Atnaujintas 2008 rugsėjo 26 d.
Nr. 73
(1666)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šiaulių vyskupijoje

Šiaulių dekanate

Kyla naujos bažnyčios mūrai

„Šiandien mums reikia
tvirto tikėjimo pastato...
kurio pamatai yra Kristus“, –
sakė vyskupas
Eugenijus Bartulis

Prie altoriaus ganytojas bei kunigai
atėjo procesija ir apėjo
naujosios bažnyčios sklypą

Generalvikaras kun. Saulius Matulis
apėjo bažnyčios sklypą,
apšlakstydamas jį švęstu vandeniu

Šiauliai. „Šie išbandymai jums, brangūs parapijiečiai, dar labiau sutvirtins tikėjimą, uždegs jūsų meilę ir sustiprins jūsų žingsnius per žemę, nes  jūs stovite ant tvirtų tikėjimo pamatų: jūs neišsilakstote, neišsibėgiojate, bet ir sunkiomis sąlygomis garbinate Viešpatį. Ačiū jums už ištvermę, ačiū jums už nuoširdumą ir už pasiaukojimą, nes išbandymų valandos tikintiesiems yra proga paliudyti tikėjimą“, – taip rugsėjo tryliktąją į Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijiečius kreipėsi Šiaulių ganytojas Eugenijus Bartulis.

Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapija įsteigta 1993 m. spalio 15 dieną. Tikinčiųjų bendruomenei buvo atiduoti nebaigti statyti „Nuklono“ kultūros namai. Gigantiškas pastatas netiko maldos namams, tad prieš porą metų sklypas parduotas. Bažnyčia laikinai prisiglaudė poliklinikos patalpose. Birželio 20 dieną Šiaulių vyskupijos kurijoje spaudos konferencijos metu pristatytas Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčios ansamblio projektas. Bažnyčios pastato idėja – du maldai suglausti delnai. Bažnyčioje bus beveik 400 sėdimų ir keli šimtai stovimų vietų. Į rytus orientuotos bažnyčios pastato aukštis sieks 18,5 metro, kryžiaus smailė – 30 metrų. Viduje bus įrengta dešimt klijuoto medžio kolonų ir medinis skliautas. Už centrinio altoriaus bus pastatyta Švenčiausios Mergelės Marijos skulptūra. Šalia bažnyčios glausis klebonija bei parapijos namai, kuriuose bus įrengtos trys klasės vaikų, jaunuolių bei šeimą kuriančių porų mokymui. Į bažnyčią patogu atvažiuoti visuomeniniu transportu ar ateiti pėsčiomis iš viso pietinio rajono. Tai pirmoji naujai statoma bažnyčia neseniai dešimtmetį šventusioje Šiaulių vyskupijoje.

Šiuo metu parapijiečiai ir Šiaulių vyskupija džiaugiasi jau prasidėjusiais statybos darbais. Rugsėjo 13 dieną visi susirinko į naujos bažnyčios sklypo bei kertinio akmens pašventinimo iškilmes. Šv. Mišios dėkojant Dievui už pradėtą bažnyčios statybą buvo aukojamos atvirame ore šalia bažnyčios pamatų. Šv. Mišias aukojo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis bei septyniolika vyskupijos kunigų. Prie altoriaus ganytojas bei kunigai atėjo procesija, apeidami naujosios bažnyčios sklypą.

Pamoksle ganytojas kalbėjo apie tai, kad ne visada tikintieji yra ištvermingi gyvenimo kelionėje tada, kai tikėjimas nevaržomas: Lietuvoje laisvė, bažnyčių durys atvertos, tačiau žmonės labai neišmintingai stato savo gyvenimo pastatą ant smėlio – horoskopų, astrologijos pamatų. „Šiandien mums reikia tvirto tikėjimo pastato... kurio pamatai yra Kristus – uola“, – sakė vyskupas, prašydamas Švč. M. Marijos globos visiems, kurie prisideda ar prisidės prie bažnyčios statybos. Parapijiečiams ganytojas linkėjo išlikti tikraisiais broliais ir seserimis, mokančiais kitam ištiesti gerumo ranką.

Po vyskupo pamokslo prasidėjo pašventinimo apeigos. Po specialios maldos generalvikaras kun. Saulius Matulis apėjo bažnyčios sklypą, apšlakstydamas jį švęstu vandeniu. Buvo perskaitytas naujosios bažnyčios sklypo ir kertinio akmens pašventinimo aktas. Jis kartu su Lietuvos ir Vatikano monetomis, laikraščių iškarpomis, skelbiančiomis apie bažnyčios pašventinimo iškilmę, pašventinimo dienos apeigų liturginiu apeigynu, pasiaukojimo aktu Švč. Mergelei Marijai buvo įdėtas į kertiniame akmenyje įmūrytą kapsulę.

Po šv. Mišių Šiaulių meras Genadijus Mikšys džiaugėsi, jog išaušo ši svarbi tikintiesiems diena, o apskrities viršininkas Alvydas Šedžius priminė, kaip prieš dvidešimt metų kartu su miesto garbės piliečiu Zenonu Sabaliu ieškojo bažnyčiai tinkamo projekto. Buvusio Šiaulių miesto mero, ministro pirmininko patarėjo Vytauto Juškaus patikinti, kad „bažnyčia po metų tikrai jau stovės“, parapijiečiai skirstėsi namo, lydimi Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ (vadovas G. Ramanauskas) giesmės.

Inesė Ratnikaitė

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija