Atnaujintas 2008 m. spalio 8 d.
Nr. 76
(1669)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Pagerbtas himno autorius ir tautos atgimimas

Vilniškė žemaičių draugija sostinės Mokytojų namuose rugsėjo 16 dieną surengė Vinco Kudirkos 150-ųjų gimimo metinių ir  laikraščio „Varpas“ 110-ųjų įkūrimo metinių paminėjimus. Išsamų trijų dalių  pranešimą  apie „Tautiškos giesmės“ autorių padarė  habil. dr. prof. Gintautas Čėsnys. Pranešėjo nuomone, „himno tekstas persmelktas nepaprastai didele meile Lietuvai ir jo pradžia skamba kaip malda“.

Šią mintį  išplėtojo M. Mažvydo premijos laureatė  (1997 m.), habil. dr. prof. Regina Koženiauskienė. Lituanistė yra parašiusi išsamią studiją „Būkim šviesos ir tiesos vaikai“, skirtą jau minėtoms dviem iškilioms sukaktims. Pranešėja, išradingai apibūdindama himno teiginius, išvardijo dešimt „meilės įsakymų“, kurių pirmasis skamba taip: „Niekada nepamiršk, kad esi lietuvis“, o dešimtasis – „Būkime vieningi!“

O štai ką rašė V. Kudirka  pirmojo „Varpo“ numerio vedamajame: „Iszmokinti  Lietuvius lietuviszkai  mislyti, sujudinti ir sutraukti juos į darbą, papratinti kaip pridera Lietuviams elgtiesi, iszaiskinti kelius, kureis eidami garsei galetų pasakyti „Lietuveis ėsame!“ pakelti dvasiszką ir medegiszką Lietuvos butę, nukresti nuo Lietuviu nesuprantamą lipnumą prie  svetimu tautu, uždegti  szirdyje broliu nors mažą kibirksztį meilės tėvynės – tai yra musu mieris (tikslas – E.S.) tai užduotė „VARPO“.

Drįstu teigti, kad ši trumputė ištraukėlė ne mažiau aktuali ir nūdien. Rinkimų kampanijai einant į pabaigą girdisi  lietuviškai mąstančių balsų, bet netrūksta ir  lietuvių kalba  promaskvietiškai švepluojančių. Savaitinės konsultacijos  „artimojo užsienio“ komsomolcų  specalubariuose  negalėjo nepalikti pėdsako, kuris nūnai reljefiškai išsiryškina.

Edmundas  SIMANAITIS 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija