Atnaujintas 2008 spalio 3 d.
Nr. 75
(1668)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Ką išsirinksime?

Dr. Aldona Kačerauskienė

Likus nepilnoms dviems savaitėms iki rinkimų, Lietuvos Sąjūdžio taryba į Mokslų akademijos Didžiąją salę pakvietė žmones pasitarti. S. Nijolei Sadūnaitei sukalbėjus maldą už gyvuosius ir mirusius, į tribūną vienas po kito ėjo gerai visiems pažįstami politikai, visuomenės veikėjai, žurnalistai, Seimo nariai Povilas Jakučionis ir Rytas Kupčinskas, prof. Ona Voverienė, akademikas Antanas Kudzys, publicistas ir oratorius Vilius Bražėnas, publicistas Algimantas Zolubas.

Daugelis kalbėtojų  su rūpesčiu kalbėjo apie dabartinę Lietuvos būklę. Dideliais kiekiais į Lietuvą vežamos kontrabandinės cigaretės ir alkoholiniai gėrimai. Mūsų tėvynėje alkoholio dabar suvartojama net dešimt kartų daugiau negu sovietmečiu, tebesitęsia karas keliuose (P. Jakučionio nuomonė). Pasak R. Kupčinsko, akivaizdi šliaužianti valstybės destabilizacija: naikinama kariuomenė, nerengiamas jos rezervas, valstybės tarnybose atsiranda nomenklatūros atstovų, niekas negali atsakyti, kaip gintume tėvynę agresijos atveju. Korumpuoti teismai, oligarchinis valstybės užvaldymas per Leo LT. „Lengvai galime nuslysti į Rytų erdvę“, – sakė parlamentaras. A. Zolubas patikslino: žlugdomos Lietuvos gynybinės pajėgos. Vietoj numatytos 2 proc. biudžeto dalies, joms skiriama tik 1,2 proc. Šis kalbėtojas priminė Lietuvai pražūtingą vamzdį, tiesiamą Baltijos jūros dugnu, ir perskaitė šiuo klausimu Lietuvos Laisvės kovotojų sąjungos parengtą kreipimąsi.

Lietuvos ateitis mūsų rankose. Ji priklausys nuo to, ką išsirinksime. Taigi ką? P. Jakučionis pasidžiaugė, kad paskutinės gyventojų apklausos rodo, jog didžiausi reitingai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pusėje. Tačiau ant kulnų lipa Pakso partija. „Jeigu laimėtume, ką reikėtų kviestis į koaliciją?“ – klausė parlamentaras ir bandė ieškoti atsakymų. Tikrai žinoma, kad ne Paksą ir Uspaskichą, kurių vadovaujamos partijos jau dabar yra kartu. Ne tuos, kurie skelbiasi naujais, bet yra tie patys, tik pavadinimus pasikeitę. Ne melagius, sukčius, mokesčių nemokėtojus.

„Vienintelė padori partija yra Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (sąrašas nr. 5). Ją remiame todėl, kad ji geriausiai ir nesavanaudiškiausiai atstovauja Lietuvos valstybės interesams, gerbia žuvusiųjų už tėvynės laisvę atminimą; jos gretose yra nemažai Lietuvos Laisvės kovotojų. Ši partija yra Seimo senbuvė, įrodžiusi savo rinkėjams, kad yra kompetentinga spręsti aktualiausias tarptautines ir vidaus politikos problemas, garbingai atstovauja Lietuvai tarptautinėse organizacijose ir renginiuose. Ši partija yra parengusi geriausią programą, turi Lietuvos ateities raidos viziją ir ją stengiasi realizuoti. Be to, ji žino kelią, kuriuo turi eiti Lietuva ir moka juo vesti tautą“, – sakė Lietuvos moterų lygos pirmininkė prof. O. Voverienė. Jos nuomone, balsuojant reikėtų į viršų pakelti kai kuriuos sąrašo narius: Rytą Kupčinską, Sąjūdžio pirmininką, vieną sąžiningiausių politikų; Arvydą Anušauską, sovietinio genocido Lietuvoje tyrinėtoją; Auksutę Ramanauskaitę-Skokauskienę, daug nuveikusią patriotinio Lietuvos jaunimo ugdymo baruose; Vytą Miliauską, pirmojo antikomunistinio Kongreso Europoje organizatorių; Vidmantą Žilių, ugdantį pietryčių Lietuvos patriotus, ir k.t. Moterų lyga taip pat remia koaliciją „Jaunoji Lietuva–Lietuvos kelias“. Šios partijos sąrašuose kandidatuoja ir Lietuvos moterų lygos aktyvistės Jolanta Petkuvienė ir Lidija Veličkaitė.

Visi kalbėjusieji kvietė žmones dalyvauti rinkimuose. Ypač šį klausimą akcentavo V. Bražėnas. Jis sakė: „Dėl negerovių kalti tie, kurie nedalyvavo Seimo rinkimuose. Jei tu neateisi, ateis „bomžas“, parsidavęs už alaus butelį. Jo balsas gali daug ką nulemti“. V. Bražėnas prašė visų paraginti kaimynus, gimines, pažįstamus, kad jie spalio 12-ąją ateitų balsuoti.

„Lietuvos ateitis mūsų rankose“, – tokiais žodžiais susirinkimą baigė   Sąjūdžio lyderis Leonas Kerosierius, pirmininkavęs susirinkimui.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija