Atnaujintas 2008 rugsėjo 24 d.
Nr. 72
(1665)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Gimnazijos istorija muziejuje

Bronius VERTELKA

Iš kairės: parodos kuratorė
Joana Viga Čiplytė,
gimnazijos direktorius
Romualdas Dambrauskas,
vicemerė Zita Kukuraitienė,
gimnazijos muziejaus
vadovas Vytautas Baliūnas
ir kraštotyros muziejaus
direktorius Arūnas Astramskas

Per 500 eksponatų, iš jų apie 300 nuotraukų – tokia paroda, skirta Panevėžio J. Balčikonio gimnazijos 280 metų sukakčiai pažymėti,  atidaryta rugsėjo 18- ąją miesto Kraštotyros muziejuje. Eksponatai imti iš gimnazijos muziejaus fondų, kuriuose sukaupta apie 12 tūkstančių vertingų eksponatų. Projekto kuratorė muziejininkė Joana Viga Čiplytė, dailininkė – Danguolė Gailiūnaitė.

Su paroda supažindino gimnazijos muziejaus vadovas Vytautas Baliūnas. Ekspozicijoje puikuojasi ir didžiulis pilvotas virdulys, iš kurio kadaise moksleiviai gerdavo arbatą, ir dailininko Juozo Zikaro 1921 mokslo metams siūlyta mokyklinė uniforma mergaitėms, ir tremtyje veikusio literatų kuopos „Altarija“ žurnalo „Tėvynės ilgesys“ septyni numeriai. Jų redaktorius už tai, kad giedojo Lietuvos himną, paskui buvo nuteistas 10 metų kalėti. Atėjus Atgimimui, žurnalus jis išsireikalavo iš saugumo. Vertingi  diplomato Stasio Antano Bačkio asmeniniai daiktai. Parodoje – ir sąrašas žymių žmonių, kurie mokėsi gimnazijoje. Tarp jų- net 21 dvasininkas: mons. Jonas Juodelis, arkivyskupas Juozapas Skvireckas, Štuthofo koncentacijos stovyklos kankinys kun.Alfonsas Lipniūnas bei kiti.

Kraštotyros muziejaus direktorius A. Astramskas didžiuodamasis teigė, kad gimnazijos muziejus gali prilygti bet kuriam savivaldybės muziejui. Daug nuoširdžių žodžių buvo pasakyta gimnazijos muziejaus vadovui V. Baliūnui, kuris keletą dešimtmečių Panevėžyje dirbo pedagoginį darbą.

Parodos pristatyme skambėjo gimnazijos abiturienčių Viktorijos Veilentaitės ir Ievos Bachtiarovos atliekamos dainos.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija