Atnaujintas 2008 rugsėjo 19 d.
Nr. 71
(1664)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Apsireiškimo jubiliejaus iškilmė

Romas BACEVIČIUS

Kardinolas Joachimas Meisneris
bendrauja su Šiluvos maldininkais

Į Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo
400 metų jubiliejaus iškilmes atvykę
svečiai kardinolai Juzefas Glempas,
Joachimas Meisneris ir vyskupai

Kasdien atlaiduose melsdavosi
tūkstančiai maldininkų

Eucharistijos liturgijoje aikštėje
priešais Baziliką koncelebravę Lietuvos,
Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos,
Estijos vyskupai

Rugsėjo 14-ąją, sekmadienį, Šiluva, į kurią prisirinko gausus būrys piligrimų, sulaukė didžiosios Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo 400 metų jubiliejaus iškilmės. Lietuvos ir Vatikano valstybinės vėliavomis pasipuošusi Šiluvos Bazilika liudijo žmonių džiaugsmą ir dėkingumą popiežiui Benediktui XVI už parodytą jo dėmesį šioms iškilmėms ir visai Lietuvos Katalikų Bažnyčiai atsiunčiant savo ypatingąjį pasiuntinį iš Vokietijos Kelno arkivyskupą kardinolą Joachimą Meisnerį, kuris yra Šventojo Tėvo bičiulis. Gražiai sutiktas Raseiniuose, atvykęs į Šiluvą kardinolas J. Meisneris pirmiausiai apsilankė Apsireiškimo koplyčioje ir čia pasimeldė. Paskui, drauge su jį lydėjusiais Lietuvos ir svečiais vyskupais bei kunigais, bendraudamas su šalia buvusiais maldininkais, garbusis svečias ėjo Bazilikos link švęsti Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo Šiluvoje jubiliejaus iškilmės.

Prieš pradedant švęsti Eucharistiją, kun. Kęstutis Kėvalas lietuvių ir anglų kalbomis trumpai pristatė reikšmingiausias Šiluvos istorijos datas. Lenkų kalba šį tekstą perskaitė kun. Marius Rudzinskas, vokiškai – kun. Severin Holocher, OFM, itališkai – kun. Renato Abeni. Iškilmingai Eucharistijos liturgijai vidudienį aikštėje priešais Baziliką vadovavo Popiežiaus legatas kardinolas J. Meisneris, koncelebravo dvi dešimtys kitų kraštų ir Lietuvos vyskupų. Į iškilmes atvyko apaštalinis nuncijus arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbriggenas, svečiai iš Lenkijos – primas kardinolas Juzefas Glempas, Balstogės arkivyskupas Edvardas Ozorovskis, Elko vyskupas Ježis Mazuras, Drohičino vyskupas Antonis Pacyfikas Dydyčius, svečiai iš Baltarusijos – Minsko-Mogiliovo arkivyskupas Tadeušas Kondrusievičius ir jo augziliaras, Gardino vyskupas Aleksandras Kaškievičius, Latvijos Jelgavos vyskupas Antonis Justas, Estijos apaštališkasis administratorius vyskupas Filipas Žanas Šarlis Žurdanas, jų pagalbininkai, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, Kaišiadorių vyskupas Juozas Matulaitis, Vilniaus arkivyskupijos augziliaras vyskupas Juozas Tunaitis, Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas ir vyskupas emeritas Juozas Preikšas, Telšių vyskupas emeritas Antanas Vaičius, vyskupas emeritas Romualdas Krikščiūnas ir daug kunigų. Šv. Mišiose Popiežiaus pasiuntinys kardinolas J. Meisneris vokiečių kalba pasakė homiliją, o ją į lietuvių kalbą vertė kun. Lionginas Virbalas, SJ.

Iškilmingos Eucharistijos pabaigoje Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas arkivyskupas S. Tamkevičius perskaitė Lietuvos paaukojimo Švč. Mergelei Marijai aktą, kurį pasirašė pamaldose dalyvavę vyskupai. Šventojo Tėvo pasiuntinys padovanojo Šiluvos šventovei monstranciją, perskaitė telegramą Šventajam Tėvui – joje pasiūlė įrašyti ištikimybės jam žodžius. Iškilmių dalyvius pasveikino Lenkijos primas kardinolas J. Glempas. Jis sakė, jog iškilmėse Dvasia vienytasi su Šventojo Petro įpėdiniu ir melstasi Dievo Motinos, kad ji užtartų už viso pasaulio, ypač taikos ir šeimos poreikius. Paragino pakviesti Mariją į savo šeimas, kad ji mokytų meilės, palinkėjo visiems dieviško džiaugsmo. Sveikinimą Lietuvos žmonėms atsiuntė ir Lenkijos prezidentas Lechas Kačynskis.

Iškilmingos pamaldos baigtos daugiatūkstantinės minios sugiedota „Marija, Marija“. Šiai giesmei vadovavo per visas pamaldas giedojęs Kauno valstybinis choras (vad. prof. Petras Bingelis).

Visą savaitę tapusi dvasinės traukos vieta tūkstančiams maldininkų, tikėkimės, ir ateityje bus dėmesio centru visiems ne tik iš įvairių Lietuvos vietų, bet ir iš svetur atvykstantiems pagarbinti Švč. Mergelę Mariją.

Vido VENSLOVAIČIO ir Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija