Atnaujintas 2008 rugsėjo 19 d.
Nr. 71
(1664)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šiluva šventė Apsireiškimo 400 metų jubiliejų

Kunigų ir vienuolių šventė

Rugsėjo 10-ąją, trečiadienį, švęsti Kunigų ir vienuolių šventės atvyko ne tik Kauno arkivyskupijoje tarnaujantys dvasininkai, bet ir tie, kurie dirba kitose Lietuvos vyskupijose bei už jos ribų. Daug kunigų, vadovaujami ganytojo vyskupo Jono Kaunecko, atvažiavo iš Panevėžio vyskupijos; jie drauge su tądien piligrimams tarnavusiais Jurbarko dekanato kunigais aukojo šv. Mišias, klausė išpažinčių. Atvyko ir beveik 40 Lietuvoje veikiančių kongregacijų seserys, Šv. Benedikto broliai iš Palendrių, jėzuitai, pranciškonai, marijonai, kapucinai ir kitų vyrų vienuolijų broliai.

Nuo pat ryto Šiluvos šventovėse prašant Dievo gailestingumo, dėkojant už kankinių ir šventųjų gyvenimo pavyzdį, už kunigų ir vienuolių ištikimybę savo pašaukimui šv. Mišias aukojo Jurbarko dekanas kun. Kęstutis Grabauskas, prel. Vytautas Steponas Vaičiūnas, OFS. 10 valandą Švč. M. Marijos Gimimo šventovėje Eucharistijos liturgijai vadovavo apaštališkasis protonotaras kan. Bronius Antanaitis, homiliją pasakė Zarasų dekanas kun. Remigijus Kavaliauskas. Pamaldose giedojo Jurbarko, Panevėžio kraštų parapijų, jaunimo chorai, seserys vienuolės.

Pagrindinė Eucharistijos liturgija vidudienį buvo švenčiama kaip padėkos Dievui ženklas už kunigiškojo pašaukimo malonę. Liturginės katechezės vedėjas dominikonas t. Pijus Eglinas, OP, kalbėjo apie evangelinę pagalbą klystantiems broliams, kvietęs su meile taisyti vieniem kitus, kad Bažnyčia stiprėtų kaip bendruomenė.

Iškilmingai šv. Mišių celebracijai aikštėje prie Bazilikos vadovavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, koncelebravo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, vyskupas Jonas Ivanauskas, prel. Vytautas Steponas Vaičiūnas, OFS, daugybė dvasininkų, tarp jų ir atvykę iš Lenkijos, Baltarusijos.

Daugiatūkstantinei pamaldų dalyvių miniai homiliją pasakė vysk. J. Kauneckas. Per pamokslą kalbėta apie svarbą pašvęstiesiems degti širdimi, kuri degė ir sunkiu kunigams bei vienuoliams sovietmečiu. Ši ugnis, vyskupo žodžiais, būtina iškankintiems, dvasiškai žūstantiems Lietuvos žmonėms. Vis didėjančių pasaulio suklydimų ir mažėjančių pašaukimų akivaizdoje paraginta daugiau dėmesio šeimose skirti maldai, ypač asmeniškai įsipareigojant melstis už kunigus tarsi už savo sūnus, taip pat Šventajam Raštui, religinei literatūrai.

Liturgijos pabaigoje vyskupui, koncelebravusiems dvasininkams, chorams, visiems pamaldų dalyviams padėkojo arkiv. S. Tamkevičius.

Po šių šv. Mišių panevėžiečių kapelos džiugino agapės, vykusios mokyklos stadione, dalyvius. Aikštėje likusieji piligrimai klausėsi kun. Kazimiero Briliaus, MIC, konferencijos, kurioje pasidalyta mintimis, kaip parsivesti Dievo Motiną į savo namus, šeimas, viešąją ir kasdienę kultūrą, išvengti atskyrimo ir izoliacijos, į kurią visuomenė stumia Bažnyčią, kaip išsaugoti religinę ir tautinę tapatybę Europos Sąjungos, išsižadančios savo krikščioniškos ateities, akivaizdoje.

16 valandą aikštėje buvo aukojamos šv. Mišios už Dievui pašvęstąjį gyvenimą ir vienuolynų rėmėjus. Joms vadovavęs arkiv. S. Tamkevičius nuoširdžiai pasveikino kasmet gausiai Šiluvos Dievo Motinos pagerbti atvykstančias seseris ir brolius vienuolius. Juos visus savo homilijoje ganytojas pavadino svarbia Bažnyčios jėga, kurią sunaikinti ypač taikėsi sovietinė sistema, norėdama suduoti mirtiną smūgį Bažnyčiai.

Kunigų ir vienuolių šventė Šiluvoje baigėsi iškilmingomis vakaro šv. Mišiomis, jose prašyta Viešpaties siųsti kunigystės ir vienuolinio gyvenimo pašaukimų, teikti drąsos jaunimui svarstyti pašaukimo klausimą. Liturgijai vadovavo Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos provincijolas t. Astijus Kungys, OFM. Homiliją pasakė kun. Julius Sasnauskas, OFM.

Katalikiškųjų bendruomenių šventė ir ekumeninės pamaldos

Rugsėjo 11 dieną, ketvirtadienį, Šiluva pasitiko daugybę piligrimų, tądien susirinkusių į Katalikiškųjų bendruomenių šventę. Ši diena buvo Lietuvos katalikiškų institucijų, organizacijų, bendruomenių, taip pat Telšių vyskupijos tikinčiųjų bendruomenės ir jos ganytojo vyskupo Jono Borutos, SJ, bei kunigų, drauge su Kauno arkivyskupijos Ukmergės dekanato dvasininkais tarnavusių maldininkams, piligrimystės laikas. Minia atvykusiųjų dalyvavo aikštėje vidudienį aukotose pagrindinėse šv. Mišiose. Po pietų toje pat aikštėje pirmąkart vyko ekumeninės pamaldos, kuriose drauge meldėsi kelių krikščioniškų Bažnyčių vadovai ir bendruomenių atstovai. Svarbiausios dienos intencijos siejosi su malda už katalikiškųjų bendruomenių dvasinį atsinaujinimą ir dalyvavimą Bažnyčios misijoje, už krikščionių vienybę, prašyta malonės suvokti krikščioniškąjį pašaukimą liudyti ir skelbti Gerąją Naujieną.

Iškilmingai Eucharistijos liturgijai vidudienį vadovavo vysk. J. Boruta, SJ, koncelebravo arkivyskupas S. Tamkevičius, vyskupas J. Ivanauskas, kiti dvasininkai. Pamokslą pasakęs vysk. J. Boruta, SJ, sakė, kaip svarbu Šiluvoje apvalyti sąžinę, išsinešti supratimą, kad Marija šiandien nori parodyti mums Kristų, jo Evangeliją, teikia išminties ir pataria, kad visas asmenines ir pasaulio problemas įmanoma išspręsti atsigręžus į Kristaus Evangeliją ir su ja einant gyvenimo keliu.

Ekumeninėms pamaldoms dvasiškai pasirengti padėjo prieš jas vykusi kun. Kęstučio Rugevičiaus konferencija, kurioje ekumenizmas apibūdintas kaip vienybės ilgesys ir maldos troškimas, pabrėžta, kad svarbu pažinti skirtingų Bažnyčių dovanas, gerus darbus, indėlį skleidžiant Dievo karalystę žemėje, sprendžiant visuotines problemas, o kiekvienai Bažnyčiai ir kiekvienam žmogui svarbiausia širdies ir gyvenimo vienybė su Jėzumi.

16 valandą Bazilikoje ekumeninės pamaldos pradėtos katalikiška giesme ir arkiv. S. Tamkevičiaus sveikinimo žodžiu į Šiluvą atvykusiems krikščioniškų bažnyčių ir bendrijų  vadovams ir nariams. Šį susirinkimą arkiv. S. Tamkevičius pavadino tikru stebuklu, nes, pasak jo, „toje vietoje, kur prieš keturis šimtus metų vyko žiaurūs tarpusavio krikščionių vaidai, šiandien bendrai maldai susirinko beveik visų mūsų šalies krikščioniškų Bažnyčių atstovai“. Tai buvo Lietuvos evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis,  Stačiatikių Bažnyčios kunigas Vitalijus Karikovas, Vokietijos lietuvių Liuteronų Bažnyčios kunigas Valdas Žielys, Nidos liuteronų parapijos klebonas kunigas Jonas Liorančas, Vilniaus liuteronų parapijos vikaras kunigas Ričardas Dokšas, Liuteronų Bažnyčios diakonas Juozas Mišeikis, Lietuvos Jungtinės Metodistų Bažnyčios kunigas Giedrius Jablonskis ir Bažnyčios vadovas superintendentas Johnas Campbellis, krikščionių bendrijos „Tikėjimo žodis“ pastorė Andželika Krikštaponienė, Lietuvos biblijos draugijos vykdomasis direktorius Mykolas Mikalajūnas.

Pamaldose krikščioniškų konfesijų nariai skaitė Šventąjį Raštą, išsakė bendruomeninius maldavimus, linkėjo ramybės, drauge kreipėsi į Viešpatį „Tėve mūsų“ malda, šlovino Viešpatį giesme (giedojo jungtinės metodistų bažnyčios nariai, stačiatikių giedotojai). Homiliją pasakęs liuteronų vysk. M. Sabutis kvietė visus, esančius Kristaus Bažnyčia ir pašventintus Tiesa, apmąstyti, ką reiškia buvimas drauge Šiluvoje, kuri tądien, kitaip nei prieš 400 metų, tapo santaikos vieta. Buvo primintas Kristaus įpareigojimas visiems dalytis, nešti Kristaus, kuris savo kryžiumi atidavė visą, o ne dalį savo dievystės, garbės, širdies, meilę. Vysk. M. Sabutis padėkojo už galimybę drauge pasimelsti Šiluvoje ir apmąstyti savo Bažnyčios atsakomybę, drąsino būnant vienybėje su Kristumi daryti viską, ką galima drauge padaryti.

Ligonių ir medicinos darbuotojų šventė

Rugsėjo 12-ąją, penktadienį, dalyvauti pamaldose į Šiluvą atvyko keli tūkstančiai ligų, negalių kamuojamų žmonių, juos atlydėjusių globėjų, slaugytojų, kilnią tarnystę atliekančių medicinos darbuotojų. Ypač gausi delegacija buvo iš KMUK, taip pat KMU studentų, Maltos ordino narių, senelių namų, kitų globos įstaigų gyventojų. Ši diena buvo ir Vilkaviškio vyskupijos piligrimystės diena. Vyskupijos dvasininkai, taip pat Kauno II dekanato kunigai aukojo šv. Mišias, tarnavo maldininkams klausyklose. Tądien dėkota Dievui už Ligonių patepimo sakramentu teikiamas malones, melstasi už fiziškai ir dvasiškai kenčiančius žmones, neįgaliuosius, Dievo Motinos užtarimo prašyta mokantis kančias aukoti Kristui.

 Kauno kunigų seminarijos vicerektorius kun. dr. Rimas Skinkaitis liturginėje katechezėje jautriais žodžiais pastiprino sergančius ir kenčiančius, padėdamas suprasti, kad ne Dievas yra ligų ir kančios priežastis. Kančias, sukeliamas kūno senėjimo ir jo trapumo, blogų įpročių, poelgių, piktojo, siekiančio sugriauti žmogaus pasitikėjimą Dievu, gydo Viešpaties artuma. Ji atsiųsta į žemę per Jėzaus asmenį, ligonius ypač laikiusį sau artimais ir brangiais. Katechezėje iškelta Ligonių patepimo sakramento prasmė sustiprinti žmogų, padėti gyvenimą su Dievu turėti visada – šiapus ir anapus mirties. Kunigo žodžiais, Dievas kančioje lieka viltimi ir paguoda, kai žmogui jau niekuo negali padėti.

Iškilmingoji Eucharistijos liturgija buvo švenčiama tąkart jau rudenišku oru padvelkusios Šiluvos sakralioje aikštėje. Šįkart ji pradėta ir arkiv. S. Tamkevičiaus sveikinimo žodžiais, ir plojimais, kuriais buvo pagerbti ypač gausiai į Šiluvą atvykę Vilkaviškio vyskupijos kunigai, taip pat ištvermingieji piligrimai, kurie nuo šeštadienio, po penkių dienų žygio pėsčiomis į Šiluvą atkeliavo iš Marijampolės. Liturgijai vadovavo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, koncelebravo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, kiti dvasininkai. Per pamokslą vysk. R. Norvila sakė, kad „Šiluva – išgydymo vieta. Šis garsas liudija, kad Dievo Motinos globa nebuvo vienkartinė. Šiluvoje atsispindi Bažnyčios rūpestis silpnaisiais. Marijos motiniškas dėmesys, meilė krypsta pačių silpniausių link“, – sakė vyskupas, pabrėždamas, koks svarbus susvetimėjusiame pasaulyje dėmesingumas kito kančiai, drąsinimas nepavargti ligoniams tarnaujantiesiems.

Šiose ir kitose tos dienos pamaldose ligoniai turėjo progą būti asmeniškai palaiminti, ir visi norintys ja pasinaudojo.

Popiet Bazilikoje vykusioje KMU kapeliono kun. Ričardo Banio konferencijoje buvo iškelta mintis, kad Dievo Motinos apsireiškimo šventovės reikšmingos ne tik kaip malonių, bet ir kaip tikėjimo mokyklos, rekolekcijų vietos, per dvasinį ir fizinį išgijimą vedančios į visišką žmogaus atsivertimą, per Mariją – į Dievą.

16 valandą aikštėje Eucharistijos liturgijai vadovavo arkiv. S. Tamkevičius. Jos pradžioje ir per pamokslą ganytojas ypač pabrėžė, kaip svarbu įprasminti savo kentėjimus, nuoširdžiai kvietė prašyti Viešpaties evangelinio supratimo priimti skiriamą kelią su vaiko pasitikėjimu.

Vakarinėse kun. K. Rugevičiaus vadovaujamose šv. Mišiose Bazilikoje melstasi už siekiančius vaduotis iš priklausomybių ir jų šeimas. Pamoksle atkreiptas dėmesys, jog žmogus gali įsikalinti ir darbuose, priklausyti nuo kitų žmonių nuomonės, valgymo, kitų įpročių. Išgijimo kelyje svarbu įsileisti į savo sąmonę mintį, jog Dievas myli visus ir kiekvieną asmeniškai. Iki vėlyvo vakaro Bazilikoje vyko vidinio išgydymo pamaldos.

Šeimų šventė

Rugsėjo 13-ąją, šeštadienį, buvo švenčiama Šeimų diena. Atvyko daug jaunų žmonių, šeimų su vaikais iš visos Lietuvos. Tos dienos maldų intencijos Viešpačiui apėmė šeimų reikalus – jų drąsą auginti daugiau vaikų, Dievo gailestingumo maldavimą ypač patiriančioms sunkumų; taip pat melstasi už šeimas, laukiančias kūdikio. Specialų kvietimą dalyvauti šventėje buvo gavę šiemet Pirmąją Komuniją priėmę vaikai. Už juos bei visos Lietuvos šeimas buvo meldžiamasi iškilmingoje Eucharistijos liturgijoje, kuri vyko gerokai praplatintoje, tačiau vis tiek pilnutėlėje aikštėje. Šią dieną Šiluvos Dievo Motinai patikėti savo rūpesčius buvo kviečiami ir švietimo bei kultūros darbuotojai.

Rugsėjo 13-oji buvo ir Vilniaus arkivyskupijos piligrimystės Šiluvoje diena – atvyko parapijų atstovai, chorai, daugybė arkivyskupijos dvasininkų ir Vilniaus arkivyskupo pagalbininkas vyskupas Juozas Tunaitis. 10 valandą Bazilikoje šv. Mišias aukojo ir pamokslą pasakė Vilniaus Arkikatedros klebonas kun. Robertas Šalaševičius, o Apreiškimo koplyčioje akatistą sugiedojo Vilniaus Aušros Vartų choralo grupė.

Vilniaus krašto dvasininkai ir Kauno arkivyskupijos Kėdainių dekanato kunigai teikė dvasinius patarnavimus gausiems tos dienos maldininkams.

Rugsėjo 13-ąją sulaukta piligrimų iš Latvijos, Vokietijos, Kanados, JAV, Lenkijos, pavieniai tikintieji atvyko netgi iš Australijos, Tailando ir Pietų Afrikos.

Iškilminga Eucharistijos liturgija aikštėje kaip įprasta pradėta Loreto Dievo Motinos litanija bei didžiule dvasininkų procesija prie altoriaus. Kauno arkivyskupas S. Tamkevičius pasveikino dvasininkus, pamaldų dalyvius, apgailestaudamas, kad su visais negali būti susirgęs kardinolas Audrys Juozas Bačkis, pakvietė vadovauti liturgijai Vilniaus arkivyskupo augziliarą vysk. J. Tunaitį; koncelebravo arkivyskupas S. Tamkevičius, vyskupas Jonas Ivanauskas, LVK generalinis sekretorius mons. Gintaras Grušas, mons. Vytautas Grigaravičius, kiti dvasininkai.

Vyskupas J. Tunaitis perskaitė kardinolo A. J. Bačkio homiliją, ganytojo perduotą visiems pamaldų dalyviams ir ypač šeimoms. Homilijos pradžioje nuoširdžiai kviesta pasvarstyti, ar iki galo suvokiamas apreikštasis Žodis, jo vaidmuo bendruomenėse ir gyvenime, Bažnyčioje. „Klausytis Dievo Žodžio arba jį skaityti – tai girdėti jį veikiamiems Šventosios Dvasios“, – tvirtino ganytojas, atkreipdamas dėmesį, jog „Šventoji Dvasia Dievo Žodį daro gyvą ir išsipildantį mūsų gyvenime“. Homilijoje Evangelija apibūdinta kaip Geroji žinia žmogui, kad Dievas su juo yra dabar, jo gyvenimo tikrovėje. „Pažvelkite į savo gyvenimą apreiškimo Marijai šviesoje. Regėkite ne vien tik įvykius, bet ir Jos tikėjimą, meilę, ištikimybę, drąsą. Ir pamatysite, kaip Dievas veikia Motinoje vis labiau ir labiau įtraukdamas ją į savo gyvenimą. Dievas mums davė Mariją, kad Jos padedami galėtume dalyvauti Dievo gyvenime ir leistume Dievui apsireikšti mūsų gyvenime“, – raginta homilijoje. Ganytojo žodžiais, jokie gyvenimo iššūkiai ar negandos nebus sunkūs tiems, kurie iš Marijos išmoks sakyti „tebūnie“ – Dievo malonėms, sutuoktiniams, vaikams, iš Kūrėjo rankų ateinančiam gyvenimui.

Per šias šv. Mišias, paprašyti susikabinti rankomis, sutuoktiniai atnaujino Santuokos pažadus, šeimos nešė atnašas; tarp jų buvo vaikų, augančių globos namuose, vardai (norintys buvo kviečiami įsipareigoti nuolatine malda palydėti jų gyvenimą).

Prieš suteikiant ganytojišką palaiminimą arkiv. S. Tamkevičius tarė padėkos žodį ganytojams, broliams kunigams iš Vilniaus vyskupijos, LR Seimo, Vilniaus ir Kėdainių krašto valdžios žmonėms, Kauno arkivyskupijos kurijos darbuotojams, piligrimams iš Kauno prekybos ir verslo mokyklos bei Kauno jėzuitų gimnazijos, kurie keletą dienų pėsčiomis keliavo į Šiluvą; taip pat Alytaus šv. Benedikto gimnazijai, Marijampolės pal. Jurgio Matulaičio draugijai, visiems maldininkams.

Pasibaigus pagrindinėms iškilmėms, Kauno prekybos ir verslo mokyklos bendruomenės pastangomis išpuoštoje aikštėje, Apsireiškimo koplyčioje ir Bazilikoje prie maloningojo Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslo dar ilgai plūdo minios tikinčiųjų. Po pietų (agapėje stadione koncertavo Kėdainių krašto ansambliai) vilniečiai pakvietė į kultūros namus pasižiūrėti filmo „Dievo Gailestingumo šventovė“, vėliau koplyčioje kalbėti Dievo Gailestingumo vainikėlio. Nemažai klausytojų sulaukė konferencija aikštėje; kun. dr. Andriaus Narbekovo paskaitoje skleista krikščioniškos santuokos prasmė, pabrėžta Dievo autorystė – jos neišardomumo ir pastovumo pagrindas, aptarti asmens orumo aspektai.

16 valandą Bazilikoje šv. Mišias aukojęs vysk. J. Ivanauskas savo homilijoje atkreipė mokytojų, švietimo, kultūros darbuotojų dėmesį į vienintelį teisingiausią meilės būdą civilizacijai, kultūrai kurti, blogiui pasaulyje įveikti.

Vakare prie Šiluvos mokyklos kūrybos vakarą surengė kun. Skaidrius Kandratavičius, skaitovės, Raseinių bardai.

Pagal Kauno arkivyskupijos spaudos tarnybos informacijos pranešimus

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija