Atnaujintas 2008 spalio 3 d.
Nr. 75
(1668)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Gerumo diena

Kun. Roberto Grigo palaiminimas

Leipalingis. Rugsėjo 18 dieną Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje vyko tradicinė šventė, skirta neįgaliesiems ir pagyvenusiems, kartu buvo pristatyta kunigo Roberto Grigo, gimusio ir augusio Leipalingyje, kūryba.

Ryte bažnyčia pilnutėlė žmonių. Čia drauge su visais ir neįgalieji, artimųjų vedami ar vežami ratukuose. Šv. Mišias aukoja Leipalingio bažnyčios klebonas kun. Paulius Marčiulionis ir svečias kun. Robertas Grigas. Po bažnyčios skliautais vyrauja ypatinga rimtis. Kunigo Roberto homilijos žodžiai stipriną viltį ir teikia paguodos. Jis ragina kiekvieną savo kančioj prisiminti Jėzaus kančią, jo pasiaukojimą ir savo kančią jungti su Atpirkėjo kančia. Ligos išvargintų žmonių veiduose šią valandą atsispindi ne tik skausmo šešėliai, bet ir džiaugsmo atspindžiai. Jie nuoširdžiai priima linkėjimus būti sveikesniems, stipriems ir išdidiems. Šv. Mišių pabaigoje abu kunigai kiekvienam suteikė bažnytinį palaiminimą.

Paskui visi susirinko Leipalingio laisvalaikio salėje. Renginys prasidėjo Maironio giesme „Marija, Marija...“, kurią giedojo kun. R. Grigo motina, kunigo Pauliaus tėvas P. Marčiulionis, buvusi mokytoja J. Volungevičienė, K. Savolskienė ir kitos bažnytinio choro dalyvės, pritarė visa salė. Kunigas Robertas pasveikina visus susirinkusius, prisimena čia, gimtinėj, praleistus metus ir atsiskleidžia savo knygą „Rekrūto atsiminimai“ – skaudžių išgyvenimų metraštį. Skaito ištrauką apie jaunuolio atsisakymą priimti priesaiką tarnauti svetimai valstybei, okupavusiai Lietuvą. Jaudulį jaučia visi – ir autorius. Išgyvena tą siaubingai pavojingą momentą, kai jo lūpos ištaria; „Aš, Lietuvos pilietis, Robertas Grigas, atsisakau duoti priesaiką...“

Prozą keičia poezijos posmai, kuriuos raiškiai skaito pats autorius ir jam talkinanti Janina Kukauskienė. Skamba gražios, rimtos muzikos melodijos, liejasi kun. Roberto eilių posmai. Susikaupę leipalingiečiai klauso filosofinių minčių apie gyvenimo prasmę, apie jo ir motinos bei tėvo išgyventas kančias dėl sūnaus rekrūto likimo. Kun. Roberto kūriniuose ryškūs gilūs filosofiniai, patriotiniai ir religiniai motyvai. Gražios mintys – viskas gamta ir Dievo rankų...

Neprailgo valandos, praleistos su poetu, rašytoju kun. R. Grigu, padovanojusiu visiems tiek daug gerumo. Salėje taip pat buvo galima apžiūrėti Reginos Matusevičienės ir Danutės Palūpienės rankdarbių parodėlę.

Už tokį gražų ir dvasingą renginį leipalingiečiai dėkingi Leipalingio parapijos „Caritui“ ir ypač jo vadovei A. Grigienei, Druskininkų socialinių paslaugų centrui bei Druskininkų viešajai bibliotekai. Seniūno A. Krancevičiaus, socialinės darbuotojos S. Rutkauskienės, bibliotekos vedėjos A. Gudaitienės ir kitų nuoširdūs žodžiai ir gėlės kun. R. Grigui, mažųjų dienos užimtumo centro vaikučių meninė programėlė – tai leipalingiečių padėka jam poetui, rašytojui, kunigui.

Ona Bleizgienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija