vadovaujama vyriausybė. T. Činavatas buvo kaltinamas korupcija, neskaidriais verslo sandėriais, sukčiavimu ir valstybės lėšų grobstymu. Šių metų pavasarį prasidėjo T. Činavato teismas, bet po kelių teismo posėdžių buvęs premjeras pabėgo į užsienį. Jo politika tiek jo oponentų Tailande, tiek užsienio apžvalgininkų buvo vertinama kaip populistinė. T. Činavatas yra kinų kilmės politikas ir verslininkas, jo politinė karjera siejama su jo verslo ryšiais ir primena S. Berluskonio iškilimą Italijoje. 2006 metų rugsėjo 19 dienos perversmas buvo praėjo ramiai, be pasipriešinimo. Spalio 1 dieną prisaikdintas laikinasis premjeras generolas Sarajadas Čunalionas, iki tol buvęs sausumos kariuomenės vadas. Bet kariškiai nesirengė ilgai valdyti Tailandą – jau 2007 metų viduryje  nuspręsta surengti krašte visuotinius rinkimus metų pabaigoje. Rinkimuose  nugalėjo Liaudies partija, kurios vienu iš lyderių ir buvo T. Činavatas. Šią partiją remia daug mažaraščių provincijos gyventojų. Šių metų sausio mėnesį suformuota S. Sundaraveko vadovaujama vyriausybė.

Tailandas XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje buvo viena iš nedaugelio Pietryčių Azijos valstybių, nepatekusių į Prancūzijos ar Didžiosios Britanijos priklausomybę. 1932 metais Tailande įvyko taiki revoliucija, po kurios karaliaus valdžia buvo apribota, šalis tapo konstitucine monarchija. Po Antrojo pasaulinio karo krašte vos išvengta pilietinio karo. Tuo metu vieną politinę grupuotę rėmė sausumos kariuomenė, kitą – jūrų laivynas. Prasidėjo kariškių susirėmimai, kuriuose žuvo per 1000 žmonių. Bet vėliau pasiekti susitarimai leido išvengti tolesnių karo veiksmų. Dabar Tailande gyvena 65 milijonai gyventojų, daugelis jų budistai, egzistuoja ir musulmonų bei krikščionių religinės mažumos.

1980 metais prasidėjusi šalies demokratizacija gerokai pakeitė Tailandą. Šias permainas inicijavo nuo 1980 metų rugsėjo premjero postą užėmęs generolas Premas Tinsulanonas. Jis įtraukė į vyriausybę patyrusius ekonomistus, inicijavo teisinę reformą, pakeitė mokesčių sistemą, aktyviai kovojo su korupcija. Tailande buvo nutiesta daug naujų kelių, įkurti geri uostai. Padėtis šalyje tapo gerokai saugesnė, nes pavyko apriboti mafijos grupuočių veiklą, be to, per keletą metų buvo nugalėti šalies šiaurėje iki tol aktyviai veikę komunistiniai sukilėliai. P. Tinsulanonas artimai bendradarbiavo su JAV vyriausybe, rėmė antikomunistinę Kambodžos opoziciją. Gerokai padidėjo turistų srautas, bedarbystė sumažėjo kelis kartus – iki 5,6 procentų. Šiuo metu Tailandas gerokai atsilieka nuo klestinčių regiono kraštų – Pietų Korėjos, Taivanio, Singapūro bei Honkongo, vadinamų „Azijos tigrais“, tačiau savo ekonominiu išsivystymu ir demokratijos lygiu gerokai lenkia kai kuriuos kaimyninius kraštus – Kambodžą, Birmą, Laosą.

Tailande nėra etninių konfliktų, bet problemas kelia vis labiau pasireiškianti islamo ekstremistų veikla, korupcija, aktyvi kinų triadų (mafijos grupuočių) veikla. Ryšiais su triadomis kaltinamas ir Taksinas Činavatas. Dabar jis gyvena Londone, kur pasiprašė politinio prieglobsčio, jo prašymas kol kas dar svarstomas.

Abejojama, ar artimiausiu metu padėtis Tailande aprims. Šalyje bręsta revoliucija. Dabartinio premjero Samako Sundaraveko vadovaujamai Liaudies partijai ir vyriausybei pateikiami sunkūs kaltinimai: be kaltinimų korupcija, jie kaltinami ryšiais su kinų triadomis bei „raudonųjų khmerų“ likučiais, dar kontroliuojančiais kai kuriuos kaimyninės Kambodžos rajonus. Pilietinę demokratinę lygą, jos kovą su korumpuota vyriausybe remia didelė dalis miestų gyventojų, šią partiją palaiko ir nemažai kariškių bei policijos pareigūnų. Dėl to policija ir kariuomenės daliniai vangiai malšina masinius neramumus,  didesnių aukų išvengta. Opoziciją palaiko ir Tailando karalius Rama IX, kurio valdžia ribota, bet jis yra gerbiamas daugelio vietos gyventojų. Žvelgiant į praeityje Tailande vykusius politinius procesus, tikėtina, kad ir šį kartą  krizė neužsitęs. Abejojama, ar kariuomenė rimtai priešinsis opozicijai, jau atvirai pareiškiančiai apie ketinimus perimti valdžią. Be to, kariškiai ir patys gali įsikišti į politines batalijas, kaip jau ne kartą yra buvę Tailande per paskutinius kelis dešimtmečius.

Giedrius Grabauskas-Karoblis 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija